စားေတာ္ပဲ
ပဲကို ေရတစ္ထပ္ ေဆးေပးပါ
ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ေရစိမ္ထားပါ
၁၀နာရီေလာက္ဆို ေရဝလာပါျပီ
ဇကာထဲ ထည္႔ေပးပါ
အဝတ္ကို ေရစြတ္ျပီး အုပ္ေပးပါ
ပဲစို႔ေလးမ်ား ထြက္လာပါျပီ
ဒုတိယေန႔
တတိယေန႔
ျပဳပ္ဖို႔ျပင္ပါမယ္
ထန္းလ်ွက္ခဲ ထည္႔ေပးပါ
ေရထည္႔ေပးျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
ေရခမ္းျပီး ပဲနပ္သြားပါျပီ
ပဲျပဳပ္ ျပဳပ္နည္းေလးေတြ တစ္နည္းမဟုတ္ရင္ တစ္နည္းနဲ႕ အဆင္ေျပေအာင္ အမ်ဳိးမ်ဳိး စမ္းသပ္ျပီး ျပဳပ္ျဖစ္ပါတယ္ မာမာ ပဲျပဳပ္တဲ့နည္းတိုင္းက အဆင္ေျပေနေတာ့ အဆင္မေျပလို႕လာလာ ေမးၾကတဲ့သူတိုင္းအတြက္ ေျဖစရာ အေျဖက ဘယ္လို ေျဖရမွန္း မသိေအာင္ ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။
တစ္ခ်ဳိ႕က ျပဳပ္ေနရင္း အခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္ကုန္တယ္တဲ့ အခြံကြ်တ္တာအတြက္ အေျဖက ျပဳပ္မဲ့ပဲ ပမာဏနဲ႕ပဲထည္႔ျပဳပ္မဲ႔အိုးက သိပ္ႀကီးေနရင္လဲ ပဲေတြက အိုးထဲမွာ ေခ်ာင္ျပီး အခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္တတ္သလို ျပဳပ္ေနစဥ္ ပဲအိုးကို ဖြင့္ျပီး ခနခန ေမႊေပးရင္လဲ အခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္တတ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ပဲျပဳပ္မယ္ဆိုရင္ အိုးအသားထူျပီး ျပဳပ္မဲ့ပဲ ပမာဏကို အိုးထဲမွာ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပဲအေပၚမွာ လက္ေလးလံုးေလာက္ဘဲ အျမင့္႐ွိတဲ့ အိုးနဲ႕ျပဳပ္ေပးပါ။
တစ္ခ်ဳိ႕ကက်ေတာ့လဲ ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႕ ပဲေတြေပ်ာ့ပ်ဲ သြားတတ္ပါတယ္တဲ့ အဲဒီအတြက္ အေျဖကေတာ့ စဥ္းစားရ နည္းနည္း ခက္ပါတယ္ စဥ္းစားမိတာေလးကေတာ့ ျပဳပ္တဲ့ ပဲအမ်ဳိးအစား မတူတာ ျဖစ္ႏိူင္သလို ပဲ ျပဳပ္ေနစဥ္ ခနခန ေမႊမိတာလဲ ျဖစ္ႏိူင္ပါတယ္။
တစ္ခါတေလ ပဲနဲ႕ေ႐အခ်ိန္အဆ ကြာသြားတာလဲ ျဖစ္ႏိူင္သလို အသံုးျပဳေသာ မီးဖိုေတြရဲ ႔အပူရွိန္ ပမာဏ မတူတာေတြလဲ ျဖစ္ႏိူင္ပါတယ္ ဒါေၾကင္႔မို႔လို႔ မိမိအသံုးျပဳေသာပဲ မိမိအသံုးျပဳေသာ မီးအပူခ်ိန္ေတြကို ခ်င္႔ခ်ိန္ျပီး အသံုးျပဳၾက ေစခ်င္ပါတယ္။
မာမာကေတာ့ ပဲျပဳပ္ဖို႕ ျပင္ေလတိုင္း ဆိုဒါကို ပဲေရစိမ္ခ်ိန္မွာလဲ မသံုးသလို ျပဳပ္စဥ္မွာလဲ မသံုးပါဘူး ဆိုဒါသံုးျခင္းေၾကာင့္ ပဲျပဳပ္နည္းေတြ ပ်က္ပ်က္သြားတာ ႀကံဳဖူးသလို ပဲျပဳပ္မွာ ဆိုဒါနံ ႔ေတြ က်န္ေနတတ္လို႕ပါဘဲ။
အခု ပဲျပဳပ္တဲ့နည္းက အရင္နည္းကိုဘဲ အေျခခံျပီး ျပဳပ္ပါတယ္ ပဲကိုအပင္ေဖာက္ျပီး ျပဳပ္တဲ႔အခါ ပဲျပဳပ္ကပိုျပီးခ်ဳိပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီတခါေတာ့ စားေတာ္ပဲ စစ္စစ္ေလး ရလာတာနဲ႔ အပင္ေဖာက္ျပီး ျပဳပ္ထားပါတယ္။
အလ်ွင္စလို အျမန္စားခ်င္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ၁၀နာရီေလာက္ ေရစိမ္ျပီး အပင္မေဖာက္ဘဲ တစ္ခါထဲ ျပဳပ္ေပးႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ပဲျပဳပ္ကို ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႔ အေအးခံျပီး ခဲထားခ်င္တာနဲ႔ ပဲကို အေညွာင္႔ေလးေတြ ေဖာက္လိုက္ပါေသးတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ အရမ္းလြယ္ျပီး ႐ိုး႐ိုး႐ွင္း႐ွင္း ပဲျပဳပ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- စားေတာ္ပဲ - 375 g
- ထန္းလ်ွက္ခဲ ကြမ္းသီးလံုးေလာက္ - တစ္ခဲ
- ေရ - ပဲအထက္ လက္တဆစ္
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ျပဳပ္ရန္အိုး - အိုး (အိုးအသားထူျပီး ျပဳပ္မည့္ပဲႏွင့္ ပမာဏ သိပ္မကြာတဲ့ အိုးအေနေတာ္ တစ္လံုး)
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပဲမ်ားကိုထည္႔ျပီး ေရတစ္ထပ္ ေဆးေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည္႔ေပးကာ ၁၀နာရီေလာက္ ေရ၀ေအာင္ စိမ္ထားေပးပါ
- ေရ၀ျပီး ပဲမ်ားပြလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ အေပါက္ခပ္စိတ္စိတ္ပါေသာ ဇကာတစ္ခုထဲကို သြန္ခ်ေပးျပီး အေညွာင္႔ေဖာက္ဖို႕ ျပင္ပါမယ္
- အေညွာက္ေဖာက္ရာမွာ ပဲေတြကို အဝတ္စနဲ႔ ထုတ္ျပီး အေညွာင္႔မေဖာက္မိေစဖို႔ သတိထားေပးပါ
- အဝတ္စနဲ႔ထုတ္ျပီး အေညွာင္႔ေဖာက္တဲ႔ ပဲကိုျပဳပ္တဲ႔အခါ ေရေစာ္နံတတ္ပါတယ္
- ပဲအေညွာင္႔ေဖာက္ထားစဥ္ အ၀က္စ သန္႕သန္႕တစ္ခုကို ေရစြတ္ျပီး ပဲအေပၚမွာ အုပ္ထားေပးပါ
- အ၀တ္စကို တစ္ေန႕ေရ၃ခါေလာက္ စြတ္ျပီးမွ ျပန္ျပန္အုပ္ေပးပါ
- ဒုတိယရက္မွာ ပဲအစို႕ေလးမ်ား စျပီးထြက္လာပါျပီ
- အ၀တ္စကို ေရစြတ္ျပီး တစ္ေန႕၃ခါ ပထမရက္ကလိုဘဲ အုပ္ေပးပါ
- တတိယရက္မွာ အေညွာင္႔အစို႕ေလးေတြ ေတာ္ေတာ္ေလး ႐ွည္လာပါျပီ
- ပဲအေညွာင္႔ေဖာက္ထားစဥ္ ပဲမ်ားကို မဖြမိဖို႕ သတိထားေပးရသလို ပဲထည္႔ထားေသာ ဇကာရဲ ႔ ေအာက္ေခ်မွာလဲ ေရမ်ားအိုင္မေနေအာင္ သတိထားပါ
- တတိယေန႕ ညေနပိုင္း ၃နာရီေလာက္ဆို ပဲျပဳပ္ဖို႕ ျပင္ႏိူင္ပါျပီ
- အထက္မွာ ျပထားေသာ ေအာက္ေျခထူတဲ႔ အိုးကဲ့သို႕ေသာ အိုးထဲသို႕ပဲမ်ားကို ေျပာင္းျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ေရကိုပဲအထက္ လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ ျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ေပးပါ
- ထန္းလ်ွက္ခဲ ကြမ္းသီးလံုးခန္႔ တစ္ခဲႏွင္႔ ဆားထည္႔ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
- ပဲအိုး ေရပြက္ပြက္ ဆူလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပဲအိုးေရခမ္းတဲ့အထိ ဆက္ျပဳပ္ပါ
- ပဲျပဳပ္ခ်ိန္ မိနစ္၄၀ေလာက္ဆို ေရခမ္းကာ နီးလာပါျပီ
- ေရခမ္းကာနီးပါက မီးကိုနံပါတ္တစ္ေလာက္ထိ ေလွ်ာ့ခ်ျပီး ပဲအိုးကို မီးေအးေအးနဲ႕ႏွပ္ေပးပါ
- ေရခမ္းျပီး ပဲမ်ားနပ္ေလာက္ခ်ိန္မွာ အိုးကိုအဖံုး ဖံုးထားျပီး လက္ႏွစ္ဖက္ႏွင့္ အ၀တ္ခံျပီးကိုင္ကာ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ၂ခ်က္ေလာက္ ခေလာက္ျပီး ပဲကိုအထက္ေအာက္ လွန္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာ လက္က်န္မီးအပူ႐ွိန္နဲ႕ႏွပ္ထားေပးပါ
- ပဲနပ္သြားျပီဆိုပါက ခ်ဳိျပီးအိေနေသာ ပဲျပဳပ္အိအိ ေမႊးေမႊးေလးကို မိမိႏွစ္သက္သလို စားသံုးနိုင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment