Saturday 13 January 2018

ချဉ်ငံစပ် အသုပ်စုံ







ဒီေန႔ေတာ႔ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ အသုပ္စံုေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ တစ္ခါတစ္ေလ ဆိုတာထက္ ေန႔တိုင္းစားရရင္လဲ မမုန္းဘဲ အရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး သုပ္ထားတဲ႔ အသုပ္စံု သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  3. ပဲပင္ေပါက္ - ႏွစ္ဆယ္သား
  4. ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တစ္လံုး (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္ )
  5. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားႏိူင္သေလာက္ ( အသုပ္ႏွင့္စားရန္ )
  7. ဆီ - သံုးဆယ္သား (ဆီခ်က္ႏွစ္မ်ဳိးခ်က္ရန္)
  8. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  9. ဆား - လိုသေလာက္
  10. အခ်ိဳမွဳန္ ့ - လိုသေလာက္
  11. ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  12. မက်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္ (ေရေႏြးလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာေလာက္ျဖင့္ စိမ္ထားပါ )
  13. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  14. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
  15. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  16. နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  17. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  18. ေခါက္ဆြဲဖတ္ - ငါးဆယ္သား
  19. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  20. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး (အသုပ္ထဲထည္႔ရန္)
  21. အာလူး - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
  22. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  23. အာလူး - အလံုးၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး


ထမင္းခ်ဥ္လံုး လုပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု

  • ဆန္ကို က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒယ္အိုုးထဲထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အခြံမ်ား ကြာထြက္လာေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေအးလာပါက ကြာထြက္ေနေသာ အခြံမ်ားကို ခြာျပီးဖယ္ကာ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ 
  • ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို အိုုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားေက်ျပီး ေရခမ္းသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလုုံတစ္ခုုထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ထမင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ေပးပါ
  • နယ္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကိုု အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ လက္တစ္ဆုတ္စာ အလုုံးေလးေတြ လုုံးထားေပးပါ

ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႔  နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီမ်ား ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ
  • ဆီကိုလဲ အေအးခံထားပါ 
  • ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ေအးေတာ့မွ ျပန္ျပီးေရာထားပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေဂၚဖီ အၾကမ္းဖတ္ - အနည္းငယ္ (ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ)
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - အနည္းငယ္ 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ႏွစ္လံုးစာကို ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ေဂၚဖီ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးျပီးရင္ ေဂၚဖီဟင္းခါး ပူပူေလး ရပါျပီ။
အာလူးျပဳပ္ရန္
  • အာလူးကို ေရေဆးျပီး ေဖာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးပါ
  • အာလူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အာလူးႏူးတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • အာလူးႏူးတာနဲ႔ အခြံခြာျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ

အသုပ္သုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးေဖ်ာကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • က်န္ေနေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္ရာ ထမင္းခ်ဥ္လံုးႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ ပဲပင္ေပါက္ အာလူး ေဂၚဖီတို႕ကို တစ္ပြဲစာထည့္ကာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ မက်ည္းမွည့္ရည္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ ပဲအက်က္မွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္သုပ္ရာမွာ တစ္ေယာက္နဲ႕တစ္ေယာက္ အႀကိဳက္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မိမိႏွစ္သက္သလို ႏွစ္သက္ရာ အစာမ်ားထည့္ျပီး သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
  • ထမင္းနယ္သုပ္ အသုပ္စံု ရျပီဆိုတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ  ေဂၚဖီဟင္းခါးတိုု ့ျဖင့္ အရသာရွိစြာ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ

1 comment:

  1. စားခ်င္လုုိက္တာမမာေရ။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete