Thursday, 25 February 2016

တို႕ဟူး က်ဳိနည္း



တိုင္းတစ္ပါး ေရာက္ေနခ်ိန္မွာ ျမန္မာအစား အေသာက္ေလးေတြ တမ္းတမက္ေမာမိေလတိုင္း ကိုယ္တိုင္ျပင္ဆင္ရတာ သေဘာက်သလို သမီးငယ္ေလးကိုလဲ တတ္သည့္ပညာ မေနသာ သင္ေပးရပါေသးတယ္။

ဒီတခါလဲ တို႕ဟူးသုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး စားခ်င္စိတ္ေပၚလာတာမို႕ သားအမိ၂ေယာက္ တို႕ဟူတံုတံုေလး က်ဳိၾကပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂၀ဗူး
  3. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  5. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္​း
  6. ဂ်ဳံစစ္ဇကာ - တစ္ခု
  7. ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာအိုး ခပ္ၾကီးၾကီး - တစ္လံုး
  8. သစ္သားေယာင္းမ - အရိုးးရွည္ရွည္ တစ္ခု
  9. ဇလံု - ခပ္ၾကီးၾကီး ၂လံုး

ပဲမွဳန္​႔ေရစိမ္​ရန္​
  • ဇလံုၾကီးၾကီး တလံုးထဲမွာ ပဲမွဳန္႕ႏွင့္ေရကိုေရာကာ ပဲအႏွစ္ေတြေက်ေအာင္ ေမႊတံႏွင္႔ေခ်ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေနာက္ဇလံုၾကီးၾကီး တလံုးေပၚမွာ ဂ်ဳံစစ္ဇကာ ဇကာစိတ္စိတ္ေလးကို တင္ေပးပါ
  • ပဲရည္မ်ားကို ထိုဇကာေပၚ ေလာင္းထည္႔ျပီး မေက်ဘဲ က်န္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇြန္းႏွင္႔ဖိျပီး ေခ်ေပးကာ ပဲအၾကည္ရည္အနည္းငယ္ႏွင္႔ ေလာင္းခ်ေပးပါ
  • ပဲရည္ေပၚမွာ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္သြန္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အနည္းဆံုး ၁၀နာရီေလာက္ ပဲအနည္ထိုင္ေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါ (သို႔မဟုတ္)
  • မနက္က်ဳိမယ္ဆို ညဘက္ထဲက ႏွပ္ျပီး အနည္ထိုင္ထားေပးပါ

တို႕ဟူးက်ဳိရန္
  • တို႕ဟူးက်ဳိျပီးထဲ့ရန္ ဇလံု (သို႔) ပန္းကန္လံုး (သို႔) အပူခံႏိူင္ေသာ ဗူးကို ဆီအနည္းငယ္ႏွင့္ ေနရာႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ထားေပးပါ
  • ညကပဲရည္ အနည္ထိုင္ထားေသာ ပဲရည္ဇလံုထဲမွ အေပၚယံအရည္ၾကည္ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး၁၂ဗူးစာကို အသာေလးခပ္ျပီး သြန္ပလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပဲအႏွစ္မ်ား ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေရ ေပါင္အိုးဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးထည္႔ကာ အနည္ထိုင္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားေက်ေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ တို႔ဟူးက်ဳိရာမွာ ပါဝင္မဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို တခါထဲ ျပင္ထားပါ
  • တို႕ဟူးက်ဳိရန္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲကို ေရတစ္ဗူးစာထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • အိုးပူလာျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ဆီ ဆားႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ ပဲရည္ၾကည္ ဖယ္ထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇလံုထဲမွာ ကုန္သြားေအာင္ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
  • ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ သစ္သားေယာင္းမ အရိုးရွည္ရွည္ျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနရင္းက စျပီးျပစ္လာတာနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ဆက္ေမႊေပးပါ
  • ေမႊေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ မီးအပူခ်ိန္ကို သတိထားပါ
  •  ပဲအႏွစ္မ်ား ပ်စ္လာတာနဲ႔ လက္အားသန္သန္နဲ႔ ခပ္သြက္သြက္ေလး ေမႊေပးပါ 
  • အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးရင္းက ပဲမ်ားပ်စ္လာျပီး ပဲအႏွစ္ ၾကည္ေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ အထဲမွ ေရမ်ားကုန္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ပဲပ်စ္လာခ်ိန္မွစျပီး ၈မိနစ္မွ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးပါက အထဲမ်ား ေရမ်ားတဗြက္ဗြက္ ေပါက္မလာေတာ႔ရင္ ရပါျပီ
  • ဆီသုပ္ထားေသာ ဇလံု(သို႔) ပန္းကန္(သို႔) ဗူး အစရွိသည္႔ မိမိအစဥ္ေျပေသာ အထဲသို႕ က်ဳိထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ား ေလာင္းခ်ေပးျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ ညွိေပးပါ
  • တနာရီ တနာရီခြဲ၀က္ေလာက္ေနရင္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ေအးျပီးခဲေနသာ တို႕ဟူးတုံတုံ အိအိေလးရပါျပီ
  • ပူေနေသာ တို႔ဟူးထည္႔ထားသည္႔ ဗူးမ်ားကို ေရခဲေသတာထဲ မထည္႔မိဖို႔ သတိထားပါ
  • အခန္းအတြင္းမွာ ရိုးရိုးေလးဘဲ အေအးခံထားပါ
  • ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားမလား တို႕ဟူးေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားမလား တို႔ဟူးခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္စားၾကမလား အရမ္းကို အဆင္ေျပေစတဲ့ တို႕ဟူးတံုတံု အိအိေလး ရပါျပီရွင္။

2 comments:

  1. တီမာ ပဲမုွန္႔ကို ဘယ္ေလာက္ၾကာေအာင္ စိမ္ရလည္း

    ReplyDelete
    Replies
    1. အနည္းဆံုး ၂နာရီေလာက္ စိမ္ေပးရင္ ရပါတယ္ သမီးေရ

      Delete