Monday 19 December 2016

သီးစုံ ပဲကုလားဟင်း


ဟင္းအသစ္ေလးေတြ မခ်က္ျဖစ္တာလဲ ၾကာခဲ့ျပီ ေက်ာင္းတစ္ဖက္ အိမ္အလုပ္တစ္ဖက္နဲ႕ ေျပးလႊားေနရေလေတာ့ ျဖစ္သလိုေလးေတြ စားရတဲ့ရက္က မ်ားလာခဲ့ပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ သီးစံုပဲကုလားဟင္းေလး တစ္မယ္ခ်က္ျဖစ္တာမို႕လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

  1. ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တစ္ခြက္
  2. မက်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ 
  3. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၂ခက္
  4. အာလူး - အေနေတာ္ ၃လံုး
  5. ခရမ္းသီး - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  6. ပန္းေဂၚဖီ - အခက္ႀကီးႀကီး ၃ခက္
  7. ပဲသီး - ၁၀ေတာင့္ခန္႕
  8. မံုလာဥနီ - ဥႀကီးႀကီး တစ္ဥ
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (အသီးအရြက္ ဆီသတ္ရန္)
  10. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း ( သို႔မဟုတ္)
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ (ဟင္းရည္ထဲထည္႔ရန္)
  12. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ပဲျပဳပ္ထဲႏွင့္ဆီသတ္ရာတြင္ သံုးရန္)
  14. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  15. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  16. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ရဲ႕တစ္၀က္
  17. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  18. ကုလားေလးမဆလာ - အထုတ္ေသး တစ္ထုတ္
  19. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲကိုမႏူးတႏူး ပဲအျခမ္းလိုက္ အေနအထား မပ်က္ေအာင္ ျပဳဳပ္ျပီးထားပါ
  • မက်ည္းသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ကာ ေ႐စိမ္ထားပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ အာလူးကို သင့္သလိုလွီးကာ ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကိုထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ထားေသာအာလူးႏွင့္ အသီးအ႐ြက္မ်ား ဆား (သို႔မဟုတ္) ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ေမႊျပီး ဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ထားေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ဆီသတ္ျပီးတာနဲ႕ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲအိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ျပီး ေရလိုသေလာက္ထည့္ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႕ မာေနေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား ႏူးေအာင္ တည္ေပးကာ ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းမွည့္ကို လက္နဲ႕နယ္ေဖ်ာ္ျပီး မက်ည္းရည္ ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ကုလားေလး မဆလာကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ႏူးလာတာနဲ႕မဆလာနံ႕ ေမႊးေနေသာ သီးစံုပဲကုလားဟင္း အရည္ေသာက္ဆမ္းကို  သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment