Friday, 5 June 2015

မုန့်ညှင်းဖြူ ကင်မ်ချီ













ရာသီဥတု ေအးလာေလေလ အစားအေသာက္ေတြ စားရတာ မစားခ်င္ေလပါဘဲ ဒါေၾကာင့္မို႕ခံတြင္းလိုက္ေစမဲ့ ခ်ဳိခ်ဥ္အရသာ ပါမယ္ထင္တာေလးေတြ ဒီေန႕ေတာ့ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

ကင္မ္ခ်ီ လုပ္နည္းေတြက ယူက်ဴ႕မွာ အမ်ားႀကီး ႐ွိေပမဲ့ ကိုယ့္ပါးစပ္နဲ႕ခံတြင္းတည့္ႏိုင္မဲ့ လုပ္နည္းေလးကို သူတို႕ဆီက အေျခခံယူျပီး လုပ္ထားတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မုန္႕ညွင္းျဖဴ - 1000 g
  2. ၾကက္သြန္မိတ္ - ၁၅ပင္
  3. ကင္းမြန္ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  4. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  5. ပုဇြန္ေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္းခန္႔
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  7. ပန္းသီး - တစ္ျခမ္း
  8. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
  9. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း 
  10. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
  • မုန္႕ညွင္းျဖဴကို တလက္မေလာက္ အ႐ွည္ေလးေတြ လွီးျပီး ေရစင္ေအာင္ေ ဆေပးပါ
  • ဆားႏွင္႔ ေရအနည္းငယ္ကို ပန္းကန္တခုထဲမွာ ထည္႔ျပီးေဖ်ာ္ေပးပါ
  •  ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တခုထဲမွာ လွီးထားေသာ မုန္႕ညွင္းျဖဴကိုထည္႔ျပီး အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆားရည္ဖ်န္းကာ နယ္ေပးျပီး ၃နာရီေလာက္ ဆားရည္စိမ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး တလက္မေလာက္ အ႐ွည္အေနအထား လွီးထားပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ၈စိတ္ စိတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ပန္းသီးကို အခြံခြာျပီး ေလးစိတ္ စိတ္ထားပါ
  • သၾကား င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ျပင္ထားေပးပါ
ကင္မ္ခ်ီလုပ္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • ဆားရည္စိမ္ထားေသာ မုန္႕ညွင္းျဖဴ ၃နာရီ ျပည့္ပါက ေရႏွင့္ ၃ႀကိမ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ဇကာႏွင့္ စစ္ထားပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ ပန္းသီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ငံျပာရည္တို႕ကို ဘလင္ဒါထဲထည့္ျပီး ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ
  • ႀကိတ္ျပီးေသာ အႏွစ္ဖတ္မ်ားကို ဇလံုတခုထဲ သြန္ခ်ျပီး င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ သၾကား ၾကက္သြန္မိတ္တို႕နဲ႕ ေရာေမႊေပးပါ
  • အႏွစ္ရျပီ ဆိုပါက ေရစစ္ထားေသာ မုန္႕ညွင္းျဖဴႏွင့္ ေရာျပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အရသာ သမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ ခ်က္ျခင္းစားလို႕ ရသလ္ို ေလလံုလံု ဗူးထဲထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ျပီး ထားပါက လႏွင့္ခ်ီျပီး ထားစားလို႕ ရပါတယ္
  • ထမင္းေၾကာ္ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္မ်ား ထမင္းတို႕ႏွင့္ ႏွစ္သက္သလို တြဲဖက္ျပီး စားသံုးလို႔ ရပါျပီ။
  • အႏွစ္ျပဳလုပ္ရာမွာ သစ္ေတာ္သီး ႏွင့္ ခ်င္းတို႕ထည့္ျပီးလဲ လုပ္နိုင္ပါတယ္။

2 comments:

  1. ကင္မ္ခ်ီအႏွစ္ေလး ေလ့လာသြားတယ္ ေက်းဇူးပါ မာမာေရ... ကင္မ္္ခ်ီလဲစားၾကရေအာင္ေနာ္ :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. တီတင့္လက္ရာလဲ စားခ်င္ေနတာေနာ္

      Delete