Thursday 18 February 2016

ငါးဆုတ္ေၾကာ္ႏွပ္ ေမႊးေမႊးေလး


မာမာဒီေန႔ေတာ့ ဘာဆာငါးဆုပ္ေၾကာ္ေလးကို ခပ္ေပ်ာ႔ေပ်ာေ႔လးေၾကာ္ျပီး ၾကက္သြန္အျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕နဲ႕ ေၾကာ္ႏွပ္ေလး ျပန္ျပီး ေၾကာ္ေပးထားပါတယ္  ငါးဖယ္မရွိလို႔ ဘာဆာငါးေလးနဲ႔ ေၾကာ္ေပမဲ႔ အခ်က္မ်ားမ်ား ေပါက္ေပးႏိူင္ရင္ ငါးဖယ္ေၾကာ္လိုဘဲ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ မာမာေၾကာ္ထားတဲ့ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးဆုတ္ေၾကာ္အတြက္ ငါးအရသာနယ္ရန္ 

  1. ဘာဆာငါး - သံုးဆယ္႔ငါးက်ပ္သား(ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းေပးပါ)
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
  3. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပံုတစ္ပံု (အားလံုကိုေရာနယ္ျပီး ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ အခ်က္ ၁၀၀ေလာက္ေပါက္ေပးပါ)


ငါးဆုတ္ေၾကာ္ရန္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးခြဲ
  • ငါးေပါက္ျပီးသားကို အရင္ဆံုး ငါးဆုပ္ပံုစံေလးလံုးေပးျပီးမွ လက္ဝါးေပၚတင္ကာ တင္ထားေသာလက္၏ လက္မေလးျဖင္႔ လိုက္ျပားေပးျပီးမွ ဆီပူအိုးထဲသို႔ တစ္ခါထဲ တန္းထဲ႔ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ ငါးဆုတ္လံုးကို လွည့္ေပးပါ
  • တခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ

ငါးဆုတ္ေၾကာ္ႏွပ္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးဆုတ္ - ၁၀ခု
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္၀က္ခန္႕

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ေၾကာ္ထားေသာ ငါးဆုတ္ကို အေအးခံျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရစင္ေအာင္ေတးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး အေျမွာင္း႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးကာ ဆီကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာပါက. နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ၾကက္သြန္အျဖဴ ၾကက္သြန္အနီ ခ်င္းတို႕ကို ေမႊးသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ လွီးထားေသာ ငါးဆုတ္ႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ ငံျပာရည္တို႕ထည့္ေမႊေပးျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  • ေမႊးပ်ံ႕ေသာ ငါးဆုတ္ေၾကာ္ႏွပ္ေလးရပါျပီ

No comments:

Post a Comment