Saturday, 23 May 2020

ပုဇြန္ဦးေဏွာက္ စိမ္႔စိမ္႔ေလး











ေစ်းကအျပန္ ပုဇြန္ေတြ ဝယ္လာျပီး ပုဇြန္ေခါင္းေတြ အျမွီးေတြ အခြံေတြခြာျပီး ျပစ္လိုက္ရမွာ သေမွ်ာေနေတာ႔ ၾကိတ္စက္ထဲ ထည္႔ၾကိတ္ကာ ပုဇြန္ဦးေဏွာက္ေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ဒီခ်က္နည္းေလးက မာမာတို႔အေမ အျမဲခ်က္တတ္တဲ႔ နည္းေလးပါ။

ပုဇြန္ဦးေဏွာက္ ခ်က္ျပီးတာနဲ႔ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ နယ္ဖတ္ေကြ်းတတ္တဲ႔ အေမ႔လက္ရာေလးေတြကိုလဲ  ဒီေန႔အထိ လြမ္းေနမိတုန္းပါဘဲ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ အေမ႔အတြက္ အလြမ္းေျပ အေမ႔ခ်က္နည္းအတိုင္း ခ်က္လိုက္ကာ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

  1. ပုဇြန္ေခါင္ႏွင္႔ ပုဇြန္အခြံမ်ား - 1500 g
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇႊန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  4. ေရ - သံုးလီတာ

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ပုဇြန္မွ ထြက္လာေသာ ပုဇြန္အခြံမ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး အခြံမွာ ကပ္ေနေသာ သဲမ်ားကုန္သြားေအာင္ ၇ခါေလာက္ ေဆးေပးပါ
  3. ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကိုလဲ အခြံခြာကာ အထဲမွ အစာအိတ္ကို ဒုတ္ခြ်န္ေလးနဲ႔ ထိုးထုတ္ကာ ဖယ္ေပးပါ
  4. ေခါင္းထဲမွာ ရွိေနတဲ႔ သြားမ်ားကိုလဲ ဖယ္ေပးပါ
  5. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပုဇြန္အဆီႏွင့္ အသားအနည္းငယ္ပါေသာ ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကို အရင္ဆံုး အသားၾကိတ္တဲ႔ ဘလင္ဒါထဲ ထည္႔ေပးကာ အရင္ဆံုး မညက္တစ္ညက္ ၾကိတ္ေပးပါ
  6. ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ၾကိတ္ဖတ္မ်ားကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရင္ဆံုး က်င္ေပးပါ
  7. အရည္က်င္ထားေသာ ပုဇြန္အဖတ္မ်ားကို ဇကာစိတ္စိတ္ေလးခံကာ လက္အားသန္သန္ႏွင့္ အရည္မ်ားကို ညွစ္ခ်ေပးပါ
  8. အရည္ညွစ္ခ်ထားေသာ ပုဇြန္အဖတ္မ်ားကို ေနာက္တစ္ေခါက္ ညက္ေနေအာင္ ထပ္ျပီး ၾကိတ္ေပးပါ
  9. ဒုတိယ အၾကိမ္ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္အဖတ္မ်ားကို အရည္အနည္းငယ္ႏွင့္ ပထမ နည္းအတိုင္း အရည္က်င္ကာ အရည္ညွစ္ထားေသာ အဖတ္မ်ားကို ျပစ္လိုက္ပါ
  10. ဘလင္ဒါနဲ႔ ၾကိတ္တာျဖစ္တဲ႔အတြက္ ႏွစ္ခါေလာက္ဘဲ ၾကိတ္ျပီး အရည္ယူလိုက္ရင္ ရပါျပီ 
  11. ပုဇြန္အခြံမ်ားကိုလဲ အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ၾကိတ္ေပးျပီး အရည္ငင္ေပးပါ
  12. ပုဇြန္အခြံ ၾကိတ္သားမ်ားကို အရည္က်င္ရာမွာ ေရအမ်ားႀကီး မထည့္ဘဲ က်င္ေပးပါ
  13. ပုဇြန္အခြံ အရည္က်င္ရာမွာ ေရအမ်ားႀကီးထည့္ျပီး အ႐ည္က်င္ပါက ပုဇြန္ဆီခ်က္ရာမွာ အခ်ိန္ၾကာတတ္ပါတယ္
  14. အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ပါက အရည္က်င္ထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းႏွင္႔ ပုဇြန္အခြံ ၾကိတ္ထားေသာ အရည္မ်ားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆားထည့္ျပီး က်ဳိေပးပါ
  15. ပုဇြန္အရည္ က်ဳိေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ႏွင္႔ ေဝမက်ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  16. ပုဇြန္အခြံေထာင္း အရည္မ်ား ျပစ္လာျပီး အဖတ္ေလးေတြ တက္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ေလာက္ ေလ်ွာ႔ေပးပါ
  17. ပုဇြန္အႏွစ္မ်ား ဥလာေအာင္ မီးမ်ွင္းမွ်င္းနဲ႔ ဂရုစိုက္ျပီး တည္ထားေပးပါ
  18. ပုဇြန္အႏွစ္မ်ား ျပစ္လာျပီး အဖတ္ေလးမ်ား ဥလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပုဇြန္ဦးေဏွာက္  ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ
  19. ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီး အေအးခံကာ လိုသေလာက္ကို သံုးေပးျပီး က်န္တာကို တာရွည္အသံုးခံေအာင္ ဗူးထဲထည္႔ျပီး ေရခဲေသတၱာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ထည့္ေပးထားပါ
  20. ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ နယ္ဖတ္စားရင္ ရသလို ပုဇြန္ဦးေဏွာက္ အႏွစ္ေလးေတြနဲ႔ ဟင္းခ်ဳိ  ဟင္းခါးတို႔လဲ ခ်က္ႏိူင္ပါေသးတယ္

No comments:

Post a comment