Thursday, 26 September 2019

ပုဇြန္ဆီခ်က္ ေမႊးေမႊးေလး (တတိယနည္း)



ပုဇြန္ေခါင္းႏွင္႔ အခြံမ်ား

သင္႔ေတာ္သလို ေထာင္းေပးပါ

ေရနည္းနည္းႏွင္႔ အရည္က်င္ေပးပါ

အဖတ္မ်ားမပါေအာင္ ဇကာႏွင္႔စစ္ေပးပါ

ေထာင္းလိုက္ အရည္က်င္လိုက္၄ခါေလာက္လုပ္ပါ

ဇကာစိတ္စိတ္ေလးနဲ႔ စစ္ေပးပါ

မလိုေတာ႔တဲ႔ အဖတ္မ်ားကို ျပစ္လိုက္ပါ

ပုဇြန္ေထာင္း အရည္ထဲကို ဆားႏွင္႔နႏြင္းထည္႔ပါ

မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ က်ဳိေပးပါ

အဖတ္ေလးမ်ား ရလာပါျပီ

ဆီထည္႔ေပးပါ

ဆီျပန္လာပါက မီးပိတ္ေပးပါ

အခုရက္ထဲ ပုဇြန္ေတြ ဝယ္တာ မ်ားလြန္းေတာ႔ ပုဇြန္ေခါင္းေတြ ပုဇြန္အခြံေတြ အမ်ားၾကီး ထြက္လာခဲ႔တယ္ အမွဳိက္ပံုးထဲ ထည္႔လိုက္ျပန္ရင္လဲ အမွဳိက္သိမ္းတဲ႔ကားက အဂၤါေန႔မွလာမယ္ အဂၤါေန႔ မေရာက္မခ်င္း အနံ႔ေတြ တစ္လွဳိင္လွဳိင္နဲ႔ ျဖစ္ေနမွာလဲ ဆိုးရေသးတယ္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႔ထားရင္လဲ အခြံေတြက ေနရာယူလို႔ ထည္႔မထား ခ်င္ျပန္ဘူး။

အဲဒါနဲ႔ဘဲ ဒီေန႔ေတာ႔ ပုဇြန္ေခါင္းေတြ ပုဇြန္ခြံေတြကို ဆီခ်က္ေလး ခ်က္ပလိုက္ေတာ႔တယ္ ဒီေတာ႔လဲ ထုေထာင္းကာ ျပင္ဆင္ျဖစ္ပါတယ္ ပုဇြန္ဆီခ်က္က ခ်က္နည္းေလးသိရင္ အရမ္းလြယ္ပါတယ္ ျပင္ရဆင္ရတာေလးဘဲ အခ်ိန္နည္းနည္း ၾကာပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပုဇြန္ဆီခ်က္ ပထမ ခ်က္နည္းေလးကို http://mmlazp.blogspot.com/2012/04/blog-post_7.htmlေန႔က တင္ခဲ႔ဖူးျပီး ဒုတိယနည္းကိုေတာ႔ 28/3 1012 ေန႔က  http://mmlazp.blogspot.com/2012/04/blog-post_7.html ဒီလင္႔မွာ တစ္ခါတင္ဖူးပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပုဇြန္ေခါင္းႏွင္႔ ပုဇြန္အခြံမ်ား - 1500 g
  2. ဆီ - တစ္ဆယ္သား
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇႊန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  5. ေရ - သံုးလီတာ

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ပုဇြန္မွ ထြက္လာေသာ ပုဇြန္အခြံမ်ားကို ဇလံုခပ္က်ယ္က်ယ္ထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး အခြံမွာ ကပ္ေနေသာ သဲမ်ားကုန္သြားေအာင္ ၇ခါေလာက္ ေဆးေပးပါ
  3. ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကိုလဲ အခြံခြာကာ အထဲမွ အစာအိတ္ကို ဒုတ္ခြ်န္ေလးနဲ႔ ထိုးထုတ္ကာ ဖယ္ေပးပါ
  4. ေခါင္းထဲမွာ ရွိေနတဲ႔ သြားမ်ားကိုလဲ ဖယ္ေပးပါ
  5. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပုဇြန္အဆီႏွင့္ အသားအနည္းငယ္ပါေသာ ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကို အရင္ဆံုး ငရုတ္ဆံုထဲ ထည္႔ေပးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  6. ေထာင္းထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းမ်ားကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ဆံု က်င္ေပးပါ
  7. အရည္က်င္ထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းဖတ္မ်ားကို ဇကာစိတ္စိတ္ေလးခံကာ လက္အားသန္သန္ႏွင့္ အရည္မ်ားကို ညွစ္ခ်ေပးပါ
  8. အရည္ညွစ္ခ်ထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းဖတ္မ်ားကို ေနာက္တေခါက္ ညက္ေနေအာင္ ထပ္ျပီး ေထာင္းပါ
  9. ေထာင္းထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းကို အရည္အနည္းငယ္ႏွင့္ ပထမ နည္းအတိုင္း အရည္က်င္ကာ အရည္ညွစ္ျပီး ေခါင္းခြံမ်ားကို ထပ္ေထာင္းေပးပါ
  10. အထက္ပါ နည္းအတိုင္း ေလးခါေလာက္ ေထာင္းလိုက္ အရည္က်င္လိုက္ လုပ္ေပးျပီးရင္ ရပါျပီ
  11. ပုဇြန္ေခါင္း ေထာင္းျပီးသားမ်ားကို အရည္က်င္ရာမွာ ေရအမ်ားႀကီး မထည့္ဘဲ က်င္ေပးပါ
  12. ပုဇြန္အခြံမ်ားကိုလဲ အထက္ပါ နည္းအတိုင္း လုပ္ေပးပါ
  13. ပုဇြန္အရည္က်င္ရာမွာ ေရအမ်ားႀကီးထည့္ျပီး အ႐ည္က်င္ပါက ပုဇြန္ဆီခ်က္ရာမွာ အခ်ိန္ၾကာတတ္ပါတယ္။
  14. ပုဇြန္ေခါင္းသား 500 g ေလာက္ဆို ေရတလီတာေလာက္ သံုးေပးရင္ ရပါတယ္
  15. အခြံေတြပါ ေထာင္းရင္ေတာ႔ ေရကိုအနည္းငယ္ ပိုသံုးေပးပါ
  16. အားလံုးအဆင္သင့္ ျဖစ္ပါက ပုဇြန္ေခါင္းႏွင္႔အခြံမွ အသံုးမလိုေတာ့ေသာ ပုဇြန္အခြံ အဖတ္မ်ားကို လႊင္႔ျပစ္လိုက္ပါ
  17. အရည္က်င္ထားေသာ ပုဇြန္ေခါင္းႏွင္႔ ပုဇြန္အခြံ ေထာင္းထားေသာ အရည္မ်ားကို အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ နႏြင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ဆားထည့္ျပီး က်ဳိေပးပါ
  18. ပုဇြန္အရည္ က်ဳိေနစဥ္ အိုးမကပ္ေစရန္ႏွင္႔ ေဝမက်ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  19. ပုဇြန္ေထာင္း အရည္မ်ား ျပစ္လာျပီး အဖတ္ေလးေတြ တက္လာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ဆီထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  20. ဆီထည့္ျပီးတာနဲ႕ ပုဇြန္ဆီမ်ား ဥလာေအာင္ မီးအေနေတာ္ေလာက္ ေလ်ွာ့ကာ တည္ထားေပးပါ
  21. ပုဇြန္ဆီမ်ား ျပစ္လာျပီး ဆီထဲမွာ ပုဇြန္ဆီ အဖတ္မ်ား ဥလာျပီ ဆိုတာနဲ႕ ပုဇြန္ဆီ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
  22. ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးျပီး အေအးခံကာ ဗူးထဲထည္႔ျပီး ေရခဲေသတၱာ ခဲတဲ႔အကန္႔ထဲမွာ ထည့္ေပးထားပါ
  23. ပုဇြန္ဆီ ေမႊးေမႊးေလးကို ထမင္းေၾကာ္စားရန္ေသာ္၎ ထမင္းပူပူေလးနဲ႕ေသာ္၎ အသုပ္သုပ္စားရာတြင္၎ မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေလွာ္ နယ္ဖတ္ကာ စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a comment