ဒီတစ္ခါေတာ႔ ပုဇြန္ကင္ေလး စားခ်င္စိတ္ ေပၚလာတာနဲ႔ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ ထုေထာင္းကာ အရသာနယ္ျပီး ကင္ထားပါတယ္ ကင္ေနထဲက ေမႊးတဲ႔အရသာက ထူးထူးျခားျခားေလးမို႔လို႔ ခ်က္ခ်င္းစားခ်င္ေတြ ျဖစ္လာခဲ႔ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ကင္ထားတဲ႔ ပုဇြန္ကင္ ကင္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၅ေကာင္
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုႏွစ္ပံု
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာ
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႔
- ႏွမ္းဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
- အကင္အိုး
ျပင္ဆင္ပံု
- ပုဇြန္မ်ားကို ေရေဆးျပီး အခြံခြာ ေခါင္းျဖဳတ္ေပးကာ အျမွီးခ်န္ထားျပီး ေၾကာဖက္မွ အမဲေၾကာင္းကို ထုတ္ေပးပါ
- အားလံုးသန္႕စင္ျပီးပါက ေရႏွင့္ထပ္ျပီး ေဆးေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ဆား ခ်င္းေထာင္း အရသာမွဳန္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႔ကို ျပင္ထားပါ
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပုဇြန္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ဆား အရသာမွဳန္႕ ခ်င္းေထာင္း ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆီထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းတို႕ႏွင့္ေရာနယ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
- ပုဇြန္ႏွပ္ထားတာ အခ်ိန္ျပည္႔တာနဲ႕ ကင္မည့္အိုးကို အပူေပးပါ
- အကင္အိုး ပူလာတာနဲ႕ အိုးကို ဆီသုတ္ေပးပါ
- ဆီအေငြ႕ တက္လာတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္ကို တစ္ေကာင္ခ်င္း ထည့္ကင္ေပးပါ
- ပုဇြန္အေကြး ငါးအေႏြး ဆိုသလိုပါဘဲ တစ္ဖက္ကို တစ္မိနစ္ခြဲစီေလာက္ဘဲ ကင္ေပးပါ
- တစ္ဖက္က်က္လို႔ တစ္ဖက္ လွန္ေပးျပီးတာနဲ႔ အေပၚဖက္ကို ဆီခပ္မ်ားမ်ားေလး သုတ္ေပးပါ
- ႏွစ္ဖက္လံုး ကင္ျပီးတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးပန္းကန္ထဲ ထည္႔ေပးပါ
- ထိုအကင္အိုးထဲမွာ အရသာ နယ္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ား ခ်င္းဖတ္မ်ားကို အရည္စစ္ျပီး ထည္႔ကင္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဆယ္ေပးျပီး ပုဇြန္ကင္ အေပၚကို ျဖဴးေပးကာ မိမိတို႔ ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္မည့္ ပုဇြန္ကင္ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
အကင္အိုး မ႐ွိပါက ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးႏွင့္ ကင္ႏိူင္သလို မီးေသြးမီးဖိုေပၚတို႕မွာလဲ အကင္ဇကာခံကာ ကင္ေပးႏိူင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment