Thursday 13 September 2018

ငါး အာလူးထမင်းနယ်


ခ်က္ျပီးသား ထမင္း

ျပဳပ္ျပီးအခြံခြာထားေသာ အာလူး

ငါးျပဳပ္ရန္အတြက္

ျပဳပ္ထားေသာ ငါး

နံနံပင္ ေျမပဲေလွာ္ ငရုတ္သီးဆီခ်က္ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဆီခ်က္

အရသာနယ္ရန္ျပင္ထားပံု

ငါးအာလူးထမင္းနယ္ရန္

အားလံုးကို ေရာနယ္ေပးပါ

အရသာနယ္ျပီးေသာ ငါးအာလူးထမင္းနယ္

ဒီေန႔ေတာ႔ ဟင္းေတြနဲ႔ ထမင္းေတြ စားလာရတာ ရိုးအီသလို ျဖစ္လာေလေတာ႔ ပါးစပ္ထဲမွာစိမ္႔ျပီး စားလို႔အရမ္းေကာင္းလြန္းတဲ႔ ငါးအာလူး ထမင္းနယ္ စိမ္႔စိမ္႔ေလး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျဖစ္တဲ႔ ငါးထမင္းနယ္ နယ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. အာလူး - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လံုး
  2. ဘာဆာငါး - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္ျပား (သို႔မဟုတ္) ငါးရံ ႔ - အေနေတာ္ တစ္ေကာင္
  3. ဆန္  -  ေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး (အေပ်ာ႔ဆန္ကိုသံုးပါ)
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာႀကီးႀကီး ၁၅မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  7. ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  8. နႏြင္းမွဳန္႕. - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ (ငါးျပဳပ္ရန္ ဆီခ်က္၂မ်ဳိးခ်က္ရန္)
  9. ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔ - ၁၅ေတာင္႔ခန္႔
  10. ေျမပဲေၾကာ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  11. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  12. ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္သံုးပါ
  13. ဆီ - ဆီခ်က္၂မ်ဳိးခ်က္ရန္ လိုသေလာက္ သံုးပါ
  14. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (ငရုတ္သီးအေျခာက္ေတာင္႔ေၾကာ္ရန္)
ဆီနီဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  1. ငရုတ္သီး အစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  2. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးစာ
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  4. ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ တို႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  5. ဆီပူလာတာနဲ႔ ဒယ္အိုးကို မီးဖိုေပၚမွ ဖယ္ေပးျပီး ငရုတ္သီး အစိမ္းမွဳန္႔ကို ခပ္ျမန္ျမန္ေလး ထည္႔ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႔ အက်က္ညီေစရန္ ဇြန္းနဲ႔ ေမႊေပးပါ
  7. ငရုတ္သီးနံ႔ေလး သင္းလာတာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲကို ေျပာင္းျပီးထည္႔ေပးထားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  1. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး ၁၅မႊာ
  2. ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  3. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္ဆံုထဲထည္႔ျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းေပးပါ
  5. ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ တို႔ကိုထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  6. ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီးမွ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည္႔ေပးပါ
  7. ျပီးတာနဲ႔ အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  8. ဆီခ်က္ဖတ္မ်ား ေရႊဝါေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးကာ အေအးခံထားပါ
  9. ဆီခ်က္ကိုလဲ အေအးခံထားပါ
  10. ႏွစ္မ်ဳိးစလံုး ေအးသြားျပီ ဆိုရင္ေတာ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာေရာျပီး ထည္႔ထားေပးပါ
ငါးျပဳပ္ရန္
  1. ငါးကိုေရစင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ
  2. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ငါး နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ႏွင္႔ ငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  3. ေရခမ္းတာနဲ႔ ငါးကိုအေအးခံျပီး ေက်သြားေအာင္ ေခ်ျပီး လံုးထားပါ
  4. အရိုးပါတဲ႔ ငါးကိုသံုးရင္ေတာ႔ အရိုးပါ တစ္ခါထဲထြင္ျပီး လံုးထားပါ
ထမင္းခ်က္ရန္
  1. ဆန္ကို ေရႏွစ္ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  2. ေရေဆးျပီးတာနဲ႔ ဆန္ႏွင္႔အတူ ေရကိုပါ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည္႔ေပးျပီး က်က္သြားေအာင္ တည္ေပးထားပါ
  3. ထမင္းက်က္သြားတာနဲ႔ လက္ဝါးႏွစ္ဖက္ထဲ ဆန္႔သေလာက္ထည္႔ျပီး ေစးပိုင္ေနေအာင္ လံုးေပးထားပါ
အာလူးျပဳပ္ရန္
  1. အာလူးကို ေရေဆးျပီး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ထည္႔ေပးပါ
  2. ျပီးတာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး အာလူးႏူးတဲ႔အထိ ျပဳပ္ပးပါ
  3. အာလူးႏူးတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးအေအးခံကာ အခြံခြာေပးပါ
  4. အာလူးေအးသြားတာနဲ႔ ေစးပိုင္ေနေအာင္ နယ္ေပးထားပါ
ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔ ေၾကာ္ရန္
  1. ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔မ်ားကို အဝတ္စ သန္႔သန္႔ႏွင္႔ ဖုန္မ်ားသဲမ်ား စင္သြားေအာင္ သုတ္ေပးပါ
  2. အေနေတာ္ ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုပိတ္လိုက္ကာ ခ်က္ခ်င္းဘဲ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင္႔မ်ားကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  4. ငရုတ္သီးေၾကာ္က ကြ်မ္းလြယ္တဲ႔အတြက္ အိုးထဲထည္႔ျပီးတာနဲ႔ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
  5. ငရုတ္သီးအေရာင္ ညိဳေရာင္ေရာင္ေလး သန္းသြားတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးထားပါ 

ငါး အာလူးထမင္းနယ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ပါဝင္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ေျမပဲေလွာ္​ကို အခြံခြၽတ္ျပီး သန္႔​ထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး သင္႔သလို လွီးထားပါ
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ထမင္း အာလူး ငါး ဆား ငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ႏွင္႔ဆီခ်က္ႏွစ္မ်ဳိးတို႕ကိုသင္႔သလိုထည္႔ေပးျပီး ေစးပိုင္လာေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • အားလံုးကိုေရာျပီး နယ္ျပီးပါက ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို ငါးအာလူး ထမင္းနယ္ကို ပံုေဖၚကာ ထမင္းအေပၚမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ငရုတ္သီးဆီခ်က္ နံနံပင္ႏွင္႔ ေျမပဲတို႔ တင္ေပးျပီး ျမိွန္ယွက္စြာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။။ အရသာမွဳန္႔ကို မိမိႏွစ္သက္ေသာ အခ်ဳိမွဳန္႔ ၾကက္သားမွဳန္႔ အသီးအရြက္ အရသာမွဳန္႔ အစရွိသည္တို႔ကို အစားထိုးျပီး သံုးေပးပါ။

No comments:

Post a Comment