Monday 19 June 2017

ငွက္ေပ်ာပြင့္ ဆီျပန္






ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖူးက အရမ္းေပါတဲ့အတြက္ အဖူးထဲက အပြင့္ေလးေတြကို လႊင့္ျပစ္လိုက္တာက မ်ားပါတယ္။

မာမာကေတာ့ ျပစ္လိုက္ရမွာ သေမ်ွာတာနဲ႕ ငွက္ေပ်ာပြင့္ထဲက ၀တ္ဆံမာမာေလးေတြကို တစ္ခုျခင္းစီ စိတ္႐ွည္ လက္႐ွည္ဖယ္ကာ ဟင္းတစ္မယ္ရေအာင္ ခ်က္ထားပါတယ္။

ခ်က္နည္းကေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖူး ခ်က္နည္း အတိုင္းဘဲ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းစား ျမိန္ေစမဲ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ငွက္ေပ်ာပြင့္ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ငွက္ေပ်ာပြင့္ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အႀကီး  - တစ္လံုးစာ
  2. ငရုတ္စိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္ (သုိ႔ ) 
  3. ငရုတ္သီးမႈန္႔ အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. မွ်င္ငပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္မႊာ
  7. ဆား - လိုသေလာက္
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  9. မန္က်ဥ္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုး တစ္လံုးစာ
  10. ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း 
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငွက္ေပ်ာပြင့္ကို ပံုပါအတိုင္း အပြင့္အထဲမွ ၀တ္ဆံမ်ားကုိ တစ္ခုျခင္း ဖယ္ေပးပါ
  • က်န္ေနေသာ ငွက္ေပ်ာပြင့္မ်ားကုိ  ဆားအနည္းငယ္ၿဖင္႔ အဖန္ရည္မ်ား ထြက္သြားေအာင္  နယ္ေပးပါ
  • အဖန္ဓါတ္မ်ား ထြက္သြားကာ ငွက္ေပ်ာပြင့္မ်ား ေပ်ာ့လာျပီဆိုရင္ ေရသံုးခါေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ငရုတ္စိမ္းနဲ႔ ခ်က္မယ္ဆို င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးေပးပါ
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ သံုးမယ္ဆိုရင္ ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္ တစ္ျခမ္းကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  • မ်ွင္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီကိုထည္႔ျပီး အပူေပးကာ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း (သို႕ )ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ႏွင့္ ၾကက္သြန္အျဖဴ  အနီတို႔ကို ေမႊးလာေအာင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငွက္ေပ်ာပြင့္ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငွက္ေပ်ာပြင့္ အနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႕မွ်င္ငပိ ဆား  ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႔ထည္႔ကာ ေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရကုိ ငွက္ေပ်ာပြင့္မ်ား ဖုံးၿမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ဆူပြက္လာသည္အထိ ခ်က္ေပးပါ 
  • ေရဆူပြက္ လာၿပီဆုိလွွ်င္ မက်ည္းသီးမွည္႔ကုိ ပ်စ္ပ်စ္ေလး ေဖ်ာ္ထဲ႔ကာ ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး  အရသာ ျမည္းေပးပါ
  • အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ဆီျပန္အေနထား ရလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာပြင္႔မ်ား ႏူးအိလာျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ထမင္းစားၿမိန္ေစမဲ့ ငွက္ေပ်ာပြင့္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ႏူးႏူးအိအိေလးကို သံုးေဆာင္ႏူိင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment