Sunday 31 October 2021

ပုန်းရည်ကြီး

 










မနေ့က ပုန်းရည်ကြီး လုပ်ဖြစ်ပါတယ် မဆိုသလောက်လေး လက်ဝင်တယ်လို့ ပြောလို့ရပါတယ် ဒါပေမဲ့လဲ အိမ်မှာလုပ်တဲ့အတွက် လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် သန့်သန့်ရှင်းရှင်းတော့ စားရပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားတဲ့ ပုန်းရည်ကြီး လုပ်နည်းကို အားလပ်တဲ့အခါ လိုက်လုပ်နိူင်အောင်လို့ မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါဝင်ပစ္စည်းမျာူ
  1. ပဲပိစပ် - တစ်ကီလို(Horse - gram)
  2. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  3. ရေ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
  • ပဲများကို ရေခပ်များများနဲ့ ရေစင်အောင်ဆေးပေးပါ
  • ရေဆေးပြီးတာနဲ့ ဇလုံထဲမှာထည့်ပြီး ရေခပ်များများထည့်ကာ တစ်ညသိပ် စိမ်ထားပေးပါ
  • ရေစိမ်ချိန် ပြည့်တာနဲ့ စိမ်ထားသော ရေများသွန်ကာ ဇောက်နက်သော အိုးထဲကို ထည့်ပေးပါ
  • ပဲများမြုပ်အောင် ရေထည့်ပြီး ပြုပ်ပေးပါ
  • ပဲများ အကျက်ညီစေရန် မကြာမကြာ မွှေမွှေပေးပါ
  • ပဲပြုပ်နေစဉ် ပဲများ နူးမနူး စမ်းစမ်းကြည့်ပေးပါ
  • ပဲမနူးသေးပါက ရေထပ်ထပ်ထည့်ပြီး ပဲနူးတဲ့အထိ ပြုပ်ပေးပါ
  • ပဲများနူးလာတာနဲ့ ဆားထည့်ပြီး မွှေပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့  ပဲပြုပ်နဲ့ ပဲပြုပ်ရည်တွေကို ဇကာခံပြီး စစ်ပေးပါ
  • မာမာကတော့ ပဲအနှစ်ရအောင် ဇကာစိတ်စိတ်လေးထဲမှာထည့်ပြီး တိုက်ယူပါတယ်
  • ပဲပြုပ်ရည်နဲ့ ပဲအနှစ်တိုက်ထားတာကို ဇလုံထဲမှာထည့်ပြီး လေလုံအောင်ပိတ်ကာ အခန်းအပူချိန်အတိုင်း သုံးရက်နီးပါး အချဉ်ဖောက်ပေးပါ
  • ပဲအနှစ်များ အချဉ်ဖောက်လာတာနဲ့ ပုန်းရည်ကြီးကျိုဖို့ ပြင်ဆင်ပေးပါ
  • အိုးထဲမှာ ပဲအနှစ်များထည့်ပြီး မီးအနေတော်နှင့် ကျိုပေးပါ
  • စိတ်ရှည်လက်ရှည် မွှေ​ပေးနေရင်းက ပဲများ ပြစ်ခဲလာတဲ့အိ ကျိုပေးပါ
  • ပဲရည်များ ရေခမ်းပြီး ပြစ်ခဲလာပါက ချဉ်ဖြုံ့ဖြုံ့ ခပ်စိမ့်စိမ့် အရသာ ပုန်းရည်ကြီးကို ရပါပြီ။

1 comment:

  1. Looking for this recipe a long time and thank you.

    ReplyDelete