Thursday, 18 January 2018

အမဲသား အာလူးဟင်း



ဒီတစ္ခါေတာ႔ အမဲသားအာလူး ခ်က္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ အမဲသား အာလူးဟင္းက ဆီလည္ေရလည္ေလး ခ်က္ရင္ေတာ့ အင္မတန္မွ စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ အရမ္းလိုက္ဖက္ျပီး ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ ဟင္းတစ္မယ္မို႔ လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. အမဲသား အသားေကာင္းေကာင္း - 400 g
  2. အာလူး - အေနေတာ္ သံုးလံုး
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  5. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  6. စပါးလင္အႏု - ႏွစ္လက္မခန္႕
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ( တစ္၀က္ကို အရသာနယ္ပါ )
  8. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  9. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (တစ္၀က္ကို အမဲသား အရသာနယ္ပါ)
  10. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္
  11. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ႏွစ္ခက္ခန္႔
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • အမဲသားတံုးကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီးမွ အေနေတာ္ေလးေတြ တံုးထားပါ
  • တံုးထားေသာ အသားမ်ားကို နႏြင္းမွဳန္႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ႏွင့္ နယ္ျပီ းႏွပ္ထားပါ
  • ခ်င္း စပါးလင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္နီတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္ တံုးေပးျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ေရစိမ္ထားပါ
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းကို ထည္႔ေမႊျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ငရုတ္သီးနံ႔ သင္းလာတာနဲ႔ အမဲသား အရသာနယ္ကိုထည့္ကာ အသားမ်ား မာလာေအာင္ ဆီသတ္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ေနစဥ္ ေရမထည္႔ဘဲ အသားမွ ထြက္လာေသာ ေရခမ္းလာေအာင္ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • လံုးေရခမ္းကာနီး ဟင္းလံုးမိျပီဆိုမွ အိုးအဖံုးဖြင့္ျပီး အထက္ေအာက္ ေမႊေပးကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အသားႏူးတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ပထမ တစ္ရည္ေလာက္နဲ႔  မႏူးေသးရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး ႏူးတဲ႔အထိ တည္ေပးပါ
  • အသားအရမ္း မႏူးေသးခင္ ေနာက္ဆံုးတစ္ႀကိမ္ ေရထပ္ထည့္ခ်ိန္မွာ အာလူးကို တစ္ခါထဲ ထည့္ေပးပါ
  • အာလူးႏွင့္အသား ႏူးျပီဆိုပါက အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ ဆီလည္ေရလည္ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလး ရလာတာနဲ႔ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ အုပ္ေပးျပီးန္ မီးပိတ္ေပးပါ
  • အမဲသားအာလူး ဆီလည္ေရလည္ဟင္း ေမႊးေမႊးေလးကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment