တိုင္းတစ္ပါး ေရာက္ေနခ်ိန္မွာ ျမန္မာအစား အေသာက္ေလးေတြ တမ္းတမက္ေမာမိေလတိုင္း ကိုယ္တိုင္ျပင္ဆင္ရတာ သေဘာက်သလို သမီးငယ္ေလးကိုလဲ တတ္သည့္ပညာ မေနသာ သင္ေပးရပါေသးတယ္။
ဒီတခါလဲ တို႕ဟူးသုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး စားခ်င္စိတ္ေပၚလာတာမို႕ သားအမိ၂ေယာက္ တို႕ဟူတံုတံုေလး က်ဳိၾကပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပဲအစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂၀ဗူး
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဂ်ဳံစစ္ဇကာ - တစ္ခု
- ေဇာက္နက္ျပီး မကပ္ေသာအိုး ခပ္ၾကီးၾကီး - တစ္လံုး
- သစ္သားေယာင္းမ - အရိုးးရွည္ရွည္ တစ္ခု
- ဇလံု - ခပ္ၾကီးၾကီး ၂လံုး
ပဲမွဳန္႔ေရစိမ္ရန္
- ဇလံုၾကီးၾကီး တလံုးထဲမွာ ပဲမွဳန္႕ႏွင့္ေရကိုေရာကာ ပဲအႏွစ္ေတြေက်ေအာင္ ေမႊတံႏွင္႔ေခ်ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေနာက္ဇလံုၾကီးၾကီး တလံုးေပၚမွာ ဂ်ဳံစစ္ဇကာ ဇကာစိတ္စိတ္ေလးကို တင္ေပးပါ
- ပဲရည္မ်ားကို ထိုဇကာေပၚ ေလာင္းထည္႔ျပီး မေက်ဘဲ က်န္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇြန္းႏွင္႔ဖိျပီး ေခ်ေပးကာ ပဲအၾကည္ရည္အနည္းငယ္ႏွင္႔ ေလာင္းခ်ေပးပါ
- ပဲရည္ေပၚမွာ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္သြန္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အနည္းဆံုး ၁၀နာရီေလာက္ ပဲအနည္ထိုင္ေအာင္ ႏွပ္ထားေပးပါ (သို႔မဟုတ္)
- မနက္က်ဳိမယ္ဆို ညဘက္ထဲက ႏွပ္ျပီး အနည္ထိုင္ထားေပးပါ
တို႕ဟူးက်ဳိရန္
- တို႕ဟူးက်ဳိျပီးထဲ့ရန္ ဇလံု (သို႔) ပန္းကန္လံုး (သို႔) အပူခံႏိူင္ေသာ ဗူးကို ဆီအနည္းငယ္ႏွင့္ ေနရာႏွံ႕ေအာင္ သုပ္ထားေပးပါ
- ညကပဲရည္ အနည္ထိုင္ထားေသာ ပဲရည္ဇလံုထဲမွ အေပၚယံအရည္ၾကည္ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး၁၂ဗူးစာကို အသာေလးခပ္ျပီး သြန္ပလိုက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ပဲအႏွစ္မ်ား ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေရ ေပါင္အိုးဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးထည္႔ကာ အနည္ထိုင္ေနေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားေက်ေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ တို႔ဟူးက်ဳိရာမွာ ပါဝင္မဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို တခါထဲ ျပင္ထားပါ
- တို႕ဟူးက်ဳိရန္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲကို ေရတစ္ဗူးစာထည္႔ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- အိုးပူလာျပီး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ဆီ ဆားႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မီးကို အလယ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ ပဲရည္ၾကည္ ဖယ္ထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ဇလံုထဲမွာ ကုန္သြားေအာင္ ေလာင္းထည္႔ေပးပါ
- ထည္႔ေပးျပီးတာနဲ႔ သစ္သားေယာင္းမ အရိုးရွည္ရွည္ျဖင္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနရင္းက စျပီးျပစ္လာတာနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ဆက္ေမႊေပးပါ
- ေမႊေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ မီးအပူခ်ိန္ကို သတိထားပါ
- ပဲအႏွစ္မ်ား ပ်စ္လာတာနဲ႔ လက္အားသန္သန္နဲ႔ ခပ္သြက္သြက္ေလး ေမႊေပးပါ
- အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးရင္းက ပဲမ်ားပ်စ္လာျပီး ပဲအႏွစ္ ၾကည္ေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ အထဲမွ ေရမ်ားကုန္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
- ပဲပ်စ္လာခ်ိန္မွစျပီး ၈မိနစ္မွ၁၀မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးပါက အထဲမ်ား ေရမ်ားတဗြက္ဗြက္ ေပါက္မလာေတာ႔ရင္ ရပါျပီ
- ဆီသုပ္ထားေသာ ဇလံု(သို႔) ပန္းကန္(သို႔) ဗူး အစရွိသည္႔ မိမိအစဥ္ေျပေသာ အထဲသို႕ က်ဳိထားေသာ ပဲအႏွစ္မ်ား ေလာင္းခ်ေပးျပီး မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ ညွိေပးပါ
- တနာရီ တနာရီခြဲ၀က္ေလာက္ေနရင္ ေကာင္းေကာင္းၾကီး ေအးျပီးခဲေနသာ တို႕ဟူးတုံတုံ အိအိေလးရပါျပီ
- ပူေနေသာ တို႔ဟူးထည္႔ထားသည္႔ ဗူးမ်ားကို ေရခဲေသတာထဲ မထည္႔မိဖို႔ သတိထားပါ
- အခန္းအတြင္းမွာ ရိုးရိုးေလးဘဲ အေအးခံထားပါ
- ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားမလား တို႕ဟူးေၾကာ္ေလး ေၾကာ္စားမလား တို႔ဟူးခ်ဥ္စပ္ေလး ခ်က္စားၾကမလား အရမ္းကို အဆင္ေျပေစတဲ့ တို႕ဟူးတံုတံု အိအိေလး ရပါျပီရွင္။
တီမာ ပဲမုွန္႔ကို ဘယ္ေလာက္ၾကာေအာင္ စိမ္ရလည္း
ReplyDeleteအနည္းဆံုး ၂နာရီေလာက္ စိမ္ေပးရင္ ရပါတယ္ သမီးေရ
Delete