Friday, 16 March 2018

ဘဲသား ကော်ရည်ခေါက်ဆွဲ




ဒီနေ့တော့ ဘဲသားဝယ်ထားတာ အဆင်သင့်လေး ဖြစ်နေတာမို့လို့ ဘဲသားကော်ရည် လုပ်စားဖြစ်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ထားတဲ့ ဘဲသားကော်ရည် လုပ်နည်းလေး မျှဝေလိုက်ပါတယ်။
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ဘဲသား - 300 g
  2. မှိုမဲ - ၁၀ပွင့်
  3. ဂျပန်မှိုခြောက် - ၇ပွင့်
  4. ကော်မှုန့် - corn flour 1 cup
  5. ရေ - 1 cup
  6. ကြက်သားမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. သကြား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
  8. ဆား - ချင့်ချိန်ထည့်ပါ
  9. ငရုတ်ကောင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်းခွဲ
  10. ပဲငံပြာရည်အပြစ် - ဟင်းခတ်ဇွန်းကြီး တစ်ဇွန်းခွဲ
  11. ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် အဖတ် - ထမင်းစားဇွန်း ၄ဇွန်း
  12. တရုတ်မဆလာ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  13. ကြက်ဥ - ၂လုံး
  14. ကန်စွန်းရွက် - မိမိစားနိူင်သလောက်
  15. မျှင်ငါးပိ - ထမင်းစားဇွန်း ၄ဇွန်း
  16. ငရုတ်သီးစိမ်း - စားနိုင်သလောက်
  17. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၇မွှာခန့်
  18. သံပုရာသီး -၂လုံး
  19. ပုဇွန်ခြောက် - အကောင်ကြီးကြီး အကောင်၂၀ခန့်
  20. အသင့်စားနိူင်သော ပြုပ်ပြီးသားခေါက်ဆွဲ - တစ်ကီလိုခွဲ
မျှင်ငါးပိထောင်းရန်
  • အရင်ဆုံး မျှင်ငါးပိကို မွှေးသွားအောင် ကင်ပေးပါ
  • ငရုတ်သီးစိမ်းကို အညှာခြွေပြီး ရေဆေးကာ မွှေးနေအောင် လှော်ပေးပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးထားပါ
  • အရင်ဦးဆုံး ငရုတ်ဆုံထဲမှာ ပုဇွန်ခြောက်ကို ညက်အောင်ထောင်းပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းနှင့် ကြက်သွန်ဖြူကို ညက်အောင်ထောင်းပေးပါ
  • နောက်ဆုံးကျမှ ကင်ထားသော ပုဇွန်ငါးပိကို ထည့်ထောင်းပါ
  • အားလုံးသမပြီဆိုတာနဲ့ ပန်းကန်တခုထဲ ပြောင်းထည့်ကာ သံပုရည်ညှစ်ကာ ပြင်ထားပါ
ပြင်ဆင်ပုံ
  • အသားများသော ဘဲသားကို ရေဆေးထားပါ 
  • မှိုမည်းကို ရေ၃နာရီလောက် စိမ်ထားပြီး ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • ဂျပန်မှိုခြောက်ကို ရေသုံးနာရီလောက် စိမ်ထားပြီး ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  • ပန်းကန်တလုံးထဲမှာ ကြက်ဥကိုဖောက်ထည့်ပြီး ပွလာတဲ့အထိ ခလောက်ထားပါ
  • Corn flour(ကော်မှုန့်)ကို ရေ 1 cup နှင့် ဖျော်ထားပါ
  • Chinese five spices powder (တရုတ်မဆလာ) ကြက်သားမှုန့် သကြား ဆား ပဲငံပြာရည် အပြစ်ကြက်သွန်ဖြူ ဆီချက်နှင့် ငရုတ်ကောင်းမှုန့်တို့ကို ပြင်ထားပါ
  • အိုးတလုံးထဲမှာ ရေ 3000 ml နှင့် ဘဲသားကိုထည့်ပြီး ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • အသားနူးတာနဲ့ အိုးထဲမှဆယ်ကာ အအေးခံပြီး ခပ်သေးသေး အတုံးလေးတွေ တုံးထားပါ
  • ဘဲသားပြုပ်အိုး ရေပွက်ပွက် ဆူလာတာနဲ့ လှီးထားသော ဘဲသားကိုထည့်ပြီး ပြုတ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပါးပါးလှီးထားသော မှိုမည်းနှင့် ဂျပန်မှိုတို့ကို ဟင်းရည်အိုး ဆူဆူထဲ ထည့်ပါ
  • ပွက်ပွက်ဆူနေသော ဟင်းရည်အိုးထဲကို ကြက်သားမှုန့်   five spices powder (တရုတ်မဆလာ) နှင့် ဆား ကိုထည့်ပါ
  • ဟင်းရည်အိုး ပွက်ပွက်ဆူနေချိန်မှာ ခလောက်ထားသော ကြက်ဥကို ဇကာခံပြီး လောင်းထည့်ပေးပါ
  • ကြက်ဥလောင်းထည့်စဉ် အမျှင်အဖတ်လေးများရအောင် ဇကာထဲလောင်းထည့်နေချိန်မှာ ဇကာကို ဝေ့ဝှိုက်ပေးနေပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ကြက်ဥအမျှင်လေးများ ရလာအောင် သစ်သားယောင်းမဖြင့် တဖက်သတ်ထဲ ဝှေ့သိုက်ကာ မွှေပေးပါ
  • ဟင်းရည်အိုး ပြန်ဆူလာလျှင် မီးကိုအနေတော် လျှော့ပေးပြီးမှ ဖျော်ထားသော ကော်မှုန့်အရည်ကို ပြန်မွှေပြီး လောင်းထည့်ပေးပါ
  • ကော်မှုန့်များပြစ်ပြီး ခဲမသွားစေရန် ၃ မိနစ်ခန့် အဆက်မပြတ် မွှေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ ပဲငံပြာရည်အပြစ် သကြား ငရုတ်ကောင်းမှုန့် နှင့် ကြက်သွန်ဖြူဆီချက် ကိုထည့်ပြီး ဟင်းရည်အိုးကိုမွှေပေးကာ အရသာမြည်းပြီး လိုသလို ပြင်ပေးကာ အိုးအဖုံးဖုံးပြီး မီးပိတ်ပေးပါ
  • ကန်စွန်းရွက်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ရေနွေးဆူဆူမှာ ရေနွေးဖျောပေးထားပါ
  • မီးပိတ်ပြီးတာနဲ့ ပန်းကန်လုံးထဲမှာ မိမိစားနိူင်သလောက် ခေါက်ဆွဲဖတ် ကန်ဇွန်းရွက်နှင့် ဘဲသားကော်ရည်ကိုထည့့်ပြီး ကော်ရည်ခေါက်ဆွဲ ပူပူလေးကို မျှင်ငါးပိထောင်း ချဉ်ငံစပ်လေးနှင့် တွဲဖက်ကာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment