Sunday, 29 September 2019

ကြက်ဥထမင်းကြော်


အသက္ေလး ရလာေတာ႔ အသားေတြ သိပ္မစားခ်င္ေတာ႔တာရယ္ ေနာက္တစ္ခု မာမာက အသားအရမ္း မစားေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ပဲကိုေတာ႔ ပိုျပီးအားထားကာ စားျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ထမင္းေၾကာ္တိုင္း အသားေတြနဲ႔ ေၾကာ္တာထက္ ၾကက္ဥနဲ႔ကို ပိုျပီးေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္။

တစ္ခ်ဳိ႔႕က်ေတာ႔ ထမင္းနဲ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ရင္ ညွီမွာေၾကာက္ၾကတယ္ တစ္ခ်ဳိ႔ကက်ေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ရင္ ပ်စ္ခဲခဲၾကီး ျဖစ္ေနမွာ ေၾကာက္ၾကတယ္။

ထမင္းနဲ႔ ၾကက္ဥ ေၾကာ္တဲ႔အခါ ၾကက္ဥနံ ႔မညွီေအာင္ ထမင္းထည္႔ျပီး မေၾကာ္ခင္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ  ၾကက္သြန္တို႔ကို ေၾကာ္ျပီးမွ ၾကက္ဥထည္႔ျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ေမႊေၾကာ္ျပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ အသီးအရြက္ေတြထည္႔ေၾကာ္ျပီးမွ ထမင္းကို ထည္႔ေၾကာ္လိုက္ရင္ ပ်စ္ခဲခဲၾကီး မျဖစ္သလို ၾကက္ဥညွီနံ႔လဲ မရပါဘူး ဆိုတာေလးလဲ ေျပာခ်င္ပါေသးတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလးကို ေမးထားတဲ႔သူေတြအတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. Jasmine Rice ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. အရသာမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  5. ၾကက္ဥ - ႏွစ္လုံး 
  6. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  8. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  9. ေဘဘီေျပာင္းဖူး  - ငါးဖူး
  10. ပဲေတာင့္ရွည္ - သံုးေတာင့္ 
  11. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ 
  12. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကိုေရ ႏွစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရထည္႔ေပးကာ ေပါင္းအိုးခလုတ္ႏွိပ္ျပီး က်က္သြားေအာင္ ခ်က္ထားပါ
  • ထမင္းက်က္သြားတာနဲ႔ အေအးခံထားကာ ထမင္းမ်ားကို ဖြထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ျပီး ပြလာတဲ႔အထိ ခေလာက္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ လက္တစ္ဆစ္စာေလာက္ လွီးထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာတာနဲ႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္ဥေၾကာ္ေနစဥ္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည္႔ေပးျပီး ၾကက္ဥက်က္ေအာင္ ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ လွီးထားေသာေျပာင္းဖူ  မံုလာဥနီ ပဲသီးႏွင္႔ ဆားတို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား  ထည္႔ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးအေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴ  ႏွမ္းဆီႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာ သမသြားျပီ ဆိုတာနဲ႔ အရသာ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ၾကက္ဥ ထမင္းေၾကာ္ကို မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။။ အရသာမွဳန္႔ကို မိမိႏွစ္သက္ေသာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ အသီးအရြက္ အရသာမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို အစားထိုးျပီး သံုးေပးပါ။

No comments:

Post a Comment