မ်ွစ္ႏုႏုေလးေတြ ေတြ႕ေလတိုင္း နာဂေတာင္တန္းကို လြမ္းမိပါတယ္ ေအးလြန္းတဲ့ ရာသီဥတုကို အံတုႏိူင္ဖို႕ ပူပူစပ္စပ္ေလးေတြကို စားၾကရတာ သဘာ၀ပါဘဲ မ်ွစ္ႏုႏုေလးေတြကို စပ္စပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ နာဂအေခၚ ေ႐ႊလံဘိုလို႕ေခၚတဲ့ ကုလားေအာ္ င႐ုတ္သီးအေျခာက္မွဳန္႕နဲ႕ ပူစပ္ေနေအာင္ခ်က္ျပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ စားေလသတည္းေပါ့႐ွင္။
မ်ွစ္အစိမ္း ရရင္ေတာ့ မ်ွစ္ကိုႏူးေအာင္ ျပဳပ္ေပးျပီးမွ ခ်က္ၾကျပီး ျပဳပ္ျပီးသား ဆိုရင္ေတာ့ တစ္ခါထည္း တန္းျပီးခ်က္႐ံုပါဘဲ မာမာကေတာ့ ready made အထုတ္ေလး၀ယ္ျပီး ဆယ္မိနစ္ေလာက္ ထပ္ျပဳပ္ျပီးမွ ခ်က္လိုက္ပါတယ္ ေ႐ႊလံဘိုင႐ုတ္သီးမွဳန္႕အစား ႐ိုး႐ိုးင႐ုတ္သီးမွဳန္႕နဲ႕ဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္။
တကယ္တမ္းက်ေတာ့ မ်ွစ္ကို အခုလိုျခစ္ျပီး ဟင္းခ်က္ထားတာ စားတဲ့အခါမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး ႐ုပ္ပ်က္ပါတယ္ အေခ်ာင္းလိုက္ဆိုေတာ့ ဖဲ့ရတာ ခက္ပါတယ္ စုစုစည္းစည္းေလး ျဖစ္ေအာင္သာ အခုလို ခ်က္လိုက္ရေပမဲ့ စားပြဲျပင္တဲ့ အခါမွာေတာ့ ပန္းကန္ျပားထဲမွာဘဲ ယူလို႕ေကာင္း႐ံု အေနေတာ္ ကပ္ေၾကးျဖင့္ ျဖတ္ေပးပါ ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မွ်စ္နုအဖ်ားပိုင္း - ငါး ေခ်ာင္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ၾကက္သြန္ၿဖဴ -အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- ပုဇြန္ငါးပိ - လက္ဘက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငံၿပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ငရုပ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- မွ်စ္ကို အေခ်ာင္းလိုက္ ေရေဆးေပးပါ
- ေရေဆးျပီးတာနဲ႕ မ်ွစ္ေခ်ာင္းမ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူေအာင္ ၁၀မိနစ္ေလာက္တည္ျပီး ေရကိုသြန္ပလိုက္ပါ
- မ်ွစ္အစိမ္း ဆိုရင္ေတာ့ မ်ွစ္ႏူးတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
- မ်ွစ္မ်ား ျပတ္မထြက္သြားေအာင္ ထိတ္၂ ဘက္ကို အနည္းငယ္စီခ်န္ပီး အလယ္သားမ်ားကို ခက္ရင္းၿဖင္႔ ၿခစ္ေပးပါ
- အရင္းပိုင္း ရင့္ေနေသာ ေနရာကို နည္းနည္း လွီးပလိုက္ပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ထားပါ
- ပုဇြန္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္နဲ႕ ေဖ်ာ္ထားပါ
- မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ကို ျပင္ထားပါ
- ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္၍ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ငံျပာရည္ မ်ွစ္ႏွင့္ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ေမႊပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ထားပါ
- အိုးမကပ္ေစရန္ႏွင့္ အရသာ၀င္ေစရန္ မၾကာမၾကာ အိုးကိုလွဳပ္ျပီး ေမႊေပးပါ
- ေရမခမ္းခင္ မက်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး တစ္ခ်က္ႏွစ္ခ်က္ အိုးကိုလွဳပ္၍ အဖံုးျပန္အုပ္ထားပါ
- ဆီျပန္လာျပီဆိုတာနဲ႕ ခ်ဥ္ျပီးငံစပ္ေနတဲ့ မ်ွစ္အစပ္ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment