Thursday 14 October 2021

ဆန်မုန့်ကြော်


 





ဒီနေ့တော့ ဆောင်းအကုန် နွေအကူးမှာ နေပူရမဲ့အစား မိုးက တစ်ပါတ်လုံး ရွာနေပါတယ် ဒီတော့လဲ စိုတိစိုဖတ်နဲ့မို့လို့ အပြင်မထွက်တော့ဘဲ အိမ်ထဲမှာဘဲ ဆန်မုန့်ကြော် မုန့်လေးတွေ လုပ်စားဖြစ်ပါတယ်။

ဒီမုန့်လေးက မာမာတို့ ငယ်ငယ်က အိမ်မှာ ကြီးကြီး မကြာခန လုပ်ကျွေးတဲ့ မုန့်လေးပါ ကြက်သွန်ကြော်အနံ့ မြေပဲအနံ့နဲ့ နှမ်းလှော်ထောင်းတို့ရဲ့ အနံ့အရသာလေးတွေကြောင့် စားလို့အရမ်းကောင်းပါတယ်။

 ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး လုပ်ထားကာ စားလို့ အရမ်းကောင်းတဲ့ ဆန်မုန့်လုပ်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
  1. ဆန်စိမ်းမှုန့် - 100 g
  2. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်သာသာ
  3. ဆီ - အနည်းငယ် ( မုန့်လုပ်ရာတွင် သုံးရန်)
  4. နှမ်းဖြူ - ထမင်းစားဇွန်း သုံးဇွန်းမောက်မောက်
  5. ဆား - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. မြေပဲလှော် - ထမင်းစားဇွန်း ငါးဇွန်း
  7. ထန်းလျှက်ခဲ - နှစ်ခဲ (ပုံမှန်အရွယ်)
  8. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် နှစ်လုံး
  9. ဆီ - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ဗူး သုံးဗူး( ဆီချက် ချက်ရန်)
  10. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက် - ( ဆီချက်ချက်ရန် )
  11. ဆီသုတ်ရန် - brush တစ်ခု
  12. မကပ်သောဒယ်အိုး - တစ်အိုး
နှမ်းလှော်ဆားထောင်းလုပ်ရန်
  1. ဒယ်အိုးထဲမှာ နှမ်းကိုထည့်ပြီး မီးအနေတော်နဲ့ လှော်ပေးပါ
  2. နှမ်းလှော်နေစဉ် အကျက်ညီစေရန် မကြာမကြာ မွှေပေးပါ
  3. နှမ်းလှော်အားလုံး ရွှေညိုရောင်လေး သန်းလာတာနဲ့ မီးပိတ်ပြီး အအေးခံပေးပါ
  4. နှမ်းလှော်များ အေးသွားတာနဲ့ ဆားနှင့်ရောပြီး ထောင်းပေးပါ
  5. နှမ်းလှော်ထောင်းနဲ့ ဆား သမသွားနဲ့ နှမ်းလှော်ဆားထောင်းလေး ရပါပြီ။
မြေပဲလှော် ထန်းလျှက်ထောင်း ပြုလုပ်ရန်
  1. မြေပဲလှော်များကို အခွံချွတ်ပေးပါ
  2. ပြီးတာနဲ့ ငရုတ်ဆုံထဲမှာထည့်ပြီး မညက်တစ်ညက်လေး ထောင်းပေးပါ
  3. မြေပဲလှော် မညက်တစ်ညက် ရလာတာနဲ့ ထန်းလျှက်ခဲကိုထည့်ပြီး ထောင်းပေးပါ
  4. မိမိနှစ်သက်တဲ့ အနေအထားလေး ရလာပြီဆိုရင် မြေပဲလှော် ထန်းလျှက်ထောင်းလေး ရပါပြီ။
ကြက်သွန်နီ ဆီချက်ချက်ရန်
  1. ကြက်သွန်နီကို အခွံခွာပြီး အလုံးလိုက် ရေဆေးကာ ခပ်ပါးပါး လှီးထားပါ
  2. ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီနှင့်နနွင်းမှုန့်ထည်ပြီး အပူပေးပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ့ လှီးထားသော ကြက်သွန်နီများကို ထည့်ကြော်ပေးပါ
  4. ကြက်သွန်နီများ ရွှေဝါရောင် သန်းလာတာနဲ့ ဆယ်ပြီးဆီစစ်ထားပါ
မုန့်လုပ်ရန်
  • ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ဆန်စိမ်းမှုန့် ဆားနှင့်ရေတို့ကိုထည့်ကာ အရည်ပျော်အောင် ဖျော်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ နာရီဝက်လောက် နှပ်ထားပေးပါ
  • မုန့်လုပ်ရန် ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
  • ဆီကိုပန်းပန်လုံး တစ်ခုထဲ ထည့်ပေးပြီး brush နှင့် အဆင်သင့် ပြင်ထားပေးပါ
  • မုန့်ရည်နှပ်ထားချိန် ပြည့်တာနဲ့  မုန့်လုပ်မည့်အိုးကို မီးဖိုပေါ် တင်ပေးပါ
  • မီးကို အနေတော် ဖွင့်ပေးပြီး အပူပေးပါ
  • အိုးပူလာတာနဲ့ အိုးကို ဆီအနည်းငယ် သုတ်ပေးပါ
  • ပြီးတာနဲ့ မုန့်နှစ်ရည်ကို ဇွန်းမှုတ်နဲ့ အားလုံးသမသွားအောင် ပြန်မွှေပေးမှ ဇွန်းမှုတ် တစ်ဝက်စာလောက်ကို ခပ်ယူကာ အိုးထဲကို ထည့်ပေးပါ
  • မုန့်နှစ်ရည် ထည့်တဲ့နေရာမှာလဲ မိမိလုပ်တတ်တဲ့ ပုံစံလေး ရလာအောင် ဖြန့်ပြီးထည့်ပေးပါ
  • မုန့်ရဲ့ အပေါ်ယံကျောလေး တင်းလာတာနဲ့ ဆီသုတ် brushလေးနဲ့ လိုက်သုတ်ပေးပါ
  • တစ်ဖက်ကျက်ပါက တစ်ဖက်ကို လှန်ပေးပြီး အိုးရဲ့ဘေးဘက်ကို တွန်းထားပါ
  • အိုးရဲ့ လွတ်နေတဲ့ နေရာမှာ အထက်ပါ နည်းအတိုင်း အိုးဆန့်သလောက် ထည့်ပေးလိုက် ကျက်သွားတဲ့ မုန့်များကို ဆယ်ပေးလိုက်နဲ့ မုန့်ရည်ကုန်တဲ့အထိ လုပ်ပေးပါ
  • မုန့်လေးတွေ ကြွတ်ပြီး ရွှေဝါရောင်လေး သန်းလာပါက ဆယ်ထားပေးပါ
  • မုန့်အားလုံး လုပ်ပြီးသွားပြီ ဆိုရင်တော့ ပန်းကန်ပြားထဲမှာ ထည့်ပေးပြီး မြေပဲလှော် ထန်းလျှက်ထောင်း နှမ်လှော်ဆားထောင်းနှင့် ကြက်သွန်နီကြော်တို့ကို မိမိနှစ်သက်သလောက် ထည့်ပေးပြီး စားသုံးရန် ပြင်ပေးနိူင်ပါပြီ။

No comments:

Post a Comment