Friday, 30 June 2017

ၾကက္အသည္းအျမစ္ အစိမ္းေၾကာ္


အိမ္အေျပာင္း အေ႐ႊ႕ေတြနဲ႕ အလုပ္မ်ားေနခ်ိန္ ဟင္းခ်က္ခ်ိန္လဲ သိပ္မရေလေတာ့ ဟင္းခ်က္ခ်ိန္သိပ္မၾကာဘဲ ထမင္းစားလို႕ ျမိန္ေစမဲ့ အစိမ္းေၾကာ္ေလး တစ္မယ္ဘဲ ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။

ထမင္းပူပူ ဟင္းပူပူေလးနဲ႕ ထမင္းစားလို႕ ျမိန္ျမိန္စားႏိူင္ေအာင္ ၾကက္အသည္းအျမစ္ အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္အသည္း - ငါးခု
  2. ၾကက္အျမစ္ - ငါးခု
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  5. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  6. ေဂၚဖီ - အ႐ြက္ႀကီး ေလး႐ြက္
  7. ပန္းေဂၚဖီ - အေနေတာ္ သံုးခက္
  8. ဆယ္လ္ရီ အ႐ိုး - တထြာခန္႕ 
  9. ဘ႐ိုကိုလီ - အေနေတာ္ ေလးခက္ခန္႕
  10. ေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ေ႐ႊပဲသီး - ဆယ္ေတာင့္
  15. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း 

ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္နည္း
  • ေကာ္မွဳန္႕
  • သၾကား 
  • ဆား 
  • ပဲငံျပာရည္ 
  • ေရ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ၂လံုးစာ
  • (အားလံုးကို ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေရာေဖ်ာ္ထားပါ)
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္အသည္း အျမစ္တို႕ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အတုံးေလးေတြတုံးၿပီး ဆားအနည္းငယ္ အခ်ဳိမွဳန္႕အနည္းငယ္တို႕ႏွင့္ အရသာ၀င္ေအာင္ အနည္းငယ္ နယ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္ခြဲၿပီး အလႊာေတြရေအာင္ ခြာထုတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • အျခားအသီးအႏွံေတြကိုလည္း ေရေဆးကာ အေနေတာ္လွီးထားပါ
  • အရသာနယ္ထားေသာ အသည္းအျမစ္မ်ားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခမ္းေအာင္ ျပဳပ္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးတစ္လုံးကို ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊး႐ံုေလး ေၾကာ္ေပးကာ ဆယ္လ္ရီ ပန္းေဂၚဖီ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ ဘ႐ိုကိုလီ စသည့္အသီးအရြက္မ်ားကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားပါက ျပဳပ္ထားေသာ ၾကက္သားေၾကာ္မ်ား ထည့္ေပးပါ
  • အၾကာႀကီး ေၾကာ္စရာမလိုဘဲ အနည္းငယ္ ႏြမ္း႐ံုေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီ အဖတ္ေလးမ်ား ထည့္ေမႊပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ ေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေကာ္ရည္ အနည္းငယ္ ျပစ္လာတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ေ႐ႊပဲသီးကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • အားလံုးသမသြားျပီဆိုတာနဲ႕ အလြန္စားေကာင္းလို႕ေကာင္းတဲ့ ၾကက္အသည္းအျမစ္ အစိမ္းေၾၾကာ္ေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment