Saturday, 2 May 2020

ခ်ဥ္ငံစပ္ ငါးခူငါးငပိခ်က္


ဒီေန႔ေတာ႔ ငါးခူေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ငါးငပိခ်က္ ခပ္စပ္စပ္ေလး ခ်က္ပါတယ္ ထမင္းစားလို႔ေတာ႔ ျမိန္အံုးမွာ ေသခ်ာပါတယ္ ငါးကိုင္ ငါးေဆး ငါးစင္းေကာေလး လုပ္ရတာ အလုပ္နည္းနည္း ရွဳပ္ေပမဲ႔ တစ္ျခားငါးေတြနဲ႔ အရသာမတူတဲ႔ ငါးပိခ်က္ျဖစ္မွာမို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးခူ - 500 g (အ႐ိုးထြင္ျပီးသား မည္သည့္ငါးႏွင့္မဆုိ ခ်က္နိုင္ပါတယ္ )
  2. င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (အစပ္မစားလ်ွင္ ေလ်ာ့ထည့္ပါ)
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ သံုးလံုး (ေထာင္းရန္)
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ေလးမႊာခန္႕ (ေထာင္းရန္)
  5. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုၾကီးၾကီး ဆယ္လံုးခန္႔
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာေသး ဆယ္႔ငါးမႊာခန္႔ (ငါးပိခ်က္အိုး အုပ္ေပးရန္)
  7. ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္ (ငါးပိခ်က္အိုး အုပ္ေပးရန္)
  8. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ခြန္ႏွစ္ဇြန္းခြဲ
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  10. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. က်ဳိထားေသာ ငါးပိရည္က်ဳိပ်စ္ပ်စ္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ ႏွစ္လံုး
  13. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို ဗိုက္ခြဲျပီး မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးကာ ဆူးေတာင္မ်ား ခုတ္ျပီး ေခါင္းျဖဳတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွ ာငါးႏွင္႔ ဆားတို႔ကိုထည္႔ျပီး ခပ္နာနာ နယ္ျပီး ပြတ္တိုက္ေပးပါ
  • အခြ်ဲမ်ား ကုန္တာနဲ႔ ေရႏွင္႔ ခြန္ႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရစစ္ျပီး အရိုးအသား သပ္သပ္စီ လႊာေပးကာ အသားမ်ားကို ညက္ေနေအာင္ စင္းေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ုျဖဴမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ႏွင္႔ ေရာျပီးေထာင္းေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  အမႊာသေသးေလးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ငါးပိရည္ က်ဳိျပီးသားႏွင္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ငရုတ္သီးေထာင္းကိုထည္႔ျပီး ေမႊးသြားေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါပါ
  • ဆီသတ္နံ႔ ေမႊးလာတာနဲ႕ ငါးႏွင့္ငါးငံျပာရည္ထည္႔ကာ ငါးအသားမ်ား မာလာတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ
  • ငါးအသားမ်ား မာလာတာနဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုထည္႔ျပီး အခြံမ်ား လိတ္လာတဲ့ထိ ေမႊျပီးခ်က္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး အခြံမ်ား လိတ္လာတာနဲ႕ဆား အရသာမွဳန္႕ ငါးပိရည္က်ဳိတို႕ထဲ့ျပီးေမႊေပးပါ
  • အားလံုး ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရတဲ႔အထိ အေပါ႔အငံကို ျပင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔  ၾကက္သြန္ျဖဴ  ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင္႔ နံနံပင္တို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးျပီး မီးပိတ္ေပးပါ
  • ငါးခူစင္းေကာ ငါးငပိခ်က္ ေမႊးေမႊးစပ္စပ္ေလးကို တို႕စရာအစံုအလင္နဲ႕ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment