Wednesday, 13 May 2020

ငါးျမင္းဟင္း ဆီျပန္


ဒီေန႕ေတာ႔ ငါးျမင္းဟင္း ဆီျပန္ေလး ခ်က္ပါတယ္ ငါးျမင္းလို႔ ဆိုရေပမဲ႔ ငါးျမင္းအစစ္ေတာ႔ မဟုတ္ပါဘူး ေမြးျမဴေရး ငါးတန္ေတြပါဘဲ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ငါးအညွီနံ ႔က အနည္းငယ္ ပိုစူးပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ ခ်က္တတ္ရင္ေတာ႔ စားလို႕ေကာင္းတဲ့ ငါးအမ်ဳိး အစားထဲမွာ ပါပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ခ်က္တတ္ဖို႕ဘဲလိုပါတယ္။ 

ငါးအသားက ထူျပီး အညွီနံ ႔ ပိုတဲ့အတြက္ ဆီသတ္တာေတာ႔ ႏိုင္ရပါမယ္ ဆီသတ္တာ မႏိုင္ရင္ေတာ႔ စားလို႕မေကာင္းဘဲ ပြစိစိနဲ႕ျဖစ္ေနတတ္သလို ငါးအနံ ႔ ပိုထြက္တတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႔ ဘယ္အသားဘဲခ်က္ခ်က္ ဆီကိုေကာင္းေကာင္း ႏိူင္ႏိူင္ေတာ႔ ဆီသတ္ေပးသင့္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ငါးျမင္းက အေၾကးခြံ မပါဘဲ အရည္ခြံ သက္သက္မို႕ ငါးကိုမခုတ္မပိုင္းခင္ အေကာင္လိုက္ကို ဆားသို႕မဟုတ္ မက်ီးသီးမွည့္နဲ႕ နယ္ဖတ္ျပီး အရင္ေဆးေပးပါ အခြ်ဲမ်ား ကုန္သြားေစသလို အညွီနံ႕လဲေတာ္ေတာ္ေလး သက္သာေစပါတယ္ ျပီးမွငါးကို လိုသလို ခုတ္ပိုင္းေပးပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးျမင္း - 400 g
  2. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. အခ်ဳိမွဳန္႕-  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  6. မန္က်ည္းသီးမွည္႔ အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
  8. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ဥ
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  11. ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး သံုးျပား
  12. စပါးလင္ - ႏွစ္လက္မေလာက္
  13. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ႏွစ္ခက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးျပီး ဆားႏွင္႔ပြတ္တိုက္ နယ္ဖတ္ေပးကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေရစစ္သြားတာနဲ႔ ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္းမွဳန္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ ထည္႔ေပးျပီး အရသာဝင္ေအာင္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ခ်င္းတို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • စပါးလင္ကို ေရေဆးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ေရာကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါ
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • မကပ္ေသာအိုးကို မီးအပူေပးျပီး ဆီထည္႔ေပးပါ
  • ငါးျမင္းက အဆီပါတဲ့ ငါးျဖစ္တဲ့အတြက္ ဆီအမ်ားႀကီး ထည္႔ရန္မလိုပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးေထာင္းႏွင့္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္တို႔ကို ဆီသတ္နံ႕သင္းလာေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္နံ႕သင္းလာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ငါးကိုထည္႔ျပီး ဆီသတ္ပါ 
  • ဆီသတ္စဥ္ င႐ုတ္သီး မတူးေစရန္ ငါးအရသာ နယ္ထားေသာ ဇလံုကို ေရနဲနဲနဲဲ႕က်င္းျပီးထည္႔ေပးပါ
  • ငါးမ်ားအိုးမကပ္ေစရန္ အိုးကို မၾကာမၾကာ လွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား အေရာင္ေျပာင္းျပီး အသားမာလာတာနဲ႕ မက်ည္းသီးအႏွစ္ႏွင့္ ငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား မေၾကေစရန္ မေမႊဘဲ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္ကာနီးတာနဲ႔ အေပါ့အငံ အရသာျမည္းကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
  • ဟင္းအိုးဆီျပန္လာတာနဲ႕ငါးျမင္းဟင္း အခ်ဥ္ဆီျပန္ ဟင္းေမႊးေမႊးေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးလို႕ရပါျပီ။

No comments:

Post a comment