Wednesday, 25 October 2017

ငွက္ၾကီးေတာင္ ရခိုင္ခ်က္









ျမန္မာျပည္မွာတုန္းက တစ္ခါမွ မစားဘူးခဲ႔တဲ႔ ငွက္ၾကီးေတာင္လို႔ေခၚတဲ႔ ဟင္းရြက္ေလးေတြကို အခုမွ ျမင္ဖူးသလို အခုမွ စားဖူးေပမဲ႔ အရြက္ေလးေတြက ဝါးလိုက္ရင္ ၾကြတ္ၾကြတ္ေလးနဲ႔ အရမ္းဘဲ စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ ဟင္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ႔အတြက္ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ရခိုင္လူမ်ဳိးတို႔အေခၚ ငွက္ၾကီးေတာင္ ေခၚ မွဳိလို႔ေျပာျပသလို ခ်က္နည္းေလးလဲ ေျပာျပျပီး အရြက္ေလးေတြပါ လက္ေဆာင္ေပးတဲ႔ သမီးေလးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငွက္ၾကီးေတာင္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ တစ္စည္း
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမြွာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  4. ပုဇြန္ငါးပိ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ 
  5. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  6. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  7. မန္က်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ တစ္လံုးစာ
  8. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  9. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္ းသံုးဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • သန္႔စင္ျပီးသား ငွက္ၾကီးေတာင္ အႏုမ်ားကိုမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးျပီး တစ္လက္မ သာသာေလးေတြ ျဖတ္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးက ဓါးျပားရိုက္ထားေပးပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ထက္ဝက္ျခမ္းကာ လွီးထားေပးပါ
  • မက်ည္းသီးမွည္႔ကို ေရစိမ္ထားေပးပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိကို ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆီထည္႔ကာ အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို အနည္းငယ္ ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္မွာ အရမ္းေညွာ္တတ္တဲ႔အတြက္ ေလဝင္တခါးမ်ားကို ဖြင္႔ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းတာနဲ႔ ပုဇြန္ငါးပိကိုထည္႔ေမြွေပးပါ
  • ပုဇြန္ငါးပိမ်ား သမသြားတာနဲ႔ ငွက္ၾကီးေတာင္အရြက္မ်ားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ကို ထည္႔ေမြွေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီးအရြက္မ်ား ႏူးေအာင္ အိုးအဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ဟင္းအိုးထဲ ထည္႔ထားေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာတာနဲ႔ မက်ည္းသီးမွည္႔ အရည္ထည္႔ေပးျပီး အရသာျမည္းေပးပါ
  • အရသာ ေပါ႔ေနပါက ငံျပာရည္ ထည္႔ေပးပါ
  • မက်ည္းမွည္႔ရည္ မခမ္းခင္ မီးပိတ္ေပးျပီး ပူပူစပ္စပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေနတဲ့ ငွက္ၾကီးေတာင္ ရခိုင္ခ်က္ ဟင္းပြဲကို ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment