Friday 25 August 2023

ချဉ်ငံစပ် ခေါက်ဆွဲသုပ်


ဒီနေ့တော့  ခေါက်ဆွဲခြောက် အလိမ်လေးတွေကို ပြုပ်ကာ ချဉ်ငံစပ်လေး သုပ်စားပါတယ် တစ်ကယ်တမ်းကျတော့ ဒီခေါက်ဆွဲသားလေးက အရမ်းနူးညံ့ပြီး ပြုပ်သောက်ရင်လဲ အရမ်းကောင်းပါတယ်။

မာမာကတော့ ချဉ်ငံစပ် အသုပ်လေး စားချင်တာနဲ့ အသုပ်လေးဘဲ သုပ်စားလိုက်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ လွယ်ကူမြန်ဆန် အသုပ်တစ်မျိုး သုပ်စားချင်ရင်တော့ မာမာ ပြင်ဆင်ပြီး သုပ်စားနည်းကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. ခေါက်ဆွဲခြောက်  - 50 g
  2. ပဲအကျက်မှုန့် - လိုသလောက်
  3. ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် - လိုသလောက်
  4. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်ုး သုံးပုံတစ်ပုံ (ဆီချက်ချက်ရန်)
  5. ဆီ - လိုသလောက်
  6. အရသာမှုန့် - လိုသလောက်
  7. ကြက်သွန်ဖြူ  ဆီချက် - ထမင်းစားဇွန်း ဇွန်းနှစ်ဆယ်ခန့်
  8. မန်ကျည်းသီးအမှည့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  9. ငါးငံပြာရည် - လိုသလောက်
  10. နံနံပင် - လိုသလောက်
  11. ငရုတ်သီးစိမ်း - စားနိူင်သလောက်
  12. ကြက်သွန်ဖြူ  - (၁၃မွှာ ဆီချက်အတွက် ၅မွှာ ဟင်းခါးအတွက် ၃မွှာ အသုပ်နှင့်စားရန် ၅မွှာခန့်)
  13. ပုဇွန်ခြောက်မှုန့် - ထမင်းစားဇွန်း နှစ်ဇွန်း
  14. ငရုတ်ကောင်းစေ့ - ငါးစေ့ခန့်
  15. ဂေါ်ဖီ - တစ်စိတ်ခန့် (ဟင်းခါးချက်ရန်နှင့် အသုပ်ထဲထည့်ရန်)

အသုပ်ပွဲပြင်ရန် လိုအပ်သော ပစ္စည်းများ

  1. ဆီချက်
  2. ငါးငံပြာရည်
  3. ပုဇွန်ခြောက်မှုန့်
  4. ပဲအကျက်မှုန့်
  5. ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့်
  6. ကြက်သားမှုန့်
  7. မန်ကျည်းသီးမှည့်
  8. ဂေါ်ဖီ (ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ)
  9. နံနံပင် (ရေဆေးပြီး ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ)

ခေါက်ဆွဲပြုပ်ရန်

  • ရေကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပါ
  • ရေဆူလာတာနဲ့ ခေါက်ဆွဲခြောက်ကို ထည့်ပြီးပြုပ်ပေးပါ
  • ခေါက်ဆွဲ နူး မနူးကို ဆယ်ပြီး လက်နှင့်စမ်းကြည့်ပါ
  • ခေါက်ဆွဲဖတ် အပျော့အမာကို မိမိစိတ်ကြိုက် ရတာနဲ့ ဇကာထဲမှာ ရေများသွန်ပြီး ခေါက်ဆွဲဖတ်များကို ရေနှင့်ဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ။

ဆီချက် ချက်ရန်

  1. ကြက်သွန်ဖြူ ငါးမွှာကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  2. ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီထည့်ပြီး ဆီကိုအပူပေးပါ ဆီပူလာတာနဲ့ နနွင်းမှုန့် ထည့်ပေးပါ 
  3. ပြီးတာနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူကို ထည့်ကြော်ပေးပါ
  4. ကြက်သွန်ဖြူများ အဝါရောင် သန်းလာတာနဲ့ ဆယ်ပြီးဆီစစ်ကာ အအေးခံထားပါ
  5. ဆီချက်ကိုလဲ အအေးခံထားပါ ဆီအေးသွားမှ ကြက်သွန်ကြော်များနှင့် ရောပေးထားပါ

ဟင်းခါးချက်ရန်

  • ရေ တရုတ်ဟင်းရည်သောက် ပန်းကန် ၂လုံးစာထဲ ပုဇွန်ခြောက် ၇ကောင်လောက်ကို ထောင်းပြီးထည့်ပါ
  • ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က် ကြက်သားမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဇွန်းထည့်ပြီး ရေဆူအောင်တည်ပါ
  • ရေဆူလာပါက ငရုတ်ကောင်း ၅စေ့လောက်နှင့် ကြက်သွန်ဖြူ ၂မွှာလောက်ကို မညက်တစ်ညက်ထောင်းပြီး ဟင်းရည်အိုးထဲ ထည့်ကာ ဂေါ်ဖီ ခပ်ပါးပါးလှီးပြီး ထည့်ပြီး ရေဆူအောင် တည်ပြီးအရသာမြည်းပါ

အသုပ် တစ်ပွဲစာပြင်ရန်

  • အသုပ်သုပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများကို ပြင်ထားပါ
  • မန်ကျည်းသီးမှည့်ကို ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ရေနွေးပူပူ ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး နှစ်ဗူးစာလောက်နဲ့ စိမ်ထားပါ
  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ခေါက်ဆွဲ တစ်ပွဲစာ ထည့်ပေးပါ
  • ဆီချက် ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း ငါးငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း တဇွန်း ပဲအကျက်မှုန့် ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း ငရုတ်သီး အလှော်မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း ကြက်သားမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်မရှိတရှိ မန်ကျည်းရည် ထမင်းစားဇွန်း တစ်၀က်သာသာ ဂေါ်ဖီ အနည်းငယ် နံနံပင်တို့ထည့်ကာ ခပ်ဖွဖွနယ်ပေးပါ
  • အသုပ်အရသာ နယ်ပြီးတာနဲ့ ချဉ်ငံစပ် အရသာကို လိုသလို ပြင်ပေးပြီး စားပွဲပြင်ပေးပါ
  • ချဉ်ငံစပ် ခေါက်ဆွဲသုပ် အသုပ်ပွဲ ပြင်ဆင်ပြီးပါက ဆလတ်ရွက် ငရုတ်သီးစိမ်း ကြက်သွန်ဖြူ ဂေါ်ဖီဟင်းခါးတို့နဲ့  တွဲဖက်ကာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment