ဒီေန႔ေတာ႔ မေန႔က လုပ္ျဖစ္တဲ႔ မုန္႔လံုးၾကီး ႏွမ္းကပ္ေၾကာ္နည္းေလး အေၾကာင္း ေျပာခ်င္ပါတယ္ ေကာက္ညွင္းတို႔ သဘာဝ ဆီနဲ႔ေၾကာ္ရင္ ပြထြက္လာတာတို႔ ေပါင္ထြက္သြားတာတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မုန္႔သားစပ္ျပီးခ်ိန္မွာ အနည္းဆံုး ႏွစ္နာရီေလာက္ေတာ႔ ႏွပ္ထားျပီးမွ ေၾကာ္ေစခ်င္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ မေန႔က အခ်ိန္မရတာနဲ႔ တနာရီေလာက္ဘဲ ႏွပ္ထားျပီး ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
မုန္႔သားႏွပ္ထားခ်ိန္ အနည္းငယ္ လိုသြားတဲ႔အတြက္ ေၾကာ္ေနတုန္းမွာ မုန္႔သားက နည္းနည္းေလး ရုန္းသြားတဲ႔အတြက္ ဝိုင္းဝိုင္းေလး မရဘဲ အနည္းငယ္ပိန္သြားတာေလးေတြ ျဖစ္သြားပါတယ္။
ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ေၾကာ္တဲ႔အခါ မုန္႔လွလွေလး ရခ်င္ရင္ေတာ႔ မုန္႔သားႏွပ္ခ်ိန္ေလး ျပည္႔ေအာင္ထားျပီးမွ ေၾကာ္ၾကပါလို႔ မွာရင္းနဲ႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - 100 g
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - 20 g မုန္႔သားစပ္ရန္
- ေရ - 125 g (ေရေႏြးက်ဳိရန္)
- သၾကား - 50 g (အခ်ဳိမၾကိဳက္ပါက ေလ်ွာ႔ထည္႔ပါ)
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း(မုန္႔သားစပ္ရန္)
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- ႏွမ္းအျဖဴ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ဆီ - မုန္႔ေၾကာ္ရန္အတြက္ လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
- ေရ သၾကားႏွင္႔ဆားတို႔ကို အိုးတလံုးထဲမွာ ထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါ
- ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ထည္႔ျပီး က်ဳိထားတဲ႔ အရသာပါေသာ ေရေႏြးကို နည္းနည္းခ်င္းထည္႔ကာ တူႏွစ္ေခ်ာင္းႏွင္႔ နယ္ေပးပါ
- မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ 20 gကို ထပ္ထည္႔ေပးပါ
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ ေရာေပးျပီးတာနဲ႔ လက္ႏွင္႔ဖိဖိျပီး မုန္႔ဒိုးသား ရလာတဲ႔အထိ ၅မိနစ္ေလာက္ နယ္ေပးပါ
- မုန္႕သားေပ်ာ့လာကာ ဒိုးသားရလာပါက ပန္းကန္ျပားႏွင္႔ အုပ္ေပးကာ အနည္းဆံုး ၂နာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ
- ဇလံုခပ္ေသးေသးထဲမွာ ေရႏွင္႔ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကိုထည္႔ျပီး အရည္ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးထားပါ
- ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ႏွမ္းေစ႔မ်ားကို ထည္႔ေပးထားပါ
- မုန္႕သားႏွပ္ထားျပီးတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ပံုပါအတိုင္း ခပ္ရွည္ရွည္ေလး ရလာေအာင္ လွိမ္႔ေပးပါ
- ထိုလွိမ္႔ထားေသာ မုန္႔သားကို ရြယ္တူအတံုးေလးေတြ ၈တံုးရေအာင္ ပိုင္းေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မုန္႔သားအတံုးေလး တစ္တံုးစီကိုယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ေပးကာ ဝိုင္းေနေအာင္ လံုးေပးပါ
- လံုးျပီးသား မုန္႕လံုးမ်ားကိုတစ္လံုးခ်င္းယူျပီး အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းရည္ထဲမွာ ႏွစ္ေပးကာ ခ်က္ခ်င္းျပန္ဆယ္ေပးပါ
- ဆယ္ျပီးတာနဲ႔ ႏွမ္းပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြ လွိမ္႕ေပးကာ ႏွမ္းေစ႔မ်ား ကပ္သြားေအာင္ လက္ႏွင္႔ေလးငါးခ်က္ေလာက္ ခပ္ဖြဖြေလး ဆုတ္ေပးပါ
- ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႔လံုးမ်ား ကုန္တဲ႔အထိ လုပ္ေပးပါ။
မုန္႕ေၾကာ္ရန္
- မုန္႔လံုးမ်ားအားလံုး ႏွမ္းထဲမွာ လွိမ္႔ေပးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆီမ်ားမ်ားထဲ့ျပီး အေငြ႕ထြက္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဆီအေငြ႕ တက္လာပါက မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို တစ္လံုးခ်င္း ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
- ေၾကာ္ေနစဥ္ မုန္႔သားမ်ား ပြလာျပီး အိုးက်ပ္သြားတတ္တဲ႔အတြက္ မုန္႔လံုးမ်ားကို ခပ္က်ဲက်ဲ ထည္႔ေပးပါ
- မုန္႕သားမ်ား အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ မုန္႕လံုးကို လွည့္ေပးပါ
- မုန္႕လံုးတခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
- ဆီစစ္သြားျပီး ေအးသြားပါက ႏွမ္းေၾကာ္ရနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ မုန္႕လံုးႀကီးေၾကာ္ ခ်ဳိစိမ့္စိမ္႔ေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္။ မုန္႔လံုး၈လံုးစာအတြက္ အခ်ဳိးအစားတြက္ျပီး ေရးေပးထားပါတယ္ ပိုလုပ္ခ်င္ပါက အထက္ပါ အခ်ဳိးအစားအတိုင္းကို ပိုျပီးထည္႔ေပးပါ။
No comments:
Post a Comment