Friday, 16 March 2018

ဘဲသား ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ





ဒီေန႔ေတာ႔ ဘဲသားဝယ္ထားတာ အဆင္သင္႔ေလး ျဖစ္ေနတာမို႔လို႔ ဘဲသားေကာ္ရည္ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဘဲသားေကာ္ရည္လုပ္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘဲသား - 300g
  • မွဳိမဲ - ၁၀ပြင့္
  • ဂ်ပန္မွဳိေျခာက္ - ၇ပြင္႔
  • ေကာ္မွဳန္႕ - corn flour 1cup
  • ေရ - 1cup
  • ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ဆား - ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္ပါ
  • ငရုတ္ေကာင္းမွုဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ပဲငံျပာရည္အျပစ္ - ဟင္းခတ္ဇြန္းႀကီး တဇြန္းခြဲ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ အဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • တ႐ုတ္မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္ဥ - ၂လံုး
  • ကန္စြန္းရြက္ - မိမိစားႏိူင္သေလာက္
  • မ်ွင္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိုင္သေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာခန္႔
  • သံပုရာသီး -၂လံုး
  • ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ၾကီးၾကီး အေကာင္၂၀ခန္႔
  • အသင္႔စားႏိူင္ေသာ ျပဳပ္ျပီးသားေခါက္ဆြဲ - တကီလိုခြဲ
မ်ွင္ငါးပိေထာင္းရန္
  1. အရင္ဆံုး မ်ွင္ငါးပိကို ေမႊးသြားေအာင္ ကင္ေပးပါ
  2. ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေျခြျပီး ေရေဆးကာ ေမႊးေနေအာင္ ေလွာ္ေပးပါ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  4. အရင္ဦးဆံုး ငရုတ္ဆံုထဲမွာ ပုဇြန္ေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ
  5. ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ
  6. ေနာက္ဆံုးက်မွ ကင္ထားေသာ ပုဇြန္ငါးပိကို ထည္႔ေထာင္းပါ
  7. အားလံုးသမျပီဆိုတာနဲ႔ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည္႔ကာ သံပုရည္ညွစ္ကာ ျပင္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • အသားမ်ားေသာ ဘဲသားကို ေရေဆးထားပါ 
  • မွဳိမည္းကို ေရ၃နာရီေလာက္ စိမ္ထားျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဂ်ပန္မွဳိေျခာက္ကို ေရသံုးနာရီေလာက္ စိမ္ထားျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ပန္းကန္တလံုးထဲမွာ ၾကက္ဥကိုေဖာက္ထည္႔ျပီး ပြလာတဲ႔အထိ ခေလာက္ထားပါ
  • Corn flour(ေကာ္မွဳန္႔)ကို ေရ 1 cup နွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • Chinese five spices powder (တရုတ္မဆလာ) ၾကက္သားမွဳန္႔ သၾကား ဆား ပဲငံျပာရည္ အျပစ္ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • အိုးတလံုးထဲမွာ ေရ 3000 ml ႏွင္႔ ဘဲသားကိုထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အသားႏူးတာနဲ႔ အိုးထဲမွဆယ္ကာ အေအးခံျပီး ခပ္ေသးေသး အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  • ဘဲသားျပဳပ္အိုး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ဘဲသားကိုထည္႔ျပီး ျပဳတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပါးပါးလွီးထားေသာ မွဳိမည္းႏွင္႔ ဂ်ပန္မွဳိတို႔ကို ဟင္းရည္အိုး ဆူဆူထဲ ထည့္ပါ
  • ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းရည္အိုးထဲကို ၾကက္သားမွဳန္႔   five spices powder (တရုတ္မဆလာ) နွင့္ ဆား ကိုထည့္ပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူေနခ်ိန္မွာ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ဇကာခံၿပီး ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္ဥေလာင္းထည္႔စဥ္ အမွ်င္အဖတ္ေလးမ်ားရေအာင္ ဇကာထဲေလာင္းထည့္ေနခ်ိန္မွာ ဇကာကို ေဝ့ဝွဳိက္ေပးေနပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္ဥအမ်ွင္ေလးမ်ား ရလာေအာင္ သစ္သားေယာင္းမျဖင္႔ တဖက္သတ္ထဲ ေဝွ႔သိုက္ကာ ေမႊေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ျပန္ဆူလာလွ်င္ မီးကိုအေနေတာ္ ေလွ်ာ႔ေပးျပီးမွ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မွဳန္႔အရည္ကို ျပန္ေမႊၿပီး ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေကာ္မွဳန္႔မ်ားျပစ္ျပီး ခဲမသြားေစရန္ ၃ မိနစ္ခန္႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ပဲငံျပာရည္အျပစ္ သၾကား ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ နွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ကိုထည့္ၿပီး ဟင္းရည္အိုးကိုေမႊေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ အိုးအဖံုးဖံုးျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  • ကန္စြန္းရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေႏြးဆူဆူမွာ ေရေႏြးေဖ်ာေပးထားပါ
  • မီးပိတ္ၿပီးတာနဲ႔ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မိမိစားႏိူင္သေလာက္ ေခါက္ဆြဲဖတ္ ကန္ဇြန္းရြက္နွင့္္​ ဘဲသားေကာ္ရည္ကိုထည့့္ျပီး ေကာ္ရည္ေခါက္ဆြဲ ပူပူေလးကို မ်ွင္ငါးပိေထာင္း ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment