Friday 26 February 2016

ပဲျပဳပ္ ခ်ဳိခ်ဳိအိအိေလး ( ပထမနည္း )





ပဲျပဳပ္က အပင္ေဖာက္ျပီးျပဳပ္မွ ခ်ဳိတာမို႕ မာမာေတာ့ အပင္ေဖာက္ရက္ ၃ရက္ေလာက္ေနမွ ပဲကိုျပဳပ္ေလ့ ႐ွိပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ ျမန္ျမန္စားခ်င္တာနဲ႔ ပဲကိုအပင္ မေဖာက္ေတာ့ဘဲ တစ္ညသိပ္ ေရစိမ္ျပီး ျပဳပ္ထားပါတယ္။

ထန္းလ်ွက္ခဲႏွင္႔ ဆားတို႕ထည့္ျပီး ျပဳပ္နည္းေလး ထပ္ေျပာင္းထားပါတယ္ ျပဳပ္ရတာ အရင္ပဲျပဳပ္သလိုလြယ္ျပီး  ပဲသားအိအိေလးလဲရပါတယ္။

ပဲျပဳပ္တဲ့အခါ အိုးကိုခနခန ဖြင့္မၾကည့္ရသလို ေမႊေပးစရာလဲ မလိုပါဘူး ခနခန အိုးအဖုန္းဖြင့္ျပီး ၾကည့္တဲ့အခါ ေမႊေပးအခါေတြမွာ ပဲကအခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္ကုန္ျပီး မလွေတာ့ဘဲ ျဖစ္သြားတတ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. Dried peas - 375 g
  2. ထန္းလ်ွက္ခဲ -  ကြမ္းသီးလံုးေလာက္ တစ္ခဲ
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  4. ေရ - ပဲအထက္ လက္တဆစ္ခန္႔
  5. ျပဳပ္ရန္အိုး - အိုးအသားထူျပီး ျပဳပ္မည့္ပဲႏွင့္ ပမာဏ သိပ္မကြာတဲ့ အေနေတာ္ အိုးတစ္လံုး

ျပင္ဆင္ပံု

  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပဲမ်ားကိုထည္႔ျပီး ေရတစ္ထပ္ ေဆးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ၁၀နာရီေလာက္ ေရ၀ေအာင္ စိမ္ထားေပးပါ 
  • ေရ၀ျပီး ပဲမ်ားပြလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပဲျပဳပ္ဖို႕ ျပင္ႏိူင္ပါျပီ
  • အထက္မွာ ျပထားေသာ ေအာက္ေျခထူတဲ႔ အိုးကဲ့သို႕ေသာ အိုးထဲသို႕ပဲမ်ားကို ေျပာင္းျပီး ထည္႔ေပးပါ
  • ေရကိုပဲအထက္ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ ကြမ္းသီးလံုးခန္႔ တစ္ခဲႏွင္႔ ဆားထည္႔ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ပဲအိုး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပဲအိုးေရခမ္းတဲ့အထိ ဆက္ျပဳပ္ပါ
  • ပဲျပဳပ္ခ်ိန္ မိနစ္၄၀ေလာက္ဆို ေရခမ္းကာ နီးလာပါျပီ 
  • ေရခမ္းကာနီးပါက မီးကိုနံပါတ္တစ္ေလာက္ထိ ေလွ်ာ့ခ်ျပီး ပဲအိုးကို မီးေအးေအးနဲ႕ႏွပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ပဲမ်ားနပ္ေလာက္ခ်ိန္မွာ အိုးကိုအဖံုး ဖံုးထားျပီး လက္ႏွစ္ဖက္ႏွင့္ အ၀တ္ခံျပီးကိုင္ကာ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ၂ခ်က္ေလာက္ ခေလာက္ျပီး ပဲကိုအထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာ လက္က်န္မီးအပူ႐ွိန္နဲ႕ႏွပ္ထားေပးပါ
  • ပဲနပ္သြားျပီဆိုပါက ခ်ဳိျပီးအိေနေသာ ပဲျပဳပ္အိအိ ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို စားသံုးနိုင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment