Sunday, 21 January 2018

ဗုံလုံသီး အစာသွပ်ဟင်း























ခံထြက္ ဗံုလံုသီးေလးေတြ သီးလာျပီဆိုေတာ႔ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလးေတြခ်က္လိုက္ ေၾကာ္ခ်က္ေလးေတြခ်က္လိုက္နဲ႔ မရိုးေအာင္ေတာ႔ ခ်က္ေနမိေတာ႔တာပါဘဲ။

ဒီေန႔ေတာ႔ ဗံုလံုသီးကို ၾကက္သားနဲ႔ အစာသြတ္ေလး ခ်က္ပါမယ္ မဆိုသေလာက္ေလး လက္ဝင္ေပမဲ႔ တျခားျမိဳ႔မွာ ေနာက္တဘြဲ႔အတြက္ ေက်ာင္းထပ္တက္မဲ႔ သမီးေလးကို ခ်က္နည္းေလး သင္ခ်င္တာနဲ႔ တဆင္႔ျခင္း ျပေပးရင္ မာမာ႔ရဲ ႔မိတ္ေဆြေတြအတြက္ပါ ပံုေလးေတြ အမွတ္တရ တင္ေပးရင္း ခ်က္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဗံုလံုသီး - ခပ္ဝဝ ခပ္ရွည္ရွည္ ႏွစ္ေတာင္႔ 
  2. ၾကက္ၾကိတ္သား - 250 g
  3. ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တဥ (ဆီသတ္ရန္ အနည္းငယ္ ခ်န္ထားပါ)
  5. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္သာသာ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ (ဆီသတ္ရန္ တစ္၀က္ခ်န္ထားပါ )
  7. ၾကက္ဥ - တစ္လံုး
  8. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တ၀က္ကို အစာထဲ ထည့္ေပးပါ)
  9. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တ၀က္ကို အစာထဲ ထည့္ေပးပါ)
  10. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ဆီသတ္ရန္ တ၀က္ခ်န္ထားပါ )
  11. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းသာသာ 
  13. ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဗံုလံုသီးကို အေတာင္႔လိုက္ကိုင္ကာ အေပၚယံ အေမွးအျဖဴေရာင္မ်ားကုန္သြားေအာင္ ဓါးႏွင္႔ ျခစ္ေပးပါ
  • ၂ေတာင္႔လံုး အေမွးပါးမ်ား ျခစ္ျပီးတာနဲ႔ အေတာင္႔လိုက္ ေရေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ အရွည္အေနအထားရေအာင္ လွီးေပးပါ 
  • လွီးထားေသာ ဗံုလံုသီးအထဲမွ အေစ့မ်ားကို တဖက္ပိတ္ခ်န္ျပီး တဖက္မွ အရိုးရွည္ေသာ ဇြန္းဖင္ႏွင္႔ ကေလာ္ထုတ္ေပးပါ
  • ကေလာ္ထုတ္ထားေသာ ဗံုလံုေစ့မ်ားႏွင္႔ အမ်ွင္မ်ားကို အေစ႔အရမ္း မရင္႔ပါက ဓါးႏွင္႔ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္ၾကိတ္သားကို ဇလံုထဲထည္႔ကာ ပဲဆီ ၾကက္ဥ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ ဆား နႏြင္းမွဳန္႔ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားေသာ ဘံုလံုေစ႔မ်ားႏွင္႔ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ထည္႔ကာ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ဥကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုပ္ႏုပ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးထားကာ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရဳတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ထည္႔ကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဗံုလံုသီးမ်ားကို အစာသြပ္ဖို႔ ျပင္ေပးပါ
  • အရသာနယ္ေသာ အစာကို ဇြန္းေလးတခုႏွင္႔ခပ္ျပီး ဘံုလံုသီးထဲကို တခုျခင္း အစာသြပ္ေပးပါ
  • အစာသြပ္ျပီးလို႕ ပိုေနတဲ့ အစာေတြကို ဆီသတ္ရန္ ခ်န္ထားေပးပါ
  • ဗံုလံုသီးမ်ား အစာသြပ္ျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးကာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ငရုတ္သီးေထာင္းကို ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ပိုေနေသာ အစာအသားမ်ားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ား မာလာပါက အစာသြပ္ထားေသာ ဗံုလံုသီး အစာသြပ္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • ဗံုလံုသီးမ်ား အိုးမကပ္ေစရန္ အိုးကိုအသာ လွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ 
  • ျပီးတာနဲ႔ အိုးအဖံုး အုပ္ေပးျပီး အသားမ်ား မကပ္ေစရန္ အိုးကို မၾကာမၾကာ လွဳပ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဗံုလံုသီးမ်ား မျမဳပ္တျမဳပ္ ေရထည္႔ေပးကာ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ဆားႏွင္႔ အခ်ဳိမွဳန္႔ထည္႔ျပီး ေမႊေပးကာ အရသာ ျမည္းေပးပါ
  • အရသာ အေနေတာ္ ျဖစ္ျပီဆို   အထက္ေအာက္ အသာလွန္ေပးျပီး ေရကိုမိမိႏွစ္သက္သေလာက္ထားျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  • ဗံုလံုသီး အစာသြပ္ေမႊးေမႊးေလးကို စားပြဲျပင္ေပးကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment