Wednesday, 4 April 2018

ငါးငပိလုပ္​နည္​း (ဒုတိယနည္​း)














က်န္ခဲ႔တဲ႔၂ပါတ္ ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ထဲက ငါးပိရည္က်ဳိ လုပ္မယ္ဆိုျပီး ဘာဆာငါး ၄ကီလို ဝယ္လာခဲ႔မိတယ္ ဝယ္လာျပီး ေရစိမ္ကာ အပုပ္ခံျပီးကာမွ မုန္တိုင္းက ဝင္လာခဲ႔တယ္။

ေရစိမ္ျပီးလက္စၾကီးဆိုေတာ႔ မထူးပါဘူးဆိုျပီး ဆားဘဲကူးထားလိုက္ေတာ႔တယ္ လွမ္းစရာ ေနေရာင္ကေတာ႔ မရေတာ႔ဘူးေပါ႔။

ေနေရာင္ေလးလဲ ရျပီဆိုေရာ ေနထြက္ကေန ေနဝင္ခ်ိန္အထိ ၇ရက္ေလာက္ လွမ္းေပးျပီး ငါးငပိနံ ႔ေလး သင္းလာတဲ႔ ပုလင္းေလးထဲထည္႔ကာ ေနေရာင္ဆက္ျပီး ျပဖို႔ ျပင္ထားလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါး - တကီလို 
  • ဆား - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး
ျပင္ဆင္ပံု

  1. မာမာသိသေလာက္ ငါးငပိကို ငါးပိရည္စိမ္းငါးပိ ေကာင္လတ္ကေလးငါးပိနဲ႔ ေကာင္လတ္ၾကီးငါးပိဆိုျပီး ၃မ်ဳိးေခၚၾကပါတယ္။
  2. က်ဳိလိုက္တဲ႔အခါမွာ ငါးပိရည္အေရာင္ စိမ္းျမျမေလးရတဲ႔ ငါးပိရည္စိမ္းကိုေတာ႔ မိုးရြာျပီးတဲ႔အခ်ိန္ ေနေရာင္ေလး ထြက္လာတဲ႔အခါမွာ လယ္ကန္သင္းရိုး ကတြတ္ေပါက္ကေန ေရနဲ႔အတူ ဆင္းလာတဲ႔ လယ္ေတာထဲမွရေသာ ငါးလက္ကပ္ ငါးဇရစ္ ငါးနက္ျပာသားေပါက္ ငါးေတာင္းစင္း လယ္ငါးခူသားေပါက္ လယ္ငါးရံ ႔သားေပါက္ လယ္ငါးဇင္ရိုင္းသားေပါက္ လယ္ဂဏန္းလံုးသားေပါက္ လယ္ပုဇြန္သားေပါက္ လယ္ငါးေျပမသားေပါက္ အစရွိတဲ႔ ငါးေသးေသးေလးေတြနဲ႔ လုပ္ၾကပါတယ္ ထိုငါးသားေပါက္ ကေလးေတြကေတာ႔ စပါးစိုက္ထားတဲ႔ လယ္ကြက္ေတြထဲကေန အမ်ားဆံုး ရတတ္ၾကပါတယ္ နီတာရဲေနတဲ႔ အေကာင္ေလးေတြကို ေျပာတာပါ။
  3. ဒီငါးေလးေတြကို ငါးပိလုပ္ျပီး ငါးပိရည္ က်ဳိတဲ႔အခါမွာ အစိမ္းေရာင္ ျမျမေလး ရပါတယ္ စားရတာလဲ အရမ္းခ်ဳိပါတယ္။
  4. ေကာင္လတ္ကေလး ငါးပိကိုေတာ႔ လယ္ငါးဇင္ရိုင္း ျမစ္ငါးဇင္ရိုင္း ေခ်ာင္းငါးဇင္ရိုင္း ငါးႏူသန္း ငါးဇင္ဇတ္ ငါးနက္ျပာ ငါးေရာင္ ငါးခံုးမ ငါးဖ်င္းစလက္ ငါးဗ်က္ ငါးနီ ငါးခူေပါက္ ငါးရံ ႔ေပါက္ ငါးၾကင္းေပါက္ ငါးျမစ္ခ်င္းေပါက္ ငါးေထြေပါက္ ကံ႔ကူရန္ေပါက္ စတဲ႔အေနေတာ္ငါးေတြနဲ႔ လုပ္ၾကပါတယ္ ဒီေနရာမွာ ငါးအေကာင္ေပါက္ဆိုတာ တလက္မမွ ၆လက္မေလာက္ထိ ရွိတဲ႔ အေနအထားကို ေျပာတာပါ။
  5. ေကာင္လတ္ၾကီး ငါးပိကိုေတာ႔ ငါးေျပမ ငါးပါတ္ ငါးေခ်ာင္း ငါးေထြအေကာင္ၾကီး ငါးေရာင္အေကာင္ၾကီး ငါးေျမြထိုး ငါးၾကင္း ငါးရံ႕ငါးဖယ္ပိန္ ငါးဖယ္ေအာင္း ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးၾကင္း ငါးခူအေကာင္ၾကီးၾကီး ငါးက်ည္းအေကာင္ၾကီးၾကီးစတဲ႔ အေကာင္ၾကီးေသာ ငါးမ်ဳိးနဲ႔ လုပ္ၾကပါတယ္။
  6. ငါးပိလုပ္နည္းကေတာ႔ တေနရာနဲ႔တေနရာ မတူၾကတာမ်ားပါတယ္ အခုလုပ္တဲ႔ နည္းကေတာ႔ မာမာတို႔အိမ္မွာ လုပ္တဲ႔နည္းပါ ။
  7. ငါးပိရည္စိမ္း ငါးပိကေတာ႔ လုပ္ရတာ ပိုျမန္ပါတယ္ အထက္ေဖာ္ျပပါ လယ္ေတာကရတဲ႔ ေသးငယ္ေသာ ငါးသားေပါက္ေလးေတြ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ငါးေလးေတြကို ေဇာက္နက္ေသာ ဝါးဇကာ ခပ္စိတ္စိတ္ထဲမွာ ထည္႔ေပးျပီး အင္တံုလို ဇလံုတလံုးထဲမွာထည္႔ကာ ေရအျပည္႔ျဖည္႔ျပီး တညသိပ္ ေရစိမ္ေပးပါ ဇကာမရွိရင္ေတာ႔ ဇလံုထဲမွာ ဒီအတိုင္းထည္႔ေပးကာ ေရစိမ္ေပးပါ။
  8. ေနာက္ေန႔မနက္မွာ ငါးမ်ားပြလာျပီဆိုတာနဲ႔ ထိုငါးေတြကို ေရ ၃ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ကာ ဆားႏွင္႔နယ္ေပးပါ။
  9. ဆားနယ္ျပီးသား ငါးေတြကို ေနပူပူမွာ လွမ္းေပးပါ မာမာကေတာ႔ ယင္ေကာင္ေလးေတြ နားမွာေၾကာက္လို႔ ငါးထည္႔ထားတဲ႔ ဇလံုကို ပလပ္စတစ္ ပါးပါးေလး အုပ္ေပးပါတယ္ မနက္ထဲက ေနလွန္းျပီး ညေနေစာင္းလ်ွင္ ထိုငါးမ်ားကို ျပန္သိမ္းေပးပါ ထိုနည္းအတိုင္း ၅ရက္ေလာက္ လွမ္းေပးျပီးရင္ သိမ္းမည္႔ ပုလင္း သို႔မဟုတ္ စဥ္႔အိုးေလးေတြထဲမွာ လက္ေလးလံုးစာေလာက္ ေနရာအလြတ္ ခ်န္ထားျပီး ဖိသိပ္ထည္႔ေပးပါ။
  10. ငါးပိမ်ား ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ငါးငပိအေပၚမွာ ဆားကိုငံေနေအာင္ အရည္ေဖ်ာ္ျပီး လက္ႏွစ္လံုးစာေလာက္ ေနရာခ်န္ကာ ဆားရည္ကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ။
  11. ျပီးတာနဲ႔ ပုလင္းအဖံုးကို ပလပ္စတစ္စခံကာ ပုလင္းအဖံုးကို ဖံုးေပးထားပါ လျပည္႔ရက္ေတြမွာ ငါးငံျပာရည္အျဖစ္ အိုးတက္ငံျပာရည္မ်ား ပုလင္းအေပၚကိုလွ်ံျပီး တက္တတ္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး ထိုရက္ေတြမွာ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးထားပါ။
  12. တက္လာေသာ အိုးတက္ရည္ကို ခပ္ယူထားျပီး ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္ အိုးတက္ရည္ ခပ္ယူျပီးတာနဲ႔ ဆားႏွင္႔ေရကို ငံေနေအာင္ေဖ်ာ္ျပီး ငါးပိပုလင္းထဲ ထပ္ထည္႔ေပးထားကာ လျပည္႔ေန႔တိုင္း ျပန္လည္ ခပ္ယူႏိူင္ပါတယ္။
  13. ေကာင္လတ္ကေလး ငါးပိကိုေတာ႔ အထက္ပါနည္းအတိုင္း တညသိပ္ ေရစိမ္ေပးကာ ေနာက္ေန႔မနက္မွာ ငါးမ်ားပြလာျပီဆိုတာနဲ႔ ထိုငါးေတြကို ေရစစ္ျပီး ဝါးဆူးခြ်န္ေလးေတြနဲ႔ လိုက္ေပါက္ေပးပါ ျပီးတာနဲ႔ ေရ ၃ခါေလာက္ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ကာ ဆားႏွင္႔နယ္ေပးပါ။
  14. ေကာင္လတ္ၾကီး ငါးပိလုပ္ရာမွာေတာ႔ ငါးအေကာင္ၾကီးတဲ႔ အမ်ဳိးအစားေတြ ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ငါးေတြကို ဗိုက္ေဖာက္ကာ မလိုတာေတြဖယ္ေပးျပီး အေၾကးထိုး ေခါင္းျဖတ္ေပးပါ ျပီးတဲ႔အခါမွာ အထက္ပါနည္းအတိုင္း ေရစိမ္ေပးပါ သူကေတာ႔ အေကာင္ၾကီးတဲ႔အတြက္ တရက္ခြဲ ႏွစ္ရက္ေလာက္ ေရစိမ္ေပးပါ ငါးမ်ားပြလာျပီ ဆိုတာနဲ႔ ထိုငါးေတြကို ေရစစ္ျပီး ဝါးဆူးခြ်န္ေလးေတြနဲ႔ လိုက္ေပါက္ေပးပါ ျပီးတာနဲ႔ ေရ ၃ထပ္ေလာက္ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ကာ ဆားႏွင္႔နယ္ေပးပါ။
  15. ဆားနယ္ျပီးသား ငါးေတြကို ေနပူပူမွာ လွမ္းေပးျပီး ညေနေစာင္းလ်ွင္ ျပန္သိမ္းေပးပါ တရက္စာ ေနလွန္းထားတဲ့ ငါးေတြကို ေနာက္ေန႔မွာ ဆားနဲ႕ထပ္နယ္ျပီး သစ္သားဆံုထဲမွာ ထည့္ေထာင္းေပးပါ အရမ္းၾကီး ေက်သြားေအာင္ ေထာင္းစရာ မလိုဘဲ ငါးေတြအနည္းငယ္ ေပ်ာ႔သြားရံုေလာက္ဘဲ ေထာင္းေပးရင္ ရပါျပီ။
  16. ျပီးတာနဲ႔ ငါးရက္ေလာက္ ေနလွန္းျပီးတာနဲ႔ သိမ္းမည္႔ ပုလင္း သို႔မဟုတ္ စဥ္႔အိုးေလးေတြထဲမွာ လက္ေလးလံုးစာေလာက္ ခ်န္ထားျပီး ဖိသိပ္ထည္႔ေပးပါ။
  17. ငါးငပိမ်ား ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ငါးငပိအေပၚမွာ ဆားကိုအရည္ေဖ်ာ္ျပီး လက္ႏွစ္လံုးစာေလာက္ ေနရာခ်န္ကာ ဆားရည္ကို ေလာင္းထည္႔ေပးပါ။
  18. ျပီးတာနဲ႔ ပုလင္းအဖံုးကို ပလပ္စတစ္စ တစ္စခံကာ ပုလင္းအဖံုးကို ဖံုးေပးထားပါ လျပည္႔ရက္ေတြမွာ ငါးငံျပာရည္ အိုးတက္ရည္ ပုလင္းအေပၚကိုလွ်ံျပီး တက္တတ္တဲ႔အတြက္ သတိထားျပီး အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးထားပါ။
  19. ငါးပိအေပၚကို တက္လာေသာ အိုးတက္ရည္ကို ခပ္ယူထားျပီး ဟင္းခ်က္ရာမွာ အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္ အိုးတက္ရည္ ခပ္ယူျပီးတာနဲ႔ ဆားႏွင္႔ေရကို ငံေနေအာင္ေဖ်ာ္ျပီး ငါးပိပုလင္းထဲ ထပ္ထည္႔ေပးထားကာ လျပည္႔ေန႔တိုင္း ျပန္လည္ ခပ္ယူႏိူင္ပါတယ္။
  20. ငါးငပိႏူးႏူးနပ္နပ္ေလး စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ ငါးပိမ်ားကို ပုလင္းထဲမွာ တလေလာက္ အနည္းဆံုးထားျပီးမွ ငါးပိရည္ကို က်ဳိေစခ်င္ပါတယ္။
  21. မာမာကေတာ႔ ငါးပိနံ႔ ပိုေမႊးျပီး ျမန္ျမန္နပ္ခ်င္လို႔ ပုလင္းထဲထည္႔ျပီး ေနပူပူမွာ တပါတ္ေလာက္ထပ္ျပီး ေနျပေပးပါတယ္။

4 comments:

  1. ေက်းဇူးပါ မ ေရ ထမင္းတို႕ ဆန္ေလွာ္တို႕ မထဲ႕ေတာ႔ရင္လည္း ရတယ္ေနာ္ မ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အခုလုပ္​နည္​းက တာရွည္​ခံ​ေအာင္​ လုပ္​တဲ့နည္​း​ေလး​ေနာ္​ ထမင္​းနဲ႔ဆန္​မႈန္​႔ တခါထဲ ​ေရာလုပ္​ထားရင္​ ၾကာရွည္​မခံဘဲ ခြၽျပစ္​ျပစ္​ႀကီး ျဖစ္​သြားတတ္​ပါတယ္​ ထမင္​းထည္​့ခ်င္​တယ္​ဆိုရင္​​ေတာ့ ထမင္​း​ေပ်ာ့​ေပ်ာ့ကို ၃ရက္​​ေလာက္​ႀကိဳျၿပီး ငါးပိနဲ႔န္​ထားရင္​ အဆင္​​ေျပပါတယ္​ ဆန္​မႈန္​႔သံုးရင္​​ေတာ့ ငါးပိက်ဳိကာနီး ဆန္​မႈန္​႔ကို အရညိ​ေဖ်ာ္​ၿပီး ​ေရာက်ဳိလို႔ရပါတယ္​​ေနာ္​။

      Delete
  2. ေက်းဇူးပါ မ ေရ

    ReplyDelete
    Replies
    1. မာမာကလဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ေနာ႔

      Delete