Tuesday 23 February 2016

ဆိတ်သားခပါတ်






ဒီေန႔ေတာ႔ ဆိတ္သားကို ဘယ္လိုခ်က္ရမလဲ စဥ္းစားေနရင္းက ပလာတာ နံျပား ေပါင္မုန္႕ ခ်ာပါတီ ထမင္းပူပူေလးတို႔နဲ႕ လိုက္ဖက္တဲ့ ဆိတ္သားခဘတ္ေလးဘဲ ခ်က္ျဖစ္လို႔ မာမာခ်က္တဲ႔ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ဆိတ္သားခဘတ္က ပူစီနံရြက္ေလး အုပ္ခ်က္ရင္ အရသာ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ပူစီနံရြက္ ဝယ္လို႔ မရတာနဲ႔ ထည္႔မခ်က္ထားပါဘူး ဒါေပမဲ႔လဲ ဆိတ္သားခဘတ္ခ်က္တဲ႔ မဆလာရဲ ႔ အနံ႔ အရသာေၾကာင္႔ စားလို႔ေတာ႔ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆိတ္သား - 250 g
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၅လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  4. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၄လံုး
  5. င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၇ေတာင့္
  6. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
  7. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  10. ခဘတ္ မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  11. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  12. ႏြားႏို႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  13. ပူစီနံ - ဆယ္ညြန္႔ခန္႔ 
  14. ဆီ - ဟင္းခပ္ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္း
ဆိတ္သားခဘတ္အတြက္ မဆလာစပ္ရန္
  1. နံနံေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  2. ဇီယာေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  3. ငရုတ္ေကာင္းေစ႔ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ နံနံေစ႔ ဇီယာေစ႔ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းေစ႔တို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ေလွာ္ေပးပါ
  • အနံ႔ေလး သင္းလာတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီး ငရုတ္ဆံုထဲထည္႔ကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဟင္းခ်က္တဲ႔ အထဲကို လိုသေလာက္ဘဲ သံုးေပးျပီး ပိုတာကို ေလလံုပုလင္းထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး ေနာက္ထပ္ခ်က္တဲ႔အခါ ျပန္သံုးႏိူင္ေအာင္ သိမ္းထားပါ။
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆိတ္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ။
  2. လွီးထားေသာ ဆိတ္သားကို ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ သံပုရာရည္ ႏြားႏို႕ႏွင့္နယ္ကာ အနည္းဆံုး တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ။
  3. ၾကက္သြန္နီမ်ားကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေ႐ေဆးထားပါ။
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးက ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ။
  5. ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ။
  6. က်န္ေသာ ၾကက္သြန္နီ ၃လံုးကို လက္ႏွစ္လံုးခန္႕ အဖတ္ေလးမ်ား လွီးထားပါ။
  7. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ။
  8. အစပ္မစားပါက ငရုတ္သီးစိမ္းကို အေတာင္႔လိုက္ ထည္႔ေပးပါ
ဟင္းခ်က္ရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကိုအပူေပးပါ။
  • အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ျပီး ဆီကိုအေငြ႕တက္လာေအာင္ တည္ေပးပါ။
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းျပီးသားတို႕ကို ေမႊးလာတဲ့ထိ ဆီသတ္ပါ။
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
  • ဆီသတ္စဥ္ အသားမ်ားကို မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ။
  • ၈မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ ဆီသတ္ျပီးမွ အသားႏူးေစရန္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ တည္ေပးပါ။
  • ေရမခမ္းခင္ အဖတ္ေလးမ်ား လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ခဘတ္မဆလာတို႕ကို ထည့္ေမႊ၍ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ။
  • ဆီျပန္လာပါက အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ျပီး ပူစီနံရြက္ကို အုပ္ေပးျပီးပါက ေပါင္မုန္႕ ပလာတာ ခ်ာပါတီ ထမင္းပူပူတို႕ႏွင့္ ႏွစ္သက္သလို တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္တဲ့ ဆိတ္သားခဘတ္ ခပ္စပ္စပ္ေလး ရပါျပီ။
  • ဆိတ္သားအစား အမဲသား သိုးသားတို႔အျပင္ ၾကက္သားတို႕ႏွင့္လည္း ဤနည္းအတိုင္း ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment