Monday 12 June 2017

ငါးထမင်းချဉ်သုပ်







ဒီတခါေတာ့ ငါးထမင္းခ်ဥ္ အစံုသုပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ အလုပ္နည္းနည္း ႐ွဳတ္ေပမဲ့ အသုပ္ဆိုတာမ်ဳိးက ဘယ္အခ်ိန္စားစား အရမ္းေကာင္းတဲ့ အစားတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ့အတြက္ အပင္ပန္းခံကာ သုပ္စားမိတာပါဘဲ။

ငါးထမင္းခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလးကလဲ နည္းနည္းေလး လက္၀င္တယ္ ဆိုေပမဲ့ စားတဲ့အခါ အရသာ႐ွိလြန္းတာေၾကာင့္ မာမာျပင္ဆင္တဲ့ နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာ
  2. ငါးရံ ႔ - ႏွစ္ဆယ္သားခန္႕ 
  3. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္႔ငါးမႊာ (ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္ )
  5. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - စားႏိူင္သေလာက္ ( အသုပ္ႏွင့္စားရန္ )
  7. ဆီ - သံုးဆယ္သား (ဆီခ်က္ႏွစ္မ်ဳိးခ်က္ရန္)
  8. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  9. ဆား - လိုသေလာက္
  10. အခ်ိဳမွဳန္ ့ - လိုသေလာက္
  11. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  12. ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ - လိုသေလာက္
  13. မက်ည္းသီးမွည့္ - အနည္းငယ္ (ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာေလာက္ျဖင့္ စိမ္ထားပါ )
  14. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  15. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  16. နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  17. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  18. ေခါက္ဆြဲဖတ္အစို - ေလးဆယ္သားခန္႔
  19. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္ (ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ)
  20. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး (ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ)
  21. အာလူး - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး (ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားေသာ)
  22. အာလူး - ခပ္ၾကီးၾကီး ႏွစ္လံုး ( ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာကာ ညက္ေနေအာင္ ေခ်ထားပါ)
  23. ပဲၾကာဇံ - ႏွစ္က်ပ္ခြဲသားခန္႔ (တစ္နာရီေလာက္ ေရစိမ္ျပီး ေရေႏြးပူပူထဲမွာ ငါးမိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားျပီး ေရစစ္ထားပါ) 
  24. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေဂၚဖီ အၾကမ္းဖတ္ - အနည္းငယ္ (ဟင္းခါးခ်က္ရန္ ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ)
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြႏ္း 
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ (မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားပါ)
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ႏွစ္လံုးစာကို ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕တို႕ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူတာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ေဂၚဖီ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ ထပ္တည္ေပးျပီးရင္ ေဂၚဖီဟင္းခါး ရပါျပီ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ  ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးေတာ႔ အေအးခံထားပါ
  • ဆီခ်က္ကိုလဲ အေအးခံထားပါ 
  • ဆီခ်က္ႏွင္႔ ၾကက္သြန္ဆီခ်က္ဖတ္မ်ား ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ေအးေတာ့မွ ျပန္ေရာထားပါ။
င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး ဆီကိုအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အကုန္ေလ်ွာ့ျပီးမွ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံုႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕က က်က္လြယ္တဲ့အတြက္ ဆီပူထဲ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးကာ ေမႊေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ သင္းလာရင္ ရပါျပီ။

ငါးထမင္းလံုး လုပ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု

  • ဆန္ကို ပံုမွန္ထမင္းခ်က္သည္႔အတိုင္း ခ်က္ေပးျပီး အေအးခံထားပါ
  • အာလူးကိုု ႏူးေနေအာင္ျပဳပ္ကာ အေအးခံျပီး အခြံခြာကာ အာလူးမ်ားကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒယ္အိုုးထဲထည့္ျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ အခြံမ်ား ကြာထြက္လာေအာင္ျပဳတ္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ေအးလာပါက ကြာထြက္ေနေသာ အခြံမ်ားကို ခြာျပီးဖယ္ကာ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ 
  • ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို အိုုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း နွင့္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားေက်ျပီး ေရခမ္းသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ
  • ငါးကိုုသန္႕စင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ ေရခမ္းေအာင္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ငါးျပဳပ္က်က္ပါက အေအးခံျပီး အ႐ိုးအသား ထြင္ေပးပါ
  • ထိုု ့ေနာက္ ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး  ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕ထည့္ကာ ငါးအသားမ်ား ေျခာက္သြားေအာင္ ေလွာ္ေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလုုံတစ္ခုုထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ထမင္း ေလွာ္ထားေသာ ငါး ခ်က္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေခ်ထားေသာ အာလူး ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ေပးပါ
  • နယ္ထားေသာ ထမင္းမ်ားကိုု အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ လက္တစ္ဆုတ္စာ အလုုံးေလးေတြ လုုံးထားေပးပါ
အသုပ္သုပ္ရန္
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ေပးထားပါ  
  • အေနေတာ္ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ငါးထမင္းခ်ဥ္လံုးႏွင့္ ေခါက္ဆြဲ ပဲၾကာဇံ အာလူး ေဂၚဖီတို႕ကို တစ္ပြဲစာထည့္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ဆီခ်က္ င႐ုတ္သီး ဆီခ်က္ ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ မက်ည္းမွည့္ရည္ ပဲအက်က္မွဳန္႕ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔တို႕ကို သင့္သလိုထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • အသုပ္သုပ္ရာမွာ တစ္ေယာက္နဲ႕တေယာက္ အႀကိဳက္မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ မိမိႏွစ္သက္သလို ႏွစ္သက္ရာ အစာမ်ားထည့္ျပီး သုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
  • ငါးထမင္းနယ္သုပ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ  ေဂၚဖီဟင္းခါးတိုု ့ျဖင့္ အရသာရွိစြာ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment