Tuesday, 18 September 2018

ကြက်ဥ အသီးအရွက် ထမင်းကြော်


ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ အသီးအရြက္ေလးေရာကာ ထမင္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္ပါတယ္ မနက္ေစာေစာ အစာေျပအတြက္ ပူပူလူလူ စားရတာမို႔လို႔ စားလို႔အရမ္းေကာင္းတဲ႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ျဖစ္တဲ႔ ၾကက္ဥ အသီးအရြက္ ထမင္းေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  1. Jasmine Rice - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  4. အခ်ဳိမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  5. င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  6. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း 
  7. ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ၾကက္ဥ - ႏွစ္လုံး 
  9. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  11. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  12. တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ - အရြက္ၾကီးၾကီးႏွစ္ရြက္
  13. ပဲေတာင့္ရွည္ - သံုးေတာင့္ 
  14. ၾကက္သြန္မိတ္ - ႏွစ္ပင္
  15. ၾကက္ဥ - ႏွစ္လံုး
  16. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ 
  17. ႏွမ္းဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  18. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  19. ေထာပါတ္ဆီ- ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆန္ကိုေရႏွစ္ထပ္ေဆးျပီး ေရႏွင္႔အတူ ေပါင္းအိုးထဲထည္႔ကာ ခလုတ္ႏွိပ္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  2. ထမင္းက်က္တာနဲ႔ အေအးခံျပီး ဖြထားပါ
  3. ဇလံုထဲမွာ ၾကက္ဥမ်ားကို ေဖာက္ထည္႔ျပီး ပြလာတဲ႔အထိ ခေလာက္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  6. ပဲေတာင့္႐ွည္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  7. တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ ကို ေရေဆးျပီး လက္တစ္လံုးခြဲေလာက္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  8. မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  9. ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ

ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလုံး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ပါမယ္
  • ဒယ္အိုး တစ္လုံးကို အပူေပးျပီး ေထာပါတ္ခဲကိုထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ အပူေပးလိုက္ပါ
  • ေထာပါတ္ေပ်ာ္လာတာနဲ႔ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္ဥေၾကာ္ေနစဥ္ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည္႔ေပးျပီး ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္ဥက်က္တာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ေျပာင္းထဲ႔ေပးျပီး ဖယ္ထားပါ
  • ထိုဒယ္အိုးထဲကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို ႏြမ္းေလာက္ေအာင္ တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မံုလာဥနီ တရုတ္မုန္႔ညွင္းျဖဴ  ပဲသီးႏွင္႔ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား  ထည္႔ေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးအေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင္႔အတူ က်န္ေနေသာ ဆားတစ္ဝက္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ႏွင္႔ ႏွမ္းဆီတို႕ကိုထည့္ၿပီး အရသာ သမေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ 
  • အရသာ သမသြားျပီဆိုတာနဲ႔ ေၾကာ္ျပီးဖယ္ထားေသာ ၾကက္ဥကို ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္မိတ္ကို ထည္႔ေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးကာ အရသာျမည္းပါ
  • အရသာ ျမည္းျပီးတာနဲ႔ မိမိႏွစ္သက္တဲ႔ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ၾကက္ဥ ထမင္းေၾကာ္ကို ပန္းကန္လုံး တစ္ခုမွာ ဖိထည့္ေပးပါ
  • ထမင္းေၾကာ္ပြဲ ျပင္ဆင္ရန္ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ေပၚမွာ ၾကက္ဥေမႊ ထမင္းေၾကာ္ကို ေမွာက္တင္ေပးျပီး မိမိႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။။ အရသာမွဳန္႔ကို မိမိႏွစ္သက္ေသာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ အသီးအရြက္ အရသာမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို အစားထိုးျပီး သံုးေပးပါ။

No comments:

Post a Comment