Monday, 22 June 2015

မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ စိမ့္စိမ့္ေလး



ဆန္မွဳန္႕

ေရႏွင့္ဆန္မွဳန္႕ကို ေစးပိုင္သြားေအာင္ နယ္ေပးပါ

ေရပြက္ပြက္ဆူေနေသာ အထဲမွာ 
မုန္႕သားၾကည္လာတဲ့အထိ ျပဳပ္ေပးပါ

မုန္႕သားျပဳပ္ျပီးသားကို ဆီႏွင့္သမေအာင္
 နယ္ေပးပါ

ႏွပ္ထားျပီးသား မုန္႕သားကိုအေနေတာ္ယူကာ 
လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ေပးပါ

ပဲဆုတ္အစား ကပ္ေၾကးကိုက္ေလးစားရေအာင္
လက္ဆုတ္ေလးလဲ ထည့္ေပါင္းႏိူင္ပါတယ္

ေပါင္းဇကာထဲကို အ၀တ္စ သန္႕သန္႕
ခင္းျပီး မုန္႕မ်ားကို ထည့္ေပးပါ

မုန္႕မ်ားကို အ၀တ္စျဖင့္အုပ္ကာ မိနစ္၂၀မွ 
၂၅မိနစ္အၾကား ေပါင္းေပးပါ

မုန္႕သားၾကည္ျပီး အိလာျပီဆိုရင္ ရပါျပီ


ပဲဆီေမႊးေမႊးေလးဆမ္းကာ ႏွမ္းေထာင္း
အုန္းသီးမွဳန္႕တို႕ႏွင့္စားသံုးႏိူင္ပါျပီ

ဒီေန႕ေတာ့ ရာသီဥတု ေအးေအးေလးမွာ မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ ပူပူေလး စားခ်င္လာတာနဲ႕ ကိုယ္စားခ်င္တာေလး ကိုယ္လုပ္စားတယ္ေပါ့ေနာ္ မာမာ အခုလုပ္တဲ့ နည္းေလးက ျမန္မာ့႐ိုးရာ နည္းစစ္စစ္ေလးပါ ေပါင္းအိုးေလး ႐ွိ႐ံုနဲ႕ ျဖစ္သလို မိုက္က႐ိုေ၀့ မလိုသလို ထံုးရည္ၾကည္လဲ မလိုပါဘူး ႐ိုး႐ိုးေလးပါဘဲ လုပ္ရတာ လြယ္သလို စားရတာလဲ အင္မတန္ေကာင္းပါတယ္။

ျမန္မာျပည္မွာ ေနတံုးက မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ ေရာင္းတဲ့မုန္႕သည္ေလးနဲ႕ ခင္ေနေတာ့ သူ႕ကို လုပ္နည္းေလး ေမးပါတယ္ သူက ဆရာ စားမခ်န္ ေျပာျပေပးတဲ့အတြက္ သူေျပာျပတဲ့ နည္းအတိုင္းေလး လုပ္ထားပါတယ္ မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္က ဆန္ေတာ့ နည္းနည္းေ႐ြးပါတယ္ ျမန္မာျပည္က ေပၚဆန္းေမႊး ဆန္မ်ဳိးဆိုရင္ေတာ့ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။

မာမာကေတာ့ အခု ထိုင္းကလာတဲ့ ဆန္မွဳန္႕နဲ႕ဘဲ လုပ္ထားပါတယ္ ေပၚဆန္းေမႊးလို မေမႊးေပမဲ့ စားလို႕ေတာ့ အရမ္းကို ေကာင္းပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား




  1. ဆန္မွဳန္႕ - 2 cups
  2. ေရ - ဆန္မွဳန္႕ခ်င္ေသာခြက္ 1 cup
  3. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  4. ႏွမ္းေထာင္း - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  5. အုန္းသီးမွဳန္႕ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  6. ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္မွဳန္႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထည့္ျပီး ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ကာ ေစးလာတဲ့ထိ နယ္ေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႕အေပ်ာ့ အမာေပၚ မူတည္ျပီး ေရကို လိုတိုးပိုေလ်ာ့ လုပ္ေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႕ႏွင့္ေရ ေရာျပီးနယ္ျပီးပါက အလုံးေလးေတြရေအာင္ လက္ႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး လံုးလိုက္ပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲ ေရမ်ားမ်ားထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးကို ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • အၾကာႀကီး တည္စရာမလိုဘဲ ၄မိနစ္ေလာက္ေနရင္ အဖံုးဖြင့္ၾကည့္ပါ 
  • မုန္႕သား အၾကည္ေရာင္ကို ေျပာင္းလာပါက ဇလံုတလံုးထဲကို ဆယ္ထဲ့ပါ
  • မုန္႕သားကို သစ္သားေယာင္းမႏွင့္ ထိုးေခ်ေပးျပီး ဆီထည့္ကာ လက္ႏွင့္အားပါပါ ဆုတ္ဆုတ္ျပီး နယ္ေပးပါ
  • လက္ဖေႏွာင့္ႏွင့္ဖိလိုက္ လက္ႏွင့္ဆုတ္ျပီးနယ္လိုက္ကို ၅မိနစ္ေလာက္လုပ္ျပီး မုန္႕သားေစးကပ္လာပါက မုန္႕လုပ္ဖို႕ ျပင္နိုင္ပါျပီ
  • လက္ညိဳွးလက္မ လက္ခလယ္ လက္၃ေခ်ာင္းႏွင့္ မုန္းသားကို အေနေတာ္ယူကာ လက္ဖ၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ေပးပါ
  • လံုးေခ်ာေသာ မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ မုန္႕သားေခ်ာေခ်ာေလးေလးေတြ ရလာပါမယ္
  • အားလံုးျပီးပါက ေပါင္းအိုးဇကာထဲကို အ၀တ္စသန္႕သန္႕ခင္းျပီး မုန္႕မ်ားကိုထည့္ေပးပါ
  • ေအာက္ခံအိုးထဲ ေရထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူလာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူေနေအာ အိုးေပၚသို႕ မုန္႕သားထည့္ထားေသာ ေပါင္းဇကာကိုတင္ျပီး မိနစ္၂၀မွ ၂၅မိနစ္အတြင္း ေပါင္းေပးပါ
  • မုန္႕သားမ်ား ၾကည္လာျပီး ေပ်ာ့အိလာပါက ပဲဆီဆမ္းကာ ႏွမ္းေထာင္း အုန္းသီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
  • ပဲဆုတ္အစား ႐ိုး႐ိုးမုန္႕သားကို လက္ႏွင့္ဆုတ္ျပီး ထည့္ေပါင္းကာ က်က္သြားပါက ကပ္ေၾကးႏွင့္ညွပ္ကာ ပဲဆီဆမ္းျပီး ႏွမ္းေထာင္း အုန္းသီးမွဳန္႕တို႕လဲ နယ္ျပီးစားႏိူင္ပါတယ္ အရသာတူေပမဲ့ ၀ါးရတာ အရသာမတူတဲ့ အဆန္းေလးလဲ လုပ္စားႏိူင္ပါတယ္
  • ပဲအရသာ ႀကိဳက္သူမ်ားကေတာ့ ပဲလြန္းျပဳပ္နဲ႕နယ္ျပီး ပဲဆုတ္ေလး လုပ္စားႏိူင္ပါတယ္။

5 comments:

  1. မုန္႔ဗိုင္းေတာင့္ ပူပူေလး စားသြားပါတယ္ေနာ္ .. ခရမ္းကေဆာ့သီးခ်က္ နည္းကိုလဲ မွတ္သြားပါတယ္ .. ခရမ္းကေဆာ့သီးကို တို႔စရာ အျဖစ္ဘဲ စားခဲ့တာ .. အခု နည္းအသစ္ သိသြားပါၿပီ .... ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ခရမ္းကေစာ့သီးးကို ႏူးေအာင္ခ်က္ရင္ အရမ္းစားေကာင္းပါတယ္ ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္

      Delete
  2. ေတာ္လိုက္တာမာမာေရ.... စိတ္ရွည္လက္ရွည္လုပ္ရမယ့္သေဘာရွိတယ္္။ မုန္႔လံုးေရေပၚလံုးတာထက္ ပိုလက္၀င္မယ့္ပံုပဲ။

    ReplyDelete
  3. လုပ္နည္းေလးေတာ့ ပိုသြားတယ္ တီတင့္ေရ
    သိပ္ေတာ့ မပင္ပန္းလွဘူးေပါ့ေနာ္ မုန္႕လံုးေရေပၚကေတာ့ အဆင့္နည္းျပီး လုပ္ရတာ ပိုလြယ္သလိုဘဲေနာ္

    ReplyDelete
  4. မနက္ဖန္ ဒီနည္းအတိုင္း မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ လုပ္စားမယ္

    ReplyDelete