Monday, 1 January 2018

အမဲသားခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္း










ဒီေန႔ေတာ႔ အမဲသားကို အခ်ဥ္ထည္႔ကာ ဆီျပန္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အမဲခ်ဥ္ဟင္းက ရြာမွာေနစဥ္ ငယ္ငယ္က မၾကာခန စားရတဲ႔ဟင္းေလးပါ အမဲခ်ဥ္ထည္႔မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ အဆီအသား အရြတ္တြဲေနတဲ႔အသားက ပိုျပီး စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
မစားဖူးတဲ႔သူေတြအတြက္ အသစ္အဆန္းေလးျဖစ္သလို စားဖူးသူေတြကေတာ႔ လ်ွာလည္ေနၾကပါလိမ္႔မယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔ အမဲခ်ဥ္ခ်က္နည္းနဲ႔ ထည္႔နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

အမဲခ်ဥ္ခ်က္တဲ႔အခါ အႏွစ္မ်ားမ်ားရေလေအာင္ မာမာကေတာ႔ အသားထူျပီး အခ်ဥ္ေပါ႔တဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြကို သံုးထားပါတယ္ အႏွစ္မ်ားမ်ား သိပ္မၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ မထည္႔လဲ ရပါတယ္ရွင္။

အမဲခ်ဥ္လုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အမဲသား - 500g
  • ခ်က္ျပီး အေအးခံထားေသာ ထမင္းအမာ - 400g (မနက္ ပုဇြန္ခ်ဥ္လုပ္မယ္ဆို ညထဲက ခ်က္ထားပါ)
  • ဆားၾကမ္း - 100g (အငံမႀကိဳက္လ်ွင္ 80g ေလာက္ဘဲထည့္ေပးပါ)
ျပင္ဆင္ပံု
  1. အမဲသားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  2. ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေသာ အမဲသားကို ေရေျခာက္သြားေအာင္ paper towel ႏွင့္ ဖိဖိျပီး သုတ္ေပးပါ
  3. ေရေျခာက္တာနဲ႕ စဥ့္နီတံုး သန္႕သန္႕ေပၚမွာ ပံုပါအတိုင္း အတံုးေလးေတြ လွီးေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႕ လက္ကို သန္႕ေအာင္ေရေဆးျပီး ေရအေျခာက္ခံကာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို ဇလံုတလံုးထဲထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
  5. နယ္ျပီးတာနဲ႕ သန္႔ရွင္းေသာ ပလစတစ္အိတ္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  6. ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ က်စ္ေနေအာင္ ထုတ္ျပီး သရည္ကြင္းႏွင့္ အထပ္ထပ္ စည္းေပးပါ
  7. က်စ္လစ္ေနေသာ အထုတ္ရတာနဲ႔ ဇလံုတလံုးထဲထည္႔ကာ အေပၚကေန အေလးတခုခုႏွင့္ ဖိေပးထားပါ
  8. အေလးဖိတဲ႔ ေနရာမွာလဲ ေတာ္ေတာ္ေလး ေလးေသာအရာကို အသံုးျပဳေပးပါ 
  9. ျပီးတာနဲ႔ ယင္ေကာင္မနားေစရန္ အုပ္ေဆာင္းျဖင္႔ အုပ္ထားေပးပါ 
  10. ၃ရက္မွ ၄ရက္အတြင္းမွာ အမဲသားမ်ား ခ်ဥ္လာတာနဲ႕ အခ်ဥ္ထည္႔ထားေသာ အထုတ္ကို ျဖည္ကာ ဇလံုထဲ သြန္ထည္႔ေပးပါ 
  11. ျပီးတာနဲ႔ ထမင္းလံုးမ်ားဖယ္ရန္ႏွင္႔ ဆားအရသာေပါ႔သြားရန္ ေရ ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

    • အမဲသားခ်ဥ္
    • င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
    • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တလံုး
    • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ
    • ခ်င္း - လက္တဆစ္ သာသာသာ
    • စပါးလင္္ - တပင္
    • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ၃ခက္ခန္႔
    • အရမ္းမခ်ဥ္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ၅လံုး
    • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
    • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
    • နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
    • အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္သာသာ
    ျပငိဆင္ပံု
    • ေရေဆးထားေသာ အမဲသားခ်ဥ္ကို အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ နယ္ကာ ျပင္ထားေပးပါ
    • င႐ုတ္သီးမွဳန္႔ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ စပါးလင္ ႏုေသာအပိုင္းတို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
    • ပိုေနေသာ စပါးလင္အပင္ကို ထံုးထားပါ
    • အႏွစ္မ်ားမ်ား ရေစရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
    • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးျပီး အရြက္ ေႁခြထားပါ
    • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
    • ဆီပူတာနဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းကိုထည္႔ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
    • ဆီသတ္နံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်ျပီးအခြံမ်ား လိတ္လာတဲ႔အထိ ခ်က္ေပးပါ
    • ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခြံမ်ား လိတ္လာတာနဲ႔ အမံသားခ်ဥ္ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
    • အမဲသားမ်ား မာတင္းလာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာတာနဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ တည္ေပးပါ
    • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
    • ေမႊၿပီးတာနဲ႔ အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ေပးပါ
    • ပထမဆံုး ထည့္ထားတဲ့ လံုးရည္ခမ္းလာတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး ေပါ႔ေနပါက ဆားကိုခ်င္႔ခ်ိန္ျပီးထည္႔ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ဆက္တည္ေပးပါ
    • အခ်ဥ္ထည္႔စဥ္က ဆားမ်ားမ်ားၽႏွင္႔နယ္ထားေသာေၾကာင္႔ အငံကို ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီးမွ ထည္႔ေပးပါ
    • ပထမတရည္ ခမ္းေအာင္တည္ေပးၿပီး အသားႏူးမႏူး ျမည္းေပးပါ
    • အသားမႏူးေသးပါက ေရထပ္ထည့္ၿပီး တည္ေပးပါ
    • ေရဆူလာတာနဲ႔ အရသာျမည္ၿပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ဆီျပန္ေအာင္ ဆက္တည္ေပးပါ
    • ဆီမျပန္ခင္ အိုးမကပ္ေစေအာင္ မၾကမၾကာ ေမႊေပးပါ
    • ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာပါက ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္အုပ္ကာ မီးပိတ္ေပးပါ
    • အရသာ႐ွိၿပီး ေမႊးပ်ံ႕ေနတဲ့ အမဲသားခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္းကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment