Friday, 29 May 2020

ဂဏန္း မဆလာဟင္း ေမႊးေမႊးေလး




ဒီေန႔ေတာ႔ ဂဏန္းဟင္းကို မဆလာနဲ႔ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ေအာ္စီက ဂဏန္းေတြက ျမန္မာျပည္က ဂဏန္းေတြေလာက္ စားလို႕မေကာင္းသလို အသားလဲ အရမ္းမမ်ားလွပါဘူး ေရငံဂဏန္းေတြ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ အခ်ဳိအရသာလဲ ေပါ႔ပါတယ္။

ဒါေပမဲ႔လဲ စိတ္ထဲက စားခ်င္စိတ္ေပၚတိုင္း ဒီဂဏန္းဟင္းေလးေတြကိုဘဲ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ဂဏန္းဟင္းေလးေတြ ခ်က္ျဖစ္တိုင္းလဲ ခ်က္နည္းနဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြ အနည္းငယ္ဆီ ကြဲျပားတဲ့အတြက္ ဒီေန႕ခ်က္တဲ့နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ဂဏန္း  - ခပ္ၾကီးၾကီး သံုးေကာင္ 
  2. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ 
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ 
  5. အခ်ဳိမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. သံပုရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ  
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  8. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု  
  10. မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ တစ္ဇြန္း
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဂဏန္းအေကာင္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အျပင္ခြံႏွင့္အတူ အေပၚအခြံေအာက္မွ ပါးဟက္မ်ားႏွင့္ မလိုေသာ ေနရာမ်ားကို အဆင့္ဆင့္ ဖယ္ေပးပါ
  2. ဂဏန္းကို ပက္လက္လွန္လိုက္ကာ ေရယက္ေသာ ဘတ္လတ္ေလးေတြကို လွန္လိုက္ျပီး ကပ္ေၾကးႏွင့္ ညွပ္ကာ ဖယ္ေပးပါ
  3. ဂဏန္းကို ေမွာက္ခံု ျပန္ထားျပီးပါက အေ႐ွ႕ဖက္မွာ မ်က္လံုးေနရာႏွင္႔ သြားေနရာကို ကပ္ေၾကးႏွင့္ညွပ္ျပီး ဖယ္ေပးပါ
  4. အားလံုး သန္႕စင္ေပးျပီးပါက ဂဏန္းမ်ားကို ေရတစ္ထပ္ ထပ္ေဆးေပးပါ
  5. သန္႕စင္ထားေသာ ဂဏန္းမ်ားကို ဇလံုတစ္ခုထဲထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႔ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ႏွင္႔ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  8. မဆလာ သံပုရာရည္ႏွင္႔ ဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဒယ္အိုးကို ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ ငရုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  2. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ဂဏန္းကို ထည္႔ေပးျပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ သံုးခ်က္ေလာက္ ထည့္ေမႊေပးပါ
  3. ဂဏန္းမ်ား အေရာင္ေျပာင္း လာတာနဲ႕ ဆီသတ္နာေစရန္ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးျပီး အထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ
  4. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာျပီ ဆိုေတာ့မွ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္၍ တည္ေပးပါ
  5. ေရမခမ္းခင္ သံပုရာရည္ထည့္၍ သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး အရသာ ျမည္းေပးကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး မဆလာ အုပ္ေပးပါ
  6. ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တာနဲ႕ဂဏန္းဟင္းဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment