Wednesday 4 March 2020

ပြည်ကြီးငါး ခေါက်ဆွဲကြော်


ဒီေန႔ေတာ႔ ဗီယက္နမ္ေစ်းက ဝယ္လာတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါး အေကာင္ေသးေသးေလးေတြနဲ႔ ဆန္ျပားေၾကာ္ပါတယ္ ေၾကာ္ျပီးျပီးခ်င္း ပူပူေလးစားရင္ အရမ္းဘဲ ေကာင္းတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ - တစ္ရုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္တစ္လံုးစာ
  2. ျပည္ၾကီးငါး - အေကာင္ေသး 200 g
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  4. ေဘဘီမုန္႔ညွင္း - အေနေတာ္ တစ္ပင္
  5. ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ငါးဖူး
  6. ပဲေတာင္႔ရွည္ - ငါးေတာင္႔
  7. ၾကက္သြန္မိတ္ - အေနေတာ္ႏွစ္ပင္
  8. တရုတ္နံနံ - အခက္ၾကီးၾကီး သံုးခက္
  9. ဘဲဥ - တစ္လံုး
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  12. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  16. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေျခာက္ဇြန္း 
  17. ဆားၾကမ္း - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (ျပည္ၾကီးငါးေဆးရန္)
ျပည္ၾကီးငါး သန္႔စင္ပံု
  1. ျပည္ၾကီးငါး ကိုယ္လံုးထဲမွ သည္းေျခအိတ္ ပလပ္စတစ္ျပားႏွင္႔ အစာအိတ္တို႔ကို ဖယ္ေပးပါ
  2. သည္းေျခအိတ္ကို ထုတ္ရာမွာ ေပါက္မထြက္သြားေအာင္ သတိထားျပီး ထုတ္ေပးပါ
  3. ျပည္ၾကီးငါးရဲ ႔ ေခါင္းပိုင္းဖက္မွ မ်က္ေစ႔ႏွင္႔ သြားေနရာတို႔ကို ဖယ္ေပးပါ
  4. မလိုတာေတြ ဖယ္ျပီးတာနဲ႔ ဆားႏွင္႔နယ္ေပးကာ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ျပည္ၾကီးငါးကို အဆင္သင္႔ ထားေပးပါ
  • ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲႏွင္႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ပဲသီးကို အေတာင္႔လိုက္ ေရေဆးကာ အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ေဘဘီမုန္႔ညွင္းကို ခပ္ထူထူ လွီးေပျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ေဘဘီေျပာင္းဖူးကို ေရေဆးျပီး ထက္ဝက္ပိုင္းထားပါ
  • တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို အပင္လိုက္ ေရေဆးေပးျပီး ခပ္ေစာင္းေစာင္းေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆား အရသာမွဳန္႔ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ခရုဆီႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႔ကို အဂရသာ သမေအာင္ ေမႊေပးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေမႊးလာရံုေလး ည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ေရစစ္ထားတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါးကို အရင္ဆံုး ထည္႔ေ ၾကာ္ေပးပါ
  • ျပည္ၾကီးငါးကို ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ တရုတ္နံနံႏွင္႔ ၾကက္သြန္မိတ္မွလြဲျပီး က်န္ေနေသာ အသီးအရြက္မ်ားတို႔ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား အနည္းငယ္ ႏြမ္းသြားပါက ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲႏွငခ္႔ အရသာ စပ္ထားေသာ အရည္ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္ကို အရမ္းႏြမ္းျပီး အသီးအရြက္မ်ား အေရာင္ေျပာင္းတဲ႔အထိ ေၾကာ္စရာမလိုတဲ႔အတြက္ ခနဘဲေၾကာ္ေပးပါ
  • အရသာ သမေလာက္ျပီ ဆိုတာနဲ႔ တရုတ္နံနံႏွင္႔ ၾကက္သြန္မိတ္တို႔ကို ထဲ႔ေပးျပီး အရသာ ျမည္းေပးကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရျပီဆိုတာနဲ႕ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည္႔ေပးပါ
  • ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ ပူပူလူလူေလး သံုးေဆာင္ပါက အရမ္းကို ေကာင္းလြန္းတဲ႔ ျပည္ၾကီးငါး ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment