Monday, 2 April 2018

ခ်ဥ္ငံစပ္ ငါးနီတူသုပ္


ငါးနီတူသုပ္လို႔ ဆိုလိုက္တာနဲ႔ တခ်ဳိ႔ကလဲ ရခိုင္သုပ္တို႔ ဘာတို႔ဆိုျပီး နံမည္တပ္တတ္ၾကပါတယ္ မာမာအခုေနတဲ႔ျမိဳ႔မွာ ရခိုင္ ကရင္ ခ်င္း မြန္လူမ်ဳိးေတြ အမ်ားၾကီး ရွိေနတဲ႔အတြက္ သူတို႔ရိုးရာ အစားအစာေတြကိုလဲ အမ်ားၾကီး စားဖူးခဲ႔ပါတယ္။

လူမ်ုိးခ်င္း တူေနၾကတာေတာင္ ခ်က္နည္းျပဳပ္နည္းေတြ မတူတာကို ေတြ႔ခဲ႔ရပါတယ္ မုန္႔တီသုပ္ဆိုရင္လဲ တခ်ဳိ႔က ဆီခ်က္ထည္႔သုပ္ၾကသလို တခ်ဳိ႔က ဆီခ်က္ကို မထည္႔ၾကျပန္ပါဘူး မုန္႔တီသုပ္မွာဘဲ တခ်ဳိ႔က အာလူးျပဳပ္ကို ထည္႔သုပ္ၾကသလို တခ်ဳိ႔က ထည္႔မသုပ္ၾကပါဘူး။

ဒီလိုပါဘဲ အခုလဲ ငါးနီတူသုပ္ကို အလ်ဴေတြမွာ သုပ္ထားတာ စားမိတိုင္း အရသာက တမ်ဳိးစီ ျဖစ္ေနတာမို႔လို႔ ေနာက္ဆံုးေတာ႔ မိမိ ခံတြင္းနဲ႔ လိုက္ဖက္တဲ႔ အရသာကို ခ်က္ျပဳပ္စားေသာက္တာက အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။

ဒီေန႔ေတာ ရခိုင္ငါးနီတူသုပ္ကို မွီျငမ္းျပီး မာမာသုပ္စားျဖစ္တဲ႔ ငါးနီတူသုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးနီတူ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုးအၾကီး တလံုးစာ
  • သရက္သီးစိမ္း - အလံုးၾကီးၾကီး တလံုး
  • ပုဇြန္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - စားႏိူင္င္သေလာက္
  • မန္က်ည္းသီးမွည္႔ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ငါးနီတူေျခာက္ကို ေခါင္းျဖဳတ္သန္႔စင္ျပီး ေရတနာရီေလာက္ စိမ္ေပးပါ
  2. ငါးနီတူေျခာက္မ်ား ေရပြလာတာနဲ႔ သဲမ်ားစင္သြားေအာင္ ေရ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  3. ျပီးတာနဲ႔ ေအာက္ေျခထူေသာ ဒယ္အိုးထဲမွာ ငါးနီတူေျခာက္ကို ၾကြတ္လာတဲ႔အထိ ေလွာ္ေပးျပီး အေအးခံထားပါ
  4. ပုဇြန္ငါးပိကို မိုက္ခ႐ိုေ၀့ထဲမွာ စကၠန္႕၃၀ဆီ ၂ခါကင္ေပးပါ
  5. မိုက္ခ႐ိုေ၀့ မ႐ွိပါက မီးဖိုေပၚမွာ ဒယ္အိုးခပ္ေသးေသး တလံုးထဲ ပုဇြန္ငါးပိကိုကပ္ကာ ကင္ေပးပါ
  6. အေပၚယံ တင္းလာပါက ေနာက္တဖက္ကို လွန္ျပီး ဆက္ကင္ေပးပါ
  7. င႐ုတ္သီးစိမ္းကိုေမႊးေနေအာင္ ေလွာ္ထားပါ
  8. နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
  9. မန္က်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရေႏြးပူပူႏွင္႔ စိမ္ထားေပးပါ
  10. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးေပးထားပါ
  11. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးေပးထားပါ
  12. အားလံုး အဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ အရင္ဆံုး ငါးနီတူေလွာ္ကို ေထာင္းတယ္ဆိုရံုေလး ေထာင္းေပးပါ 
  13. ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ုျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းေလွာ္ကိုထည္႔ျပီး ေထာင္းေပးပါ
  14. ထိုအဆင္႔ျပီးတာနဲ႔ ဇလံုတခုထဲ ေျပာင္းထည္႔ျ႔ပီး ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားႏွင္႔ မက်ည္းသီးမွည္႔ေရကို သင္႔သလိုထည္႔ေပးျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
  15. သမေအာင္ နယ္ျပီးတာနဲ႔ အရသာကို ျမည္းေပးပါ
  16. လိုအပ္သလို ျပင္ေပးျပီး ငါးနီတူအေလွာ္သုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment