Monday, 1 January 2018

အမဲသား အချဉ်ထည့်နည်း










ဒီေန႔ေတာ႔ အမဲသားကို အခ်ဥ္ထည္႔ကာ ဆီျပန္ဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ အမဲခ်ဥ္ဟင္းက ရြာမွာေနစဥ္ ငယ္ငယ္က မၾကာခန စားရတဲ႔ဟင္းေလးပါ အမဲခ်ဥ္ထည္႔မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ အဆီအသား အရြတ္မ်ားတြဲေနတဲ႔အသားက ပိုျပီးစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။

မစားဖူးတဲ႔ သူေတြအတြက္ အသစ္အဆန္းေလး ျဖစ္သလို စားဖူးသူေတြကေတာ႔ လ်ွာလည္ေနၾကပါလိမ္႔မယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔ အမဲခ်ဥ္ခ်က္နည္းနဲ႔ အမဲခ်ဥ္ ထည္႔နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

အမဲခ်ဥ္ ခ်က္တဲ႔အခါ အႏွစ္မ်ားမ်ားရေလေအာင္ မာမာကေတာ႔ အသားထူျပီး အခ်ဥ္ေပါ႔တဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြကို သံုးထားပါတယ္ အႏွစ္မ်ားမ်ား သိပ္မၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ မထည္႔လဲ ရပါတယ္ရွင္။

အမဲခ်ဥ္လုပ္ရန္ 
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. အမဲသား - 500 g
  2. ခ်က္ျပီး အေအးခံထားေသာ ထမင္းအမာ - 400 g (မနက္ အမဲခ်ဥ္ လုပ္မယ္ဆို ညထဲက ခ်က္ထားပါ)
  3. ဆားၾကမ္း - 100 g (အငံမႀကိဳက္လ်ွင္ 80 g ေလာက္ဘဲ ထည့္ေပးပါ)

ျပင္ဆင္ပံု
  1. အမဲသားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  2. ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေသာ အမဲသားကို ေရေျခာက္သြားေအာင္ paper towel ႏွင့္ ဖိဖိျပီး သုတ္ေပးပါ
  3. ေရေျခာက္တာနဲ႕ စဥ့္နီတံုး သန္႕သန္႕ေပၚမွာ ပံုပါအတိုင္း အတံုးေလးေတြ လွီးေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႕ လက္ကို သန္႕ေအာင္ ေရေဆးျပီး ေရအေျခာက္ခံကာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည္႔ျပီး နယ္ေပးပါ
  5. နယ္ျပီးတာနဲ႕ သန္႔ရွင္းျပီး ေျခာက္ေနေသာ ပလစတစ္အိတ္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  6. ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ က်စ္ေနေအာင္ ထုတ္ျပီး သရည္ကြင္းႏွင့္ အထပ္ထပ္ စည္းေပးပါ
  7. က်စ္လစ္ေနေသာ အထုတ္ထုတ္လို႔ ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲထည္႔ကာ အေပၚကေန အေလးတစ္ခုခုႏွင့္ ဖိေပးထားပါ
  8. အေလးဖိတဲ႔ ေနရာမွာလဲ ေတာ္ေတာ္ေလး ေလးေသာအရာကို အသံုးျပဳေပးပါ 
  9. ျပီးတာနဲ႔ ယင္ေကာင္မနားေစရန္ အုပ္ေဆာင္းျဖင္႔ အုပ္ထားေပးပါ 
  10. ၃ရက္မွ ၄ရက္အတြင္းမွာ အမဲသားမ်ား ခ်ဥ္လာတာနဲ႕ အခ်ဥ္ထည္႔ထားေသာ အထုတ္ကို ျဖည္ကာ ဇလံုထဲ သြန္ထည္႔ေပးပါ 
  11. ျပီးတာနဲ႔ ထမင္းလံုးမ်ား ဖယ္ရန္ႏွင္႔ ဆားအရသာ ေပါ႔သြားရန္ ေရ ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. အမဲသားခ်ဥ္
  2. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ေလးမႊာ
  5. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ သာသာသာ
  6. စပါးလင္္ - တစ္ပင္
  7. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - သံုးခက္ခန္႔
  8. အရမ္းမခ်ဥ္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  9. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. နႏြင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  12. အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေရေဆးထားေသာ အမဲသားခ်ဥ္ကို အရသာမွဳန္႔ႏွင္႔ နယ္ကာ ျပင္ထားေပးပါ
  2. င႐ုတ္သီးမွဳန္႔ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီႏွင့္ စပါးလင္ ႏုေသာအပိုင္းတို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  3. ပိုေနေသာ စပါးလင္ အရြက္မ်ားကို ထံုးထားပါ
  4. အႏွစ္မ်ားမ်ား ရေစရန္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  5. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးျပီး အရြက္ ေႁခြထားပါ
  6. အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  7. ဆီပူတာနဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းကိုထည္႔ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  8. ဆီသတ္နံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်ျပီးအခြံမ်ား လိတ္လာတဲ႔အထိ ခ်က္ေပးပါ
  9. ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခြံမ်ား လိတ္လာတာနဲ႔ အမဲသားခ်ဥ္ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  10. အမဲသားမ်ား မာတင္းလာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာတာနဲ႔ ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ တည္ေပးပါ
  11. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  12. ေမႊၿပီးတာနဲ႔ အဖံုးအုပ္ကာ ျပန္တည္ေပးပါ
  13. ပထမဆံုး ထည့္ထားတဲ့ လံုးရည္ခမ္းလာတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး ေပါ႔ေနပါက ဆားကိုခ်င္႔ခ်ိန္ျပီးထည္႔ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ဆက္တည္ေပးပါ
  14. အခ်ဥ္ထည္႔စဥ္က ဆားမ်ားမ်ားႏွင္ ႔နယ္ထားေသာေၾကာင္႔ အငံကို ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီးမွ ထည္႔ေပးပါ
  15. ပထမတစ္ရည္ ခမ္းေအာင္တည္ေပးၿပီး အသားႏူးမႏူး ျမည္းေပးပါ
  16. အသားမႏူးေသးပါက ေရထပ္ထည့္ၿပီး တည္ေပးပါ
  17. ေရဆူလာတာနဲ႔ အရသာျမည္ၿပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ဆီျပန္ေအာင္ ဆက္တည္ေပးပါ
  18. ဆီမျပန္ခင္ အိုးမကပ္ေစေအာင္ မၾကမၾကာ ေမႊေပးပါ
  19. ေရခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာပါက ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္အုပ္ကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  20. အရသာ႐ွိၿပီး ေမႊးပ်ံ႕ေနတဲ့ အမဲသားခ်ဥ္ ဆီျပန္ဟင္းကို ထမင္းပူပူေလးႏွင္႔ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment