Monday, 5 December 2016

ျပည္ထမင္းသုပ္






အသုပ္ေဟ့လို႕ ဆိုလိုက္ရင္ အသားဟင္း မလိုေအာင္ကို စားလို႕ေကာင္းလို႕ မၾကာမၾကာ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒီတခါေတာ့ ျပည္ကသူငယ္ခ်င္း ေျပာျပတဲ့ နည္းအတိုင္း သုပ္စားျဖစ္တဲ့ ျပည္ထမင္းသုပ္ သုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ လိုအပ္ေနတဲ့ အမယ္ေတြလဲ ပါေကာင္းပါႏိူင္ပါတယ္ အဲဒီလိုဘဲ သုပ္နည္းေလးမ်ား လြဲေခ်ာ္ခဲ့ရင္ေတာ့ သိတဲ့နည္းေလးကို ျပန္လည္မ်ွေ၀ ေပးတာျဖစ္တဲ့အတြက္ နားလည္ပးေစခ်င္ပါတယ္႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပဲဆန္ၾကာဆန္အေျခာက္ - 50g
  • ခ်က္ျပီးသားထမင္း - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္တလံုးစာ
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ု သံုးပံုတပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  • နႏြင္းမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု( ၾကာဇံအေရာင္အတြက္ သံုးရန္)
  • ဆီ - ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္တလံုးစာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  • မက်ည္းသီးအမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုး တလံုးစာ
  • ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္
  • နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁၃မႊာ ဆီခ်က္အတြက္ ၅မႊာ ဟင္းခါးအတြက္ ၃မႊာ အသုပ္ႏွင့္စားရန္ ၅မႊာခန္႕)
  • ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ၅ေစ့ခန္႕
  • ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
ၾကာဇံျပဳပ္ရန္
  • ပဲၾကာဇံကို ေရ တနာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူလာတာနဲ႕ ေရစိမ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ေရသြန္ျပီး ၾကာဇံအေရာင္လွေစရန္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ကာ ေရေႏြးကို ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ေရေႏြးစိမ္ခ်ိန္ ၃မိနစ္ေလာက္ၾကာတာနဲ႕ ေရေႏြးကို ဇကာထဲသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ၅မႊာကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အ၀ါေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ေရာေပးပါ

ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  • ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထဲ ပုဇြန္ေျခာက္ ၇ေကာင္ေလာက္ကို ေထာင္းျပီးထည့္ပါ
  • ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရဆူလာပါက င႐ုတ္ေကာင္း ၅ေစ့ေလာက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာေလာက္ကို မညက္တညက္ေထာင္းျပီး ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ကာ ေဂၚဖီ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္ တည္ျပီးအရသာျမည္းပါ
အသုပ္ တပြဲစာျပင္ရန္
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာထမင္းႏွင့္ ပဲၾကာဇံ တပြဲစာထည့္ပါ
  • ဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း ပဲအက်က္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ၾကက္သားမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္မ႐ွိတ႐ွိ မက်ည္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္သာသာ နံနံပင္တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • ပဲၾကာဇံထမင္းသုပ္ အသုပ္အရသာနယ္ျပီးတာနဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • အသုပ္ပြဲ ျပင္ဆင္ျပီးပါက ဆလတ္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ေဂၚဖီဟင္းခါးတို႕နဲ႕ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျ

No comments:

Post a Comment