ဒီေန႔ေတာ႔ ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ အရသာေတြ႔ေစမဲ႔ ၾကက္သားေလး ကင္ျဖစ္တာမို႔လို႔ ေမြွးေမြွးေလးနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ၾကက္သားကင္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သား - တစ္ကီလို
- ခ႐ုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္း
- ဟင္းခ်က္၀ိုင္ - ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
- င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- နံနံပင္အေျခာက္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမြွာၾကီးၾကီး ၃မြွာ
- သံလြင္ဆီ - အနည္းငယ္
- ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ေရခန စစ္ထားေပးပါ
- ဆား အရသာမွဳန္႕ နံနံပင္အေျခာက္မွဳန္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ခ႐ုဆီ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဟင္းခ်က္၀ိုင္တို႕ျဖင့္ အရသာနယ္ကာ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အနည္းဆံုး ၄နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
- မာမာကေတာ့ အသားထဲကို အရသာ ပိုျပီးဝင္ေအာင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ တညသိပ္ ထားျပီးမွ ကင္ပါတယ္
အသားကင္ရန္
- အသားကင္သည့္အိုး သို႕မဟုတ္ မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
- မာမာကေတာ႔ မကပ္တဲ႔ ဒယ္အိုးေလးနဲ႔ ကင္ေပးပါတယ္
- အိုးပူလာတာနဲ႕ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္သုတ္ျပီး အသားမ်ားကို အကင္အိုးေပၚ တင္ေပးပါ
- ကင္ေနစဥ္ အသားေျခာက္ကပ္ကပ္ႀကီး မျဖစ္ေစရန္ အရသာနယ္ထားေသာ အႏွစ္မ်ားႏွင္႔ဆီကို အသားကင္ေပၚ မၾကာမၾကာ သုတ္ေပးပါ
- အသားကင္ေနစဥ္ အသားကင္မွ ထြက္လာေသာ အဆီမ်ားကို ပန္းကန္သန္႔သန္႔ႏွင္႔ ခပ္ထားေပးပါ
- အသားတံုး ၾကီးပါက ကင္ခ်ိန္ကို အခ်ိန္ပိုျပီး ကင္ေပးပါ
- အသားတံုး ေသးပါက ကင္ခ်ိန္ကို ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး ကင္ေပးပါ
- မက်က္တက်က္ အေနေတာ္ ႀကိဳက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ တဖက္ကို ၃မိနစ္ခြဲေလာက္ ကင္ေပးပါ
- ေနာက္တဖက္လွန္ျပီး ၃မိနစ္ခြဲေလာက္ ကင္ေပးျပီးပါက အကင္အိုးေပၚမွ ဖယ္ေပးပါ
- မက်က္တက်က္ မစားရဲပါက တဖက္ကို ၅မိနစ္ေလာက္ အခ်ိန္ၾကာေအာင္ ကင္ေပးပါ
- ကင္ေနစဥ္ ၾကက္သားကို တူးကပ္မသြားေစရန္ မၾကာမၾကာ လွန္လွန္ေပးျပီး ကင္ေပးပါ
- အားလံုးကင္ေပးျပီးတာနဲ႔ အသားထဲမွ ထြက္လာေသာ အရသာ အဆီမ်ားႏွင္႔အတူ ဒယ္အိုးတလံုးထဲ ထည္႔ေပးျပီး တမိနစ္သာသာ ေရာျပီး အပူေပးပါ
- မာမာကေတာ႔ ၾကက္သားကင္အရသာ ပိုေမြွးသြားေအာင္ ကင္ျပီးသား ၾကက္သားနဲ႔ အဆီမ်ားကို ေရာထည္႔ကာ ၁၈၀ အပူခ်ိန္နဲ႔ နာရီဝက္ေလာက္ အပူေပးထားတဲ႔ အာဗင္ထဲထည္႔ျပီး ၅မိနစ္ေလာက္ အပူေပးလိုက္ပါတယ္
- ကင္ေပးျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ပန္းကန္ျပား တခုထဲမွာ ၾကက္သားကင္ကို ျပင္ေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment