Tuesday, 2 June 2015

သင်္ဘောသီးထောင်း


ေန႕လည္ေန႕ခင္း အစာေျပ အပ်င္းေျပေလး ေထာင္းစားျဖစ္တဲ့ သေဘၤာသီးေထာင္းေလးပါ ကရင္ျပည္နယ္မွာ ေနစဥ္အခါတံုးကေတာ့ ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းက တစ္မုန္းစားရတဲ့ အစာတစ္ခုဆိုရင္လဲ မမွားပါဘူး။

ေန႔လည္ေန႔ခင္း အိမ္မွာပ်င္းျပီး အိမ္မွာေထာင္းမစားခ်င္ရင္ ေဆး႐ံုကုန္းကေန ဆင္းသြားလိုက္ရင္ ေတာင္ေအာက္မွာ ခ်က္ခ်င္းေထာင္းျပီး ေရာင္းတဲ့ ဆိုင္ေတြ႐ွိပါတယ္ အခုေတာ့ ကိုယ္တိုင္ေထာင္းတတ္မွ စားရလို႕ ကိုယ္တိုင္ဘဲ ေထာင္းလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သေဘၤာသီးစိမ္း - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  2. ပုဇြန္ေျခာက္ - အေကာင္ ၂၀ခန္႕
  3. ေျမပဲေလွာ္ - အေစ့၂၀ခန္႕
  4. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၇ေတာင့္ခန္႕ (အစပ္ႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္ပါ)
  5. ထန္းလ်ွက္ခဲ - ကြမ္းသီးဆံအလံုးေလာက္ ၃ခဲ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ-  အမႊာႀကီးႀကီး ၄မႊာ
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  8. ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၃ေတာင့္ (မ႐ွိလို႕မထည့္ထားပါ)
  9. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  10. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • သေဘၤာသီးကို အခြံခြာျပီး အေျမွာင္း႐ွည္႐ွည္ေလးေတြ ရေအာင္ျခစ္ထားပါ
  • ျခစ္ျပီးေသာ သေဘၤာသီးမ်ားကို သေဘၤာသီး အစိမ္းနံ႕မနံေအာင္ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ ေဆးျပီးေရစစ္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ၈ စိတ္စိတ္ထားပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ
  • ေျမပဲေလွာ္ကို အခြံျခြတ္ျပီး မညက္တစ္ညက္ေထာင္းျပီး ဖယ္ထားပါ
  • င႐ုတ္ဆံု ခပ္ႀကီးႀကီးထဲမွာ ပုဇြန္ေျခာက္ကို မညက္တစ္ညက္ ထည့္ေထာင္းပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို မညက္တစ္ညက္ ေရာေထာင္းပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တစ္ညက္ ေရာေထာင္းပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းျပီးမွ သေဘၤာသီးကို ထည့္ေထာင္းပါ
  • မိမိေထာင္းေသာ က်ည္ေပြ႕ေပၚ မူတည္ျပီး သေဘၤာသီးကို ၾကည့္ေထာင္းပါ
  • ေက်ာက္က်ည္ေပြ႕ဆိုပါက ၁၀ခ်က္ ၁၅ခ်က္ေလာက္ ေထာင္းရင္ရျပီး သစ္သားက်ည္ေပြ႕ဆိုပါက အခ်က္ ၂၀ ေလာက္ေထာင္းေပးမွ အရသာ ၀င္ပါတယ္
  • ေထာင္းေနစဥ္ သံပုရာရည္ ညွစ္ထည့္ျပီး ဆားပါ နည္းနည္းျခင္းဆီ ထည့္ေပးပါ
  • သေဘၤာသီးေထာင္းျပီးပါက ပဲေတာင့္႐ွည္႐ွိရင္ ခ်ဳိးထည့္ျပီး ၅ခ်က္ေလာက္ ေထာင္းေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလဲ ထည့္ျပီး၅ခ်က္ေလာက္ ေထာင္းေပးျပီးရင္ ရပါျပီ
  • စားပြဲျပင္တဲ့အခါ ပန္းကန္ထဲသို႕ င႐ုတ္ဆံုကိုမျပီး အရည္မ်ားေရာ အဖတ္မ်ားပါ သြန္ခ်ျပီး ေျမပဲေထာင္း ျဖဴးေပးကာ ျပင္ဆင္ရပါမယ္
  • စပ္စပ္ေမႊးေမႊး ယိုးဒယား သေဘၤာသီးေထာင္းေလး ရပါျပီ။




No comments:

Post a Comment