Friday, 26 June 2015

အစုံသုပ်









အသားဟင္းေတြ စားရတာ ျငီးေငြ႕လာတဲ့ အခါမ်ဳိးမွာ အခုလို အစံုသုပ္ေလးကို ခ်ဥ္ခ်ဥ္ငံငံစပ္စပ္ေလး သုပ္စားရတာလဲ အေျပာင္းအလဲေလး တစ္ခုမို႕လို႔  ျမန္မာ့လ်ွာ ျမန္မာ့ခံတြင္း အတြက္ေတာ့ နတ္သုဒၵါ တစ္မ်ွပါဘဲ မာမာကေတာ့ အဲဒီလို အသုပ္မ်ဳိးဆိုရင္ ထမင္းလြတ္ စားေလ့႐ွိပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေက်ာက္ပြင့္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
  2. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္
  3. သေဘၤာသီးအစိမ္း - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  4. ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  5. အာလူး - ခပ္ႀကီးႀကီး ႏွစ္လံုး
  6. ဆန္ၾကာဇံ - 150 g
  7. ေခါက္ဆြဲ - 150 g
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ႏွစ္သက္သေလာက္
  9. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  10. သံပုရာသီး - ႏွစ္သက္သေလာက္
  11. ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း

ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ ထည္႔ေပးကာ အပူေပးပါ
  • ဆၤပူလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ကာ အေအးခံေပးပါ
  • ဆီခ်က္ကိုလဲ အေအးခံေပးကာ ႏွစ္မ်ဳိးလံုး ေအးသြားေတာ႔မွ ျပန္ျပီး ေရာေပးထားပါ
ျပင္ဆင္ရန္
  • ေခါက္ဆြဲကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ မေပ်ာ့လြန္း မမာလြန္း အေနေတာ္ ရေအာင္ျပဳပ္ျပီး ေရေႏြးသြန္ကာ ေရေအးႏွင့္ ၄ထပ္ေလာက္ေဆးျပီး ေရစစ္ကာ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ႏွင့္ နယ္ထားေပးပါ 
  • ဆန္ၾကာဇံကို မျပဳပ္မီ ေရတနာရီေလာက္ ႀကိဳျပီးစိမ္ကာ ေရေႏြးဆူဆူထဲ နႏႊင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ျပဳပ္ကာ ေရေႏြးသြန္ျပီး ေရေအးသံုးထပ္ေလာက္နဲ႕ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • အာလူးကို ႏူးေအာင္ျပဳပ္ျပီး အေအးခံကာ အခြံခြာျပီး မထူမပါး လွီးေပးထားပါ
  • သေဘၤာသီး အစိမ္းကို အခြံခြာကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး သေဘၤာျခစ္ႏွင့္ျခစ္ကာ ျခစ္ျပီးသားမ်ားကို ေရ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေနာက္ထပ္ ေရေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • ေက်ာက္ပြင့္ကို ေရ တစ္နာရီေလာက္ စိမ္ျပီး ပြလာပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
အသုပ္ပြဲျပင္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
  • ဆီခ်က္
  • ငံျပာရည္
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕
  • ၾကက္သားမွဳန္႕
  • သံပုရာသီး (မက်ီးမွည့္အႏွစ္အစား သံပုရာရည္ကို သံုးထားပါတယ္ )
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ျပီး အရသာျမည္းကာ မီးေႏြးေႏြးနဲ႔ တည္ထားပါ
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆြဲ ၾကာဇံ ေဂၚဖီ အာလူး ၾကက္သြန္နီ ေက်ာက္ပြင့္ သေဘၤာသီးတို႕ကို ထည့္ေပးပါ
  • ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ သံပုရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာတို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • အသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ  ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ

2 comments:

  1. အစ္မလက္ရာ အသုပ္စုံေလးကို သြားေရ ေတာက္ေတာက္ က်သြားပါတယ္ေနာ္ .... ^___^

    ReplyDelete
  2. တကယ္နီးရင္ လာပို႕ခ်င္ပါတယ္ ညီမေလးေရ

    ReplyDelete