မာမာဒီနေ့တော့ ပဲကပ်ကြော်လေး ကြော်ထားပါတယ် ပြင်ရဆင်တာလေး အချိန်ပေးရပေမဲ့ ကြော်ရတာတော့ အရမ်းကိုဘဲ လွယ်ပါတယ်။
ချင်းနှင့် ကြက်သွန်ဖြူနံ့ မွှေးမွှေးလေးနဲ့ စားလို့အရမ်းကောင်းပါတယ် နောက်တစ်ခုက ပဲကပ်ကြော် ကြော်တဲ့အခါ ကုလားပဲဆံကို ရေစိမ်ပြီး ပွလာတဲ့အတိုင်းဘဲ ကြော်ပေးပါ ပဲကိုပြုပ်ပြီး ကြော်လိုက်ပါက ကောက်ညှင်း ပဲကပ်ကြော်မှာ ကပ်ပြီးကြော်တဲ့ ပဲတွေက မာကျစ်ကျစ်ကြီးတွေ ဖြစ်သွားတတ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့်မို့လို့ မာမာပြင်ဆင်ပြီး ကြော်ထားတဲ့ နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ (မုန့်၇ခုစာအတွက်)
- ကောက်ညှင်းမှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ခွက် နှစ်ခွက်
- ဆန်မှုန့် - ထမင်းပေါင်းအိုး ဆန်ချင်ခွက် တစ်ဝက်
- ရေကျက်အေး - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်နှင့် လက်တစ်လုံးစာ
- ကုလားပဲခြမ်း - ထမင်းပေါင်းအိုးဆန်ချင်ခွက် တစ်ခွက်
- ချင်း - တစ်လက်မ မရှိတစ်ရှိ
- ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ငါးမွှာ
- ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်မရှိတစ်ရှိ
- ဆိုဒါ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
- အရသာမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်မရှိတစ်ရှိ
- ဆီ - လိုသလောက် သုံးပေးပါ
- ကောက်ညှင်းမှုန့် - အနည်းငယ် (ဘန်းမှာဖြူးပေးရန်)
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
- ကုလားပဲဆံကို ရေသုံးထပ်လောက် ဆေးပေးပြီး ရေခပ်များများလေးထည့်ကာ အနည်းဆုံး ခြောက်နာရီလောက် စိမ်ထားပေးပါ
- ကောက်ညှင်းတို့ရဲ့ သဘာဝ ကြော်တဲ့အခါမှာ ပေါက်ထွက်တတ်ပါတယ်
- ရေကို ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ပေးပြီး အအေးခံပေးထားပါ
- ဇလုံ တစ်လုံးထဲမှာ ကောက်ညှင်းမှုန့်နှင့် ဆန်မှုန့်ကို ရောကာ ရေကျက်အေးကို နည်းနည်းချင်း ထည့်ပေးကာ မုန့်သား ပျော့လာတဲ့အထိ နယ်ပေးပါ
- မိမိတို့ အသုံးပြုကြတဲ့ ဆန်မှုန့်နှင့် ကောက်ညှင်းမှုန့်များ မတူညီနိူင်တဲ့အတွက် ရေကျက်အေးကို နည်းနည်းချင်း ထည့်နယ်ပေးပါ
- မုန့်သား အပျော့အမာအတွက် ရေကျက်အေးကို လိုတိုးပိုလျှော့ လုပ်ပေးနိူင်ပါတယ်
- မုန့်သားအနေအထားကို လက်ထဲမှာယူပြီး လေးငါးဆယ်ချက်လောက် ဆုတ်ကြည့်လိုက်တဲ့အခါမှာ မုန့်သားများ ကွဲမထွက်တော့ဘူးဆိုရင် မုန့်ညှက်အတွက် ရပါပြီ
- ပြီးတာနဲ့ ဗူးထဲထည့်ကာ အဖုံးအုပ်ပေးပြီး အနည်းဆုံး ခြောက်နာရီလောက် ရေခဲသေတ္တာ မခဲတဲ့ အကန့်ထဲမှာ ထည့်ထားပေးပါ
- မာမာကတော့ မနက်စောစောလေး ကြော်မှာ ဖြစ်တဲ့အတွက် ညထဲက မုန့်သားနပ်အောင် နယ်ထားပါတယ်။
အကြော်ကြော်ရန်
- နောက်နေ့မနက် အကြော် မကြော်ခင်မှာ အကြော်ကြော်ဖို့အတွက် ပြင်ပါမယ်
- ချင်းကိုအခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ အမျှင်ဖတ်လေးများ ကျန်တဲ့အထိ ထောင်းပေးထားပါ
- ကြက်သွန်ဖြူကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ မညက်တစ်ညက် ထောင်းပေးထားပါ
- အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းများကို အဆင်သင့် ပြင်ထားပါ
- ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ညကနယ်ပြီး နှပ်ထားသော မုန့်ညှက် အရသာမှုန့် ကြက်သွန်ဖြူ ချင်း ဆိုဒါနှင့် ဆားတို့ထည့်ပြီး အရသာ သမအောင် ထည့်နယ်ပေးပါ
- ညထဲက မုန့်ညှက်ရအောင် နယ်ထားတဲ့အတွက် အနည်းငယ် ခြောက်သယောင် ဖြစ်နေပါက ရေကျက်အေး နည်းနည်းထပ်ထည့်ပြီး နယ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ၁၅မိနစ်လောက် နှပ်ထားပေးပါ
- ရေစိမ်ထားသော ကုလားပဲဆံကို ရေတစ်ထပ်ဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ
- ပန်းကန်ပြား တစ်ချပ်ထဲမှာ ကောက်ညှင်းမှုန့် အနည်းငယ် ဖြူးထားပေးပါ
- မုန့်ညှက် နှပ်ထားတာ ရတာနဲ့ ပဲကပ်ကြော် တစ်ချပ်စာ ယူပေးပြီး လက်ထဲမှာ အရင်ဆုံး ဆုတ်ဆုတ်ပြီး လုံးပေးပါ
- မုန့်သားလေး ညက်လာပြီဆိုရင် လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားမှာ ညှပ်ပေးကာ မထူမပါး အနေအထား ခပ်ပြားပြားလေး ရလာအောင် ပြားပေးထားပါ
- မုန့်ညှက်ကလေး တစ်ခုရတိုင်း ရေစစ်ထားသော ကုလားပဲဆံထဲမှာ ပဲများကပ်သွားအောင် နှစ်ဖက်လုံးမှာ ကပ်ပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ လက်ဝါးနှစ်ဖက်ကြားမှာ ထည့်ပြီး မုန့်ညှပ်မှာ ပဲများကပ်သွားအောင် အသာလေး ဖိပေးပါ
- ပြီးတာနဲ့ ကောက်ညှင်းမှုန့် ့ဖြူးထားသော ပန်းကန်ပြားထဲမှာ တစ်ခုနှင့်တစ်ခု မထိအောင် ထည့်ပေးထားပါ
- အားလုံးအဆင်သင့် ဖြစ်တာနဲ့ ဒယ်အိုးထဲမှာ ဆီခပ်များများ ထည့်ကာ အပူပေးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ့ မီးကို အနေတော်လောက်ထိ လျှော့ပြီးမှ ပဲကပ်ထားသော မုန့်ညှက်ကိုယူကာ တစ်ခုချင်း ထည့်ပေးပါ
- မီးအရမ်း ပြင်းပါက ပဲလေးတွေ မကျက်ဘဲ ဖြစ်တတ်အတွက် မီးအရမ်း မပြင်းစေရန် သတိထားပြီး ကြော်ပေးပါ
- ထိုနည်းအတိုင်း ဆီအိုးထဲမှာ အိုးဆန့်သလောက် ထည့်ကြော်ပေးပါ
- တစ်ဖက် ရွှေဝါရောင် သန်းလာပါက နောက်တစ်ဖက်ကို လှန်းပေးကာ ဆက်ကြော်ပေးပါ
- ပဲကပ်ကြော် တစ်ချပ်လုံး ရွှေဝါရောင်လေး သန်းလာပါက ဆယ်ပြီးဆီစစ်ပေးထားကာ ကျန်နေသော မုန့်ညှက်များ ကုန်တဲ့အထိ ဆက်ကြော်ပေးပါ
- အားလုံး ကြော်ပြီးတာနဲ့ စိမ့်ပြီးမွှေးနေတဲ့ ပဲကပ်ကြော်လေးတွေကို မိမိတို့ နှစ်သက်သလို စားသုံးရန် အဆင်သင့် ဖြစ်ပါပြီ။
- အားလုံးကြော်ပြီးတဲ့ အခါမှာ ရေစိမ်ပြီးသား ပဲအနည်းငယ် ကျန်ပါတယ် အကြော်ကြော်လို့ပိုတဲ့ ဆီထဲမှာ ထည့်ကြော်လို့ရပါတယ်။
No comments:
Post a Comment