Tuesday, 25 June 2019

က ကတစ်ငါး အရိုးနူးပေါင်း







ဒီတခါေတာ႔ ဗီယက္နမ္ေစ်းက ဝယ္လာတဲ႔ ကကတစ္ငါးေလေးတြကို ဘာလုပ္စားရရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားေနရင္းက စိတ္ထဲေပၚလာတာေတြ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ထမင္းစားလို႔ မိန္ေစမဲ႔ က ကတစ္ငါးေပါင္းေလးေတြ ေပါင္းျဖစ္လို႔ မာမာေပါင္းတဲ႔ ငါးေပါင္းနည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. က ကတစ္ငါး တေကာင္ - 500 g 
  2. သံပုရာသီး - ႏွစ္လံုး
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  4. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  5. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တဇြန္း
  6. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  7. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - အလံုးႀကီးႀကီး ၂လံုး
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  9. ၾကက္သြန္နီ - ၪအေသး ၅လံုး (ငါးအိုးထဲထည္႔ရန္)
  10. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  11. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  12. ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  14. စပါးလင္အ႐ြက္ - လက္တဆုတ္စာသာသာ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို အေၾကးခြံခြာျပီး အူကလီစာမ်ား ထုတ္ကာ ခပ္ထူထူပိုင္းျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ
  • ေရေဆးထားတဲ႔ငါးကို ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕ႏွင္ သံပုရာရည္တို႔ညွစ္ကာ ဖိဖိျပီး ဆုတ္ဆုတ္နယ္ေပးပါ
  • ငါးေပါင္းမည့္အိုး အတြင္းေအာက္ေျခမွာ စပါးလင္ကိုခင္းျပီး စပါးလင္အေပၚမွာ ငါးမ်ားစီျပီး တင္ေပးပါ
  • ေရကို ငါးအေပၚျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး pressure cooker ကို အဖံုးအုပ္ကာ အရင္ဆံုး မိနစ္၂၀ေလာက္ ေပါင္းေပးပါ
  • အရင္ဆံုး ငါးေပါင္းခ်ိန္ မိနစ္၂၀ျပည္႔တာနဲ႔ အိုးထဲမွ ေလမ်ားကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ
  • အိုးထဲမွာ ငါးျပဳပ္ရည္ ခမ္းပါက  ေရထပ္ထပ္ထည့္ျပီး မိနစ္၂၀ ထပ္တည္ေပးပါ 
  • မိနစ္၂၀ျပည္႔တာနဲ႔ အိုးထဲမွ ေလကုန္ေအာင္ထုတ္ျပီး အိုးအဖံုးကိုဖြင္႔ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထပ္ထည္႔ေပးပါ
  • အထက္ပါနည္းအတိုင္း ငါးအ႐ိုးႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ငါးအရိုး ႏူးလာတာနဲ႔ စပါးလင္ဖတ္မ်ား ဖယ္ေပးထားပါ
င႐ုတ္သီးဆီသတ္ရန္
  • ၾကက္သြန္နီတလံုး ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီးမွဳန္႔တို႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးကာ ဆီပူလာပါက ငရုတ္သီးေထာင္းကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးေပါင္းထားတဲ႔ အိုးထဲကို  ေလာင္းထည့္ေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္စိတ္ေပးထားပါ
  •  ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ျဖစ္တာနဲ႔ ငရုတ္သီးဆီသတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ငါးေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ေပးကာ simmer ႏွင္႔ ၅မိနစ္ေလာက္ ခ်က္ေပးပါ
  • ေရအေနေတာ္ေလာက္ ရျပီဆိုတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာက ကတစ္ငါးေပါင္း ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
  • မွတ္ခ်က္ pressure cooker ႏွင္႔ ဟင္းခ်က္တိုင္း အိုးထဲမွ  ေလမ်ားကုန္ေအာင္ ထုတ္ေပးျပီးမွ အိုးအဖံုးကို ဖြင္႔ေပးပါ။
  • ေလမကုန္ဘဲ ဖြင္႔ပါက ေလဖိအားေၾကာင္႔ အိုးအဖံုးဖြင္႔စဥ္ ေပါက္ကြဲတတ္ပါသည္။

1 comment:

  1. အခု ချက်နေတယ်
    ဘယ်လိုအရသာ ထွက်လာမလဲ
    မျှော်လင့်နေတယ်

    ReplyDelete