Sunday 10 October 2021

အာလူးကတ်တလိတ်


 




ဒီနေ့တော့ အာလူးကပ်တလိတ် ထမင်းပူပူလေးကို စားချင်တဲ့အတွက် အာလူးကပ်တလိတ်လေးတွေ ကြော်စားပါတယ်။

အာလူးကတ်တလိပ်ဆိုရင် မိမိတို့ နှစ်သက်ကြသလို အရသာ အမျိုးမျိုးထည့်၍တစ်မျိုး သတ်သတ်လွတ်တစ်သွယ် အသားများ ထည့်ပြီးသော်၎င်း မျိုးစုံအောင် ကြော်တတ်ကြပါတယ်။

ဒါကြောင့်မို့လို့ ဒီတစ်ခါတော့ မဆလာနံ့ သင်းသင်းလေးနဲ့ စားချင်စဖွယ် ကောင်းလွန်းအောင် ကြော်ထားဖြစ်တဲ့အတွက် မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ ကြော်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။


ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

  1. မြေနီအာလူး - 700 g 
  2. တန်ပူရာမှုန့် - 100 g
  3. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  4. အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က် 
  5. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံ
  6. မဆလာ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  7. ကြက်ဥအကာ - တစ်လုံး
  8. ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ

ပြင်ဆင်ပုံ

  • မြေနီအာလူး အာလူးအစေးသီးကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အခွံမခွာဘဲ နူးအိနေအောင် ပြုပ်ပေးပါ
  • မိုက်ခဝေ့ မီးဖိုနှင့် ပြုပ်ပါက ရေ အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ၁၂မိနစ်နစ်ခန့် ပြုပ်ပေးပါ
  • အာလူးနူးပါက အအေးခံပြီး အခွံများ ခွာပေးပါ
  • အခွံခွာပြီးသား အာလူးကို စတီးဇလုံ တစ်လုံးထဲထည့်ပြီး ဆား အရသာမှုန့် တန်ပူရာမှုန့် မဆလာ နနွင်းမှုန့်နှင့် ကြက်ဥအကာတို့ကိုထည့်ပြီး အာလူးများကို ကျေအောင်ချေကာ နယ်ပေးပါ
  • အာလူးများ ကျေသွားပါက ဇလုံထဲမှာဘဲ စေးပိုင်လာတဲ့ထိ နယ်ပေးပါ
  • အာလူးများ စေးပိုင်လာပါက ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်းစာယူပြီး လက်နှင့်ဆုတ်လုံးပေးပါ
  • အားလုံးကို အလုံးလေးများ ဆုတ်လုံးပေးပြီးပါက လက်ကိုဆီသုတ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ တစ်လုံးချင်းကိုယူကာ လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားထည့်ပြီး ဝိုင်းသွားအောင် လုံးပေးကာ ခပ်ပြားပြားလေး ဖိပေးပြီး ဆယ်ပ့်ငါးမိနစ်လောက် ထားပေးပါ
  • အာလူးလုံးများ အဆင်သင့် ဖြစ်ပါက ဆီကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး အပူပေးပါ
  • ဆီပူလာပါက အာလူးမထည့်ခင် မီးကို အလယ်လောက်ထိ လျော့ပေးပါ
  • မီးလျော့ပြီးမှ အာလူးလုံးများကို တစ်လုံးချင်းယူပြီး ဆီအိုးထဲကို ထည့်ပြီးကြော်ပေးပါ
  • တစ်ဖက်ရွှေဝါရောင် သန်းလာပါက နောက်တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးပါ
  • အာလူးကတ်တလိတ်ကြော် တစ်လုံးလုံး ရွှေဝါရောင်သန်းလာပါက ဆယ်ပြီး ဆီစစ်ပေးပါ
  • ဆီစစ်သွားပါက မဆလာနံ့ မွှေးမွှေးလေးနဲ့ အာလူးကတ်တလိတ်လေးကို စားသုံးနိုင်ပါပြီ။
  • အာလူးကတ်တလိတ်ရဲ့ အပြင်ခွံကို ခပ်ကြွတ်ကြွတ်လေး စားချင်ပါက ဆီအိုးကို အပူပေးပြီး မီးအနေတော်နှင့် နောက်တစ်ခါ ထပ်ကြော်ပေးပါ
  • အာလူးကတ်တလိတ် အပြင်ခွံလေးတွေ ကြွတ်လာတာနဲ့ ဆယ်ပြီးဆီစစ်ကာ စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။ 

No comments:

Post a Comment