Thursday 18 June 2015

ပုဇြန္ထုတ္ အုန္းနို႕ နန္းျပား






ဒီေန႕ေတာ့ နန္းျပားဖတ္ေလးေတြ သုပ္စားဖို႔ ဝယ္လာရင္းက အုန္းႏို႔ဟင္းရည္ေလး ဆမ္းျပီးစားခ်င္တာနဲ႔ ပုဇြန္ထုတ္နဲ႕ အုန္းနို႕ ဟင္းရည္ေလး ခ်က္ပါတယ္ ၾကက္သားမစားတဲ့ သူေတြအတြက္ အဆင္ေျပတဲ့ ဟင္းခ်က္နည္းေလးပါ။

ခ်က္နည္းကေတာ့ ၾကက္သားနဲ႕ခ်က္တဲ့ နည္းအတိုင္းပါဘဲ ဒါေပမဲ့ ဒီေန႕ေတာ့ အလုပ္မအားတဲ့ သူေတြအတြက္ အလြယ္အျမန္ အုန္းနို႕ဟင္းရည္ ခ်က္နည္းေလးလဲ ေရးေပးပါ့မယ္ အလြယ္ ခ်က္နည္းလို႕ ေျပာလို႕ စားမေကာင္းမွာ မပူနဲ႕ေနာ္ ပဲျပဳပ္ျပီး ခ်က္တာထက္ေတာင္ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္။

ဒီတစ္ခါေတာ့ ေခါက္ဆြဲအစား နန္းျပားဖတ္နဲ႕ စားဖို႕ျပင္ထားပါတယ္ တကယ္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲကုန္ေနတာ သြား၀ယ္ရမွာ ပ်င္းလို႕ နန္းျပားဖတ္နဲ႕ျပင္လိုက္တာပါ ဒါေပမဲ့ ၾကာဇံႀကီးကဲ့သို႕ အလြန္ေကာင္းျပီး အင္မတန္မွ လိုက္ဖက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၅ေယာက္စာ )

  1. ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  2. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ (နန္းျပားဟင္းရည္ဆမ္းထဲ ထည္႔စားရန္)
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ သံုးလံုး (ဆီသတ္ရန္)
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄ မႊာ
  5. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၇ ဥ
  6. အုန္းဆီ ခ်က္ျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းသာသာ
  7. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  8. ငံျပာရည္  - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  12. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  13. နန္းျပားဖတ္ - 1500 g
  14. ပုဇြန္ထုတ္ - 250 g
  15. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  16. ဘဲဥ - သို႕မဟုတ္ ၾကက္ဥ ၅လံုး (ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားပါ)
  17. သံပုရာသီး - ႏွစ္လံုး
  18. ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
ပုဇြန္ဆီသတ္ရန္
  • ပုဇြန္ကို ေခါင္း အျမွီး အခြံ ေၾကာမွအမည္းေၾကာင္းမ်ားကို ဖယ္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
  • ေရေဆးျပီးပါက ပုဇြန္ထုတ္ကို ေၾကာဖက္မွေန၍ ေအာက္အထိ ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးပါ
  • ပုဇြန္တေကာင္ကို ၂ခုရေအာင္ ျခမ္းလိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီး သံုးလံုးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေေးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ႏြမ္းေအာင္ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ပုဇြန္ ငံျပာ႐ည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ထည့္ကာ ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီျပန္လာပါက ရပါျပီ
အုန္းဆီခ်က္ရန္
  • အုန္းသီးကို သံုးပါက အုန္းသီးကို ျခစ္နဲ႕ျခစ္ျပီး အုန္းသီးမွဳန္႕မ်ားကို ေရေႏြးပူပူေလး နဲနဲျခင္းေလာင္းျပီး နယ္ပါ
  • ေရေႏြးကို နည္းနည္းျခင္းဘဲ ထည့္ျပီးနယ္လိုက္ အရည္ယူလိုက္ လုပ္ပါ
  • ေရအရမ္းမ်ားေစရန္ သတိထားျပီးနယ္ပါ
  •  ေရမ်ားပါက အုန္းဆီခ်က္လ်ွင္ ၾကာတတ္ပါတယ္
  • အုန္းႏို႕မ်ား ထြက္လာပါက အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ညွစ္ခ်ပါ
  • ရလာေသာ အုန္းႏို႕ကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလး ရတဲ့အထိ အုန္းဆီခ်က္ေပးထားပါ
  • Ready made အုန္းႏို႔ဗူးကို သံုးပါက အုန္းႏို႕ကို အိုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလးမ်ား ရတဲ့အထိ ခ်က္ေပးျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရ 2 cups ႏွင့္ ေက်ေအာင္ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • ပဲမ်ားေက်သြားပါက မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  • ၅မိနစိေလာက္ ေမႊေပးျပီးပါက ပဲမ်ား ဥလာျပီဆိုရင္ ဆီသတ္ထားေသာ ပုဇြန္ကို ဟင္းရည္အိုးထဲကို ထည့္ပါ
  • အခြံခြာထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ဥေလးမ်ားထည့္ပါ
  • ေရ 5 cups ထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ သၾကားတို႕ထည့္ကာ ဟင္းရည္ဆူေအာင္ တည္ပါ
  • ဟင္းရည္ဆူကာ ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ား ႏူးပါက အေပါ့အငံျမည္းျပီး ျပဳပ္ျပီးသား ဘဲဥတလံုးကို ပါးပါးလွီးထည့္ကာ မီးပိတ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ
တပြဲစာျပင္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ဘဲဥကိုျပဳပ္ထားျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ လိုသေလာက္ထည့္ေပးပါ
  • သံပုရာသီးကို အစိတ္ေလးမ်ား စိတ္ထားေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို လွီးထားေပးပါ
  • နန္းျပားဖတ္ကို ျပင္ထားပါ
  • အေၾကာ္ ငါးဖယ္ေၾကာ္တို႕ကို ႏွစ္သက္ပါက ျပင္ထားေပးပါ
  • ပန္းကန္တခုထဲ နန္းျပားဖတ္ထည့္ကာ အားလံုးကို အနည္းငယ္စီ ထည့္ေပးထားျပီး ဟင္း႐ည္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. ထူးထူးျခားျခားေလးပဲ မွတ္သြားတယ္ မာမာေရ ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ္​ကဲ့ပါ တီတင့္ေရ
      သမီးက ၾကက္သားမစားေတာ့ မာမာတေယာက္ ႀကံဖန္ျပီး ခ်က္ေနရတယ္ေပါ့ေနာ္ :-D
      ပုဇြန္နဲ႕ခ်က္တာ ၾကက္သားထက္ ပိုစားလို႕ေကာင္းတယ္ တီတင့္ေရ :-D

      Delete