Sunday, 29 July 2018

မ်ွစ္ပုဇြန္ အစပ္ခ်က္




မ်ွစ္အၾကြတ္ေလးေတြ ရလာေတာ႔ ပုဇြန္ထုပ္နဲ႔ ခ်ဳိခ်ဥ္ငံစပ္ စိမ္႔စိမ္႔ေလး ခ်က္မိျပန္ပါတယ္ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ အရမ္းလိုက္ဖက္မဲ႔ ဟင္းေလးျဖစ္တဲ႔အတြက္ မ်ွစ္နဲ႔ပုဇြန္ထုတ္ေလးမ်ား အဆင္သင္႔ ရွိေနရင္ေတာ႔ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပုဇြန္ထုတ္ -  အေနေတာ္ ငါးထုတ္
  2. မ်ွစ္ၾကြတ္ - ငါးခု
  3. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခပ္ႀကီးႀကီး သံုးလံုး
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  6. ငရုတ္​သီးစိမ္​း အစပ္​​ေတာင္​့႔ - ႏွစ္ေတာင္႔
  7. ငရုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္ (ဟင္းအိုးအုပ္ရန္ )
  8. ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
  9. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
  10. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  11. သီိဟို​ေစ့ - ထမင္​းစားဇြန္​း သံုးဇြန္​း
  12. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  14. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  15. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  16. သံပုရာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း


ျပင္ဆင္ပံု
  • ပုဇြန္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ​ပုဇြန္​ကိုယ္​လံုးကို အခြံခြာကာ အမည္းေၾကာင္း ထုတ္ေပးျပီးေခါင္းထဲမွ အစာအိတ္ထုတ္ထားပါ
  • မ်ွစ္ကို ေရေဆးျပီး ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ 
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပိး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဳကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားပါ
  • ခ်င္းကိုအခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ 
  • ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းႏွင္႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကို ညက္ေနေအာင္ ေရာေထာင္းထားပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ခပ္​ပါးပါး လွီးထား​ပါ
  • ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး အညွာေျခြထားပါ
  • ေျမပဲကို မညက္​တညက္​ ​ေထာင္​းထားပါ
  • သံပုရာရည္ကို ျပင္ထားပါ
  • ဆီ နႏြင္းမွဳန္႔ ဆား သၾကား ငါးငံျပာရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
ဟင္းခ်က္ရန္
  • အိုးထဲမွာ ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ပါ
  • နႏြင္းမွဳန္႕ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္အျဖဴ အနီ ခ်င္းႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ေထာင္း ငရုတ္​သီးစိမ္​း  င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႕ကိုထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ငရုတ္သီး ဆီသတ္ကို ေဘးခနတြန္းထားကာ သီဟိုေစ႔ႏွင္႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုထည့္ျပီး ေက်ေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေက်သြားတာနဲ႕မ်ွစ္ သံပုရာရည္ ဆား သၾကား ငံျပာရည္တို႕တခါထဲ ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ၿပီးတာနဲ႔ မ်ွစ္ကို ​ေရျမဳပ္​​ေအာင္​ထည္​႔ကာ အဖံုးအုပ္​ျပီး တည္​​ေပးပါ
  • ​ေရဆူၿပီး မ်ွစ္မႏူးေသးခင္ ေရမခမ္​းခင္​ အရသာျမည္​းကာ လိုသလိုျပင္​​ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ မ်ွစ္ႏူးေစရန္ မ်ွစ္ကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး တခါဆက္တည္ေပးပါ
  • ေနာက္တၾကိမ္ ထည္႔ထားေသာ ေရမခမ္းခင္ ပုဇြန္ထုတ္ႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • ပုဇြန္အနံ႔ ေပ်ာက္ေစရန္ အိုးအဖံုးကို ခနအုပ္ေပးကာ တည္ေပးပါ
  • ပုဇြန္ထည္႔ျပီး အေပါ႔အငံ တခါထပ္ျမည္းေပးျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး မ်ွစ္ပုဇြန္ထုတ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေမႊး စိမ္႔စိမ္႔ေလးကို စားသံုးရန္​ စားပြဲျပင္​ေပးနိုင္​ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment