ထံုးစံအတိုင္း မာမာ့ေဖးဖရိတ္ ဘာဆာငါးကို ဒီတခါေတာ့ ႏွမ္းမဲ soy sauce ေကာ္မွဳန္႕ တျခားအေမႊးနံ႕သာေတြနဲ႕ ငါးဖယ္လိုဘဲ မာျပီးအသား အထပ္လိုက္ရေအာင္ စားလို႕ေကာင္းေအာင္ ဗလင္ဒါထဲ ထည့္ႀကိတ္ျပီး ဘာဆာႏွမ္းမဲ ငါးဆုတ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္လိုက္ျပန္ပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာဆိုရင္ေတာ့ ငါးဖယ္ျခစ္ ငါးခ်င္းျခစ္ ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္တို႕နဲ႕ အခုလို ျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္စားႏိူင္ပါတယ္ ဗလင္ဒါနဲ႕မႀကိတ္ဘဲ ေပါက္မယ္ ေထာင္းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရမထည့္ဘဲ က်တ္တဲ့ပါ၀င္ပစၥည္း အကုန္ထည့္ကာအနည္းဆံုး အခ်က္ ၃၀၀ေလာက္ေပါက္ရ ေထာင္းရပါမယ္။
ဗလင္ဒါထဲ ထည့္ျပီးႀကိတ္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားျပီး ၁၀ခါေလာက္ ႀကိတ္ေပးရင္ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ ငါးဖယ္လိုဘဲ ရပါတယ္ ဘာဆာငါးဆုပ္ေၾကာ္ေလး ရျပီဆိုရင္ေတာ့ အာပူလ်ွာပူ ခ်က္ေသာက္မလား မုန္႕ဟင္းခါးနဲ႕စားမလား အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲနဲ႕စားမလား ဒီအတိုင္း သုပ္စားမလား ငါးဆုပ္အစာသြပ္ လုပ္စားမလား ဆီျပန္ေလးျပန္ခ်က္မလား မ်ဳိးစံုေအာင္ လုပ္စားႏိူင္တဲ့ ငါးဆုတ္ေလး ရမွာပါ။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးဆုတ္ေၾကာ္အတြက္ ငါးအရသာနယ္ရန္
- ဘာဆာငါး - 1000 g
- Premium Soy Sauce - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ခ်င္းအမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အမွဳန္႕မ႐ွိလ်ွင္ လက္မ၀က္ေလာက္ ေထာင္းထည့္ပါ)
- ၾကက္သြန္ျဖဴအမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (အမွဳန္႕မ႐ွိလ်ွင္ အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာေလာက္ ေထာင္းထည့္ပါ)
- င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
- ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပံုတစ္ပံု (အားလံုကိုေရာျပီး ဗလင္ဒါထဲမွာ ႀကိတ္ေပးပါ)
- ႏွမ္းမဲ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးစာ
ျပင္ဆင္ပံု
- ဘာဆာငါးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြတံုးျပီး ဗလင္ဒါထဲထည့္ပါ
- Premium Soy Sauce ေကာ္မွဳန္႕ ဆား ၾကက္သြန္ျဖဴအမွဳန္႕ ခ်င္းအမွဳန္႕ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဆား နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ကို ေရႏႇင့္ေဖ်ာ္ျပီး ႀကိတ္မည့္ငါးထဲ ေရာထည့္ေပးပါ
- တခါႀကိတ္လ်ွင္ တမိနစ္ႀကိတ္ျပီး တခါႀကိတ္ တခါနားကာ ၁၀ခါေလာက္ ႀကိတ္ေပးပါ
- ငါးႀကိတ္ျပီးသားကို အရင္ဆံုး လက္ကိုေရဆြတ္ျပီး ကိုယ္ႏွစ္သက္တဲ့ ပံုစံေလးမ်ား ရေအာင္ ငါးကုန္တဲ့အထိ တလံုးျခင္း ဆုတ္ေပးပါ
- ႏွမ္းမဲထည့္ထားေသာ ပန္းကန္ထဲမွာ ငါးဆုတ္မ်ားကို လူးေပးပါ
- ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးပါ အိုးပူမွ ဆီကိုထည့္ျပီး အေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ ေလ်ွာ့ေပးပါ
- ဆီအိုးထဲမထည့္ခင္ လက္ကိုေရဆြတ္၍ ဆီအိုးနဲ႕ ေ၀းရာမွာ လက္ကိုေရခါျပီးမွ ဆုတ္ထားေသာ ငါးဆုတ္ကို ငါးခ်က္ေလာက္ ထပ္ဆုတ္ျပီးမွ ဆီအိုးထဲကို ထည့္ပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ ငါးဆုတ္လံုးကို လွည့္ေပးပါ
- တခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ကာ အေအးခံထားပါ
- ငါးဆုတ္ေၾကာ္မ်ား ေအးတာနဲ႕ ေနာက္တႀကိမ္ ဆီအိုးကိုအပူေပးျပီး ငါးဆုတ္ေၾကာ္မ်ားကို ဆီပူပူထဲ ထည့္ကာ အထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ
- ငါးဆုတ္လံုးမ်ား ညိဳေရာင္ေလးသန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီး ဆီျပန္စစ္ေပးပါ
- ေမႊးျပီး အရသာ႐ွိတဲ့ ဘာဆာငါးဆုတ္ေၾကာ္ကို ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္လို႕ ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment