Tuesday, 20 June 2017

ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း










မာမာတို႕ အခုေျပာင္းလာတဲ့ ျမိဳ႕ေလးက ေအး႐ွန္းအသီးအ႐ြက္ေတြကိ္ု တစ္ပါတ္ ၃ရက္ေရာင္းတဲ့ ေစ်းႀကီးတစ္ခု ႐ွိေလေတာ့ ေအး႐ွန္းစာၾကိဳက္တဲ့ မာမာအတြက္ အရမ္းကို အဆင္ေျပ လြန္းပါတယ္။

မေန႕က ေစ်းကိုသြားတာ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြေတြ႕ေတာ့ စားခ်င္စိတ္က မေနႏိူင္ ျဖစ္ျပန္ပါေရာ ဒီေတာ႔ကာ ၀ယ္လာျပီး ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းစား ျမိန္ေစမဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္းေလး ခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငွက္ေပ်ာဖူး  - အေနေတာ္ တစ္ဖူး
  2. ငရုတ္စိမ္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ (သုိ႔မဟုတ္) 
  3. ငရုတ္သီးမႈန္႔ အေရာင္တင္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. ပုဇြန္ငပိ - ကြမ္းသီးဆံလံုး တစ္လံုးစာ
  5. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  7. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ငွက္ေပ်ာဖူးေဆးရန္)
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  9. မက်ဥ္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုး တစ္လံုးစာ
  10. ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (သို႕ ) ပုဇြန္ထုတ္ သံုးေကာင္
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ငွက္ေပ်ာဖူးကို ပံုပါအတိုင္း အေပၚယံ အခြံမ်ားကုိ တစ္ခြံၿခင္းခြာေပးၿပီး အခြံအရင့္မ်ား ကုန္သည္အထိ ခြာေပးပါ
  • က်န္ေနေသာ ငွက္ေပ်ာဖူး အႏုပိုင္းကုိ အေနေတာ္လွီးၿပီး ဆားႏွင္႔ ေပ်ာ့ျပီးအဖန္ရည္မ်ားႏွင့္ အမည္းေရာင္ အေစးမ်ား ထြက္သြားေအာင္ နာနာနယ္ေပးပါ
  • အဖန္ဓါတ္မ်ားႏွင့္ အမည္းေရာင္အေစးမ်ား ေပ်ာက္သြားေအာင္ နယ္ေပးကာ ငွက္ေပ်ာဖူး ေပ်ာ့လာျပီဆိုရင္ ေရသံုးခါေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ခ်က္မယ္ဆို င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ သံုးမယ္ဆိုရင္ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တစ္ျခမ္းကို ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  • မ်ွင္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း (သို႕ ) ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ ႏွင့္ ၾကက္သြန္အျဖဴ အနီကို ေမႊးလာေအာင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငွက္ေပ်ာဖူးကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငွက္ေပ်ာဖူးအနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႕မွ်င္ငပိ ဆား ပုဇြန္အစိမ္း ၃ ေကာင္မွ် သုိ႔္မဟုတ္ ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရကုိ ငွက္ေပ်ာဖူးၿမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ဆူပြက္လာသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ 
  • ေရဆူပြက္လာၿပီးဆုိလွွ်င္ မက်ည္းသီးမွည္႔ကုိ ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထဲ႔ကာ အရသာ ျမည္းေပးပါ
  • အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္ အေနထားရေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ား ႏူးအိလာျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ထမင္းစားၿမိန္ေစမဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးဟင္း ခ်ဥ္ငံစပ္ ႏူးႏူးအိအိေလးကို သံုးေဆာင္ႏူိင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment