Wednesday 19 September 2018

အိန္နိယစတိုင်လ် ထမင်းကြော်











ဒီေန႔ေတာ႔ အသားမပါေပမဲ႔ စားလို႔ေကာင္းလြန္းတဲ႔ သတ္သတ္လြတ္ အိႏၵိယ စတိုင္လ္ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္တဲ႔နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. Basmati Rice - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ဆယ္႔ငါးဗူး
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု (အာလူးအရသာနယ္ရန္)
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (ထမင္းခ်က္သည္႔အထဲထည္႔ခ်က္ရန္)
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ထမင္းေၾကာ္ထဲထည္႔ရန္)
  6. အခ်ဳိမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  7. င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  8. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  9. တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ - အရြက္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ရြက္
  10. ပဲေတာင့္ရွည္ - သံုးေတာင့္ 
  11. ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္ပင္
  12. အာလူး - အေနေတာ္ ငါးလံုး
  13. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  15. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  16. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  17. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း(ထမင္းခ်က္သည္႔အထဲ ထည္႔ရန္)
  18. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ဇြန္းႏွစ္ဆယ္(အာလူးေၾကာ္ရန္)
  19. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း (ထမင္းေၾကာ္ရန္)

ထမင္းခ်က္ရန္
  1. ဆန္ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးကို ေရေဆးျပီး ေရတစ္နာရီေလာက္ စိမ္ေပးကာ  ေရစစ္ထားပါ
  2. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရကိုထည္႔ျပီး တည္ေပးပါ
  3. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာတာနဲ႔ ေရထဲကို ဆီထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းႏွင္႔ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း ထည္႔ေပးပါ
  4. ျပီးတာနဲ႔ ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားေသာဆန္ကို ေရေႏြးအိုးထဲ ထည္႔ေပးပါ
  5. ဆန္ေပ်ာ႔လာျပီး ထမင္းက်က္တာနဲ႔ ေရစစ္ဇကာထဲ ေရသြန္ျပီး ေရစစ္ထားပါ
အာလူးျပင္ဆင္ပံု
  1. အာလူးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပံုပါအတိုင္း ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ အာလူးကို နႏြင္းမွဳန္႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ႏွင္႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံုထည္႔ကာ နယ္ေပးပါ
  3. ဆီကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  4. ဆီပူလာတာနဲ႔ အာလူးကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  5. အာလူး ေရႊအိုေရာင္သန္းလာျပီး ၾကြတ္လာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု

  • ခ်က္ျပီး ေရစစ္ကာ အေအးခံထားေသာ ထမင္းကို ဖြထားပါ
  • အာလူးေၾကာ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴကို ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးခြဲေလာက္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးေပးပါ

ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ဆီထည္႔ကာ အပူေပးလိုက္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ ေၾကာ္ထားေသာ အာလူးကို မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မံုလာဥနီ တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ  ပဲသီးႏွင္႔  ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ကို တစ္မိနစ္ေလာက္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား  ထည္႔ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးအေအးခံကာ ဖြထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင္႔အတူ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ ႏွမ္းဆီ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ အခ်ဳိမွဳန္႔တို႕ကိုထည့္ၿပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာ သမသြားတာနဲ႔ ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕သတ္သတ္လြတ္ အာလူး ထမင္းေၾကာ္ကို ပန္းကန္လုံး တစ္ခုမွာ ဖိထည့္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ပြဲ ျပင္ဆင္ရန္ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ေပၚမွာ အာလူးထမင္းေၾကာ္ကို ေမွာက္တင္ေပးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။။ အရသာမွဳန္႔ကို မိမိႏွစ္သက္ေသာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ အသီးအရြက္ အရသာမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို အစားထိုးျပီး သံုးေပးပါ။

1 comment:

  1. You are amazing! Thank you for your recipes. They are very easy to follow and a great help for those who want to prepare them at home.

    ReplyDelete