ဒီေန႔ေတာ႔ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ႔ အသုပ္စံုေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ တစ္ခါတစ္ေလ ဆိုတာထက္ ေန႔တိုင္းစားရရင္လဲ မမုန္းဘဲ အရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး သုပ္ထားတဲ႔ အသုပ္စံု သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
- ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
- ပဲပင္ေပါက္ - ႏွစ္ဆယ္သား
- ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တစ္လံုး (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္ )
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားႏိူင္သေလာက္ ( အသုပ္ႏွင့္စားရန္ )
- ဆီ - သံုးဆယ္သား (ဆီခ်က္ႏွစ္မ်ဳိးခ်က္ရန္)
- ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
- ဆား - လိုသေလာက္
- အခ်ိဳမွဳန္ ့ - လိုသေလာက္
- ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
- မက်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္ (ေရေႏြးလက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ႏွစ္လံုးစာေလာက္ျဖင့္ စိမ္ထားပါ )
- ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
- ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္
- င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
- ေခါက္ဆြဲဖတ္ - ငါးဆယ္သား
- ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
- ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး (အသုပ္ထဲထည္႔ရန္)
- အာလူး - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
- င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
- အာလူး - အလံုးၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး
ထမင္းခ်ဥ္လံုး လုပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
- ဆန္ကို က်က္ေအာင္ ခ်က္ထားပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒယ္အိုုးထဲထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အခြံမ်ား ကြာထြက္လာေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
- ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေအးလာပါက ကြာထြက္ေနေသာ အခြံမ်ားကို ခြာျပီးဖယ္ကာ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ
- ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို အိုုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားေက်ျပီး ေရခမ္းသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ
- အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလုုံတစ္ခုုထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ထမင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ေပးပါ
- နယ္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကိုု အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ လက္တစ္ဆုတ္စာ အလုုံးေလးေတြ လုုံးထားေပးပါ
ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႔ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္နီကိုထည့္ေၾကာ္ပါ
- ၾကက္သြန္နီမ်ား ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ
- ဆီကိုလဲ အေအးခံထားပါ
- ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ေအးေတာ့မွ ျပန္ျပီးေရာထားပါ
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
- ေဂၚဖီ အၾကမ္းဖတ္ - အနည္းငယ္ (ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ)
- ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - အနည္းငယ္
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
- င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ႏွစ္လံုးစာကို ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရဆူတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ေဂၚဖီ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးျပီးရင္ ေဂၚဖီဟင္းခါး ပူပူေလး ရပါျပီ။
အာလူးျပဳပ္ရန္
- အာလူးကို ေရေဆးျပီး ေဖာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးပါ
- အာလူးကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အာလူးႏူးတဲ႔အထိ ျပဳပ္ေပးပါ
- အာလူးႏူးတာနဲ႔ အခြံခြာျပီး မထူမပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
အသုပ္သုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
- ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
- ပဲပင္ေပါက္ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးေဖ်ာကာ ေရစစ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
- က်န္ေနေသာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ မိမိႏွစ္သက္ရာ ထမင္းခ်ဥ္လံုးႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ ပဲပင္ေပါက္ အာလူး ေဂၚဖီတို႕ကို တစ္ပြဲစာထည့္ကာ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ မက်ည္းမွည့္ရည္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ ပဲအက်က္မွဳန္႕တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
- အသုပ္သုပ္ရာမွာ တစ္ေယာက္နဲ႕တစ္ေယာက္ အႀကိဳက္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မိမိႏွစ္သက္သလို ႏွစ္သက္ရာ အစာမ်ားထည့္ျပီး သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
- ထမင္းနယ္သုပ္ အသုပ္စံု ရျပီဆိုတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတိုု ့ျဖင့္ အရသာရွိစြာ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ
စားခ်င္လုုိက္တာမမာေရ။
ReplyDeleteအုုိင္အိုုရာ