Monday 23 March 2020

ချဉ်ငံစပ် ငါးဖယ်သုပ်








ဒီတစ္ခါေတာ႔ ဗီယက္နမ္ ေစ်းကေန ငါးဖယ္ျခစ္ေလးေတြ ဝယ္လာျပီး ၾကာၾကာအထားခံေအာင္ ငါးဖယ္ငါးဆုတ္ေလးေတြ ေၾကာ္ျပီး သိမ္းသင္႔တာသိမ္းျပီး ပိုေနတာေလးေတြကို အသုပ္သုပ္စားခ်င္တဲ႔ စိတ္ေလး ေပၚလာခဲ႔ပါတယ္။

အဲဒါနဲ႔ဘဲ အိမ္မွာရွိတဲ႔ အသီးအရြက္ေလးေတြကို ေဆးေၾကာျပီး လွီးေပးကာ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး သုပ္စားျဖစ္တဲ႔ ငါးဖယ္သုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ငါးဖယ္ငါးဆုတ္ - ဆယ္ခု 
  2. နံနံပင္  - အနည္းငယ္
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  4. ေဂၚဖီ - တစ္စိတ္
  5. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  6. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  9. သံပုရာသီး - တစ္ျခမ္း
  10. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ခြန္ႏွစ္ေတာင္႔ခန္႔
  12. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေၾကာ္ျပီးသား ငါးဖယ္ကို ကပ္ေက်းနဲ႔ ခပ္ပါးပါးေလးေတြ ညွပ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ျခစ္ႏွင္႔ ျခစ္ထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ပဲမွဳန္႔ ငါးငံျပာရည္ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
အသုပ္ တပြဲစာျပင္ရန္
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ခပ္ပါးပါး ညွပ္ထားေသာ ငါးဖယ္ ၾကက္သြန္နီ ငရုတ္သီးစိမ္း မံုလာဥနီႏွင္႔ ေဂၚဖီတို႔ကိုထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ငါးငံျပာရည္  ပဲအက်က္မွဳန္႕ င႐ုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႕   အရသာမွဳန္႕ သံပုရာရည္ တို႕ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အသုပ္စံု အရသာ နယ္ျပီးတာနဲ႕ အ႐သာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ လိုသလို ျပင္ေပးကာ စားပြဲျပင္ေပးပါ
  • ငါးဖယ္သုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ကို ထမင္းပူပူေလးႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment